Autor: Sorina Bujarov
Le e teamă că vor pierde clienți și în același timp venituri, după interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Mai mult, se tem că în urma aplicării acestei prevederi, va avea de suferit și bugetul statului. Îngrijorările sunt expuse de mai mulți proprietari de localuri din Capitală. Aceștia spun că veniturile lor se vor micșora odată cu aplicarea legii, iar odată cu ele și impozitele plătite la stat.
„Cea mai mare parte din clienți sunt fumători. Desigur că e un discomfort pentru ei că trebuie să iasă să fumeze afară. (...) Dacă veniturile mele vor scădea, la mine se va micșora și numărul locurilor de muncă. Așa că, în consecință, și taxele plătite de mine la stat vor scădea”, a declarat Roman Sorochin, proprietarul unui restaurant din Capitală, într-un reportaj realizat de Publika TV.
Experiența statelor care deja au pus în aplicare restricțiile pentru fumat arată contrariul. Bugetul statului, dar și agenții economici au doar de câștigat.
În Rusia, de exemplu, la un an de la aplicarea măsurii veniturile agenților economici, dimpotrivă, au crescut.
Bineînțeles, acest lucru s-a întâmplat treptat, în doar câteva luni, după ce oamenii au început să se conformeze legii și să se bucure de beneficiile oferite de aceasta.
█ Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis”
Astfel, dacă în luna mai 2014 veniturile localurilor de agrement constituiau 98,2 miliarde de ruble rusești, în luna august câștigurile acestora au depășit 103,5 miliarde de ruble.
Pentru comparație, în anii de dinaintea aplicării Legii Antitutun în Rusia, câștigurile lunare nu depășeau 102 miliarde de ruble. Datele se găsesc pe site-ul Serviciului Federal de Statistică a Rusiei.
Și responsabilii din Moldova spun că, de fapt, temerile agenților economici sunt doar niște mituri și că acestea vor fi spulberate odată cu intrarea în vigoare a prevederii care interzice fumatul în spațiile publice închise.
„Este o pistă falsă când agenții economici spun că vor pierde clienți și veniturile. (...) Unii clienți vor afla că pot frecventa un local fără să se expună la fumul de țigară, așa că dorința de a frecventa aceste localuri va crește, mai ales că se va putea merge împreună cu copiii”, a afirmat pentru același post Ion Șalaru, director adjunct la Centrul Național de Sănătate Publică.
De altfel, în același material jurnalistic, președintele Asociației Restaurantelor din Moldova, Aneta Zasavițchi, s-a declarat nemulțumită de prevederile legii. Aceasta însă nu a venit cu argumente plauzibile, declarând că nu ar fi fost informată despre unele prevederi ale documentului. Acum un an însă, președintele Asociației Restaurantelor declara pentru Sănătate INFO că susține Legea în totalitate.
„Ce înseamnă spațiu închis, ce înseamnă spațiu semni-deschis? Se poate de fumat la terasă, nu se poate de fumat acolo? Unde amenajem acele spații speciale pentru fumat, cum trebuie ele să arate? Problema noastră este că am putea avea probleme cu structurile sau inspectorii care se vor ocupa de controlul și de organizarea acestor spații pentru fumători și nefumători. Pentru că dacă noi o să ne bazăm pe niște declarații, că la terasă se poate de fumat, pe când dacă luăm Legea acest lucru nu este permis...polițistul sau inspectorul de la sănătate publică se va baza pe norma legală”, a declarat Aneta Zasavițchi.
Vom preciza că Legea privind controlul tutunului explică foarte clar ce înseamnă spațiu închis și ce este un spațiu semideschis. Iată ce scrie în document - spațiile închise sunt: „Orice spaţii care au tavan sau acoperiş şi care, cu excepţia spaţiilor pentru uşi, ferestre sau pasaje, sunt complet închise, indiferent dacă construcţia în cauză este permanentă sau temporară şi indiferent de tipul de material utilizat pentru construcţie”
Spaţiile semideschise sunt: „Orice spaţii care au tavan sau acoperiş şi/sau pereţi care îngrădesc mai puţin de 50% din aria suprafeţei totale a spaţiului, indiferent dacă construcţia în cauză este permanentă sau temporară şi indiferent de tipul de material utilizat pentru construcţie”.
Amintim că interzicerea fumatului în localurile publice închise va intra în vigoare pe 31 mai, anul acesta. Potrivit Articolului 26 din Lege, fumatul este interzis în „raza de 10 metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă”.
Notă: Vom preciza în fiecare an sistemul medical din Moldova cheltuie peste un miliard de lei pentru tratamentul pacienţilor care s-au îmbolnăvit din cauza fumatului. Viciul afectează inima, plămânii, fertilitatea, etc. Și mai grav, fumatul este principalul factor responsabil de dezvoltarea cancerului de plămâni, cel al cavității bucale și al vezicii urinare. În Moldova 9 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat.
█ Articole relaționate: