Autor: Parascovia Sula
Tot mai mulți oameni, de diverse specialități și pături sociale, susțin interzicerea fumatului în spațiile publice închise. O demonstrează o nouă petiție lansată de medicii de la Institutul Oncologic, care afirmă că fumatul este principala cauză a cancerului de plămâni. Documentul a fost semnat de toți cei 400 de doctori și asistenți medicali angajați ai instituției, care cer Legislativului, Guvernului și Ministerului Sănătății ca prevederea Legii nr.278 „Privind controlul tutunului” care asigură protecția împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise și la locurile de muncă să fie aplicată necondiționat.
În petiție, specialiștii oncologi fac apel și la populație, informând încă odată despre consecințele nocive ale fumatului asupra sănătății oamenilor.
„Fumatul este incriminat în apariția cancerului pulmonar, dar și a altor tipuri de tumori maligne – din sfera ORL, stomac, esofag, pancreas, vezică urinară, rinichi, col uterin și leucemii acute mieloide. De menționat că în fumul eliminat de un fumător și pe care îl inspiră un nefumător aflat în preajmă (fumat pasiv) se află o cantitate generoasă de astfel de compuși cancerigeni, suficientă pentru a crește riscul de cancer pulmonar și acestuia din urmă....”, scrie în petiția adresată autorităților și deputaților.
█ Țigările de la colț… Cât de accesibile sunt în Moldova. Mărturiile tinerilor
Astfel, Institutul Oncologic susține în totalitate aplicarea Legii Antitutun, care prevede luarea unor măsuri ce asigură protecția nefumătorilor împotriva expunerii la fumul de țigară în spațiile publice închise și la locurile de muncă.
„Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția cancerului. La volanta de vineri dimineață administrația s-a adresat cadrelor medicale pentru a vedea care e atitudinea lor referitor la aplicarea Legii Antitutun. Practic tot colectivul instituției, peste 400 de cadre medicale, susțin noile reglementări ce urmează să intre în vigoare”, a declarat pentru Sănătate INFO Sergiu Stepa, vicedirectorul medical al Institutului Oncologic.
Pe 31 mai, 2016 intră în vigoare una dintre cele mai importante prevederi legislative care interzice definitiv fumatul în spațiile publice închise. Însă, această inițiativă nu este susținută de unii reprezentanți ai Asociației Naționale a Restaurantelor din Moldova, dar și de asociații de fumători, care spun că amenajarea locurilor speciale le-ar scădea veniturile, pentru că vor pierde clienți. Specialiștii în sănătate publică îi contrazic și afirmă că aceasta e tocmai cea mai sigură metodă de a-i proteja pe nefumători de efectele dăunătoare ale fumului de țigară în încăperile în care fumatul este permis.
„Vom lucra cu cadrele medicale și pacienții și le vom explica că în instituție nu se poate să fumeze. De câteva săptămâni am afișat pe uși semnul de interzicere a fumatului, în conformitate cu ordinul emis de Ministerul Sănătății. Institutul Oncologic are trei edificii și acum pregătim trei locuri special amenajate, conform reglementărilor Legii. Prin lansarea petiției sperăm că populația va conștientiza daunele fumatului și va trăi mai mult, urmând un mod de viață mai sănătos”, a mai adăugat Sergiu Stepa.
Petiția a fost lansată pe pagina oficială a Institutului Oncologic, iar zilele următoare urmează să fie lansată și publicului larg pentru a fi susținută.
Vom preciza că până la intrarea în vigoare a prevederii au mai rămas 21 de zile. Astfel, potrivit legii, fumatul urmează să fie interzis:
a) în toate spațiile publice închise și semiînchise, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces;
b) în toate spațiile publice deschise administrate de instituțiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ, autoritățile publice centrale și locale, inclusiv pe teritoriile aferente;
c) în raza de 10 m de la intrarea în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid și de la locurile/instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și pentru locurile de muncă;
d) în parcurile de distracții și pe terenurile de joacă pentru copii;
e) pe stadioane, arene, în piețe și alte spații publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen;
f) sub acoperișul stațiilor de transport public;
g) în mijloacele de transport public și în mijloacele de transport private în care se află minori.
Astfel, angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice, ai locurilor de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, pot amenaja locuri speciale pentru fumat în spații deschise sau semideschise, amplasate astfel încât să nu permită pătrunderea fumului în spații publice închise sau semiînchise și la locurile de muncă.
Cu toate acestea Asociația Națională a Restaurantelor din Moldova a înaintat o solicitare către Parlament, pentru a modifica legea, în care cere amenajarea locurilor pentru fumat și în spațiile închise. Deocamdată, Legislativul nu a dat curs solicitării.
█ Articole relaționate:
Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis”