Autor: Natalia Nicoreanu

Campania #VremLocaluriFaraFum inițiată pe facebook a început să dea roade. Mii de internauți au apreciat postările care conțineau hashtag-ul campaniei și s-au declarat susținători ai acestei inițiative civice. Unii dintre ei au postat video-uri originale, iar alții au adăugat poze sugestive prin care se declară împotriva fumatului în spațiile publice închise și în mai multe locuri publice deschise. Campania este susținută și de mai mulți oficiali, inclusiv parlamentari.

Campania #VremLocaluriFaraFum a fost lansată de platforma E-Sănătate. Inițiativa vine în contextul în care pe 31 mai intră în vigoare prevederea care interzice fumatul în toate localurile publice închise. Acțiunea este un îndemn atât pentru fumători, care sunt rugați să nu inunde spațiul public cu miros de tutun, cât și pentru cei care nu fumează și-și doresc să respire aer curat.

█ EDITORIAL//Vrem localuri fără fum – o campanie socială în susținerea interzicerii fumatului în spațiile publice închise 

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a răspuns pozitiv acestei provocări. În video de mai jos, Călugăreanu a îmbinat utilul cu plăcutul: în timp ce suda în curtea casei i-a îndemnat pe fumători să lase țigara, sau cel puțin să renunțe la fumat în spațiile închise.

Și actorul Ghenadie Gâlcă promovează modul sănătos de viață. Video-ul filmat împreună cu soția sa, actrița Aliona Triboi, a adunat peste două mii de vizualizări și zeci de comentarii de încurajare pentru respectarea viitoarei norme.

Și deputatul Valentina Stratan s-a alăturat inițiativei și a declarat că este alături de campania #VremLocaluriFaraFum.

Inițiativa de a respira aer curat în spațiile publice a fost și pe placul mai multor medici, care spun că o susțin cu toată inima.

În timp ce unii internauți au răspuns campaniei #VremLocaluriFaraFum cu filmulețe video, alții au postat poze sugestive în susținerea ei.

Campania #VremLocaluriFaraFum va dura de două săptămâni, iar toți cei care sunt împotriva fumatului în spațiile publice au ocazia să o spună deschis.  Doritorii pot filma un video cu un mesaj scurt sau pot încărca o poză cu impact prin care solicită să nu mai fie intoxicați cu fum în localuri publice. Important este ca postarea să conțină hashtag-ul campaniei #VremLocaluriFaraFum.

Vom preciza că E-Sănătate a lansat această campanie în contextul în care la sfârșitul acestei luni urmează să intre în vigoare una dintre cele mai stricte prevederi ale Legii Antitutun și anume interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Astfel, Moldova își aliniază astfel legislația națională la prevederile Convenției Cadru a OMS privind controlul tutunului.

Acesta este primul document care cuprinde reguli drastice în controlul tutunului în Republica Moldova. Documentul a fost votat de Parlament la sfârșitul lunii iunie și promulgat de președintele țării la începutul lunii iulie.

A fost nevoie de trei ani până când documentul a trecut toate etapele de avizare, aprobare și adoptare, și asta pentru că în toată această perioadă industria tutunului a încercat prin toate căile posibile să-l blocheze. Legea a întâmpinat piedici și din partea unor deputați, care inițial se pronunțau pentru protecția sănătății populației, ulterior însă susțineau aceleași prevederi promovate de industria tutunului. Lobby împotriva legii au făcut companiile importatoare și producătorii de țigări, care au încercat să convingă Legislativul, dar și societatea civilă că Legea antitutun ar putea afecta economia țării. Ulterior, în urma unor investigații ale jurnaliștilor din străinătate, s-a constatat că aceasta era o măsură aplicată la nivel internațional, prin care industria tutunului încerca blocarea legilor menite să reglementeze domeniul tutunului.  

Principalele prevederi ale Legii privind controlul tutunului, elaborată de Ministerul Sănătății, țin de interzicerea fumatului în localurile publice închise, interzicerea totală a publicității, extinderea avertismentelor pe pachetele de țigări și interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun. 

 Articole relaționate:

Temeri neîntemeiate ale agenților economici privind interzicerea fumatului în localuri. Veniturile lor ar putea crește datorită Legii Antitutun

Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis” 

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate