Redactor: Sorina Bujarov
De curând, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un nou studiu care relevă importanța și beneficiile politicii de majorare a taxelor la țigări. Cum era de așteptat, și de această dată rezultatele demonstrează că accizele mari la tutun generează doar beneficii pentru stat, atât economice, cât și sociale, prin îmbunătățirea sănătății populației și salvarea a mii de vieți anual.
De această dată cercetatorii au creat un model al pieței de țigarete la nivel mondial, folosind datele din 181 de țări, unde sunt localizați 98 la sută din fumătorii din întreaga lume. Modelul dat i-a ajutat pe specialiști să prezică efectele creșterii accizelor la țigări asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor, dar și asupra veniturilor acumulate de stat din aceste taxe.
Mai mult, specialiștii au reușit să analizeze numărul fumătorilor care ar continua să consume zilnic țigări după majorarea accizelor, dar și câte decese cauzate de boli asociate fumatului ar putea fi evitate dacă s-ar majora taxele la produsele din tutun.
Rezultatele studiului
Aproximativ 247 de milioane fumători adulți, care consumă zilnic tutun, vor muri de boli asociate cu viciul fumatului. Studiul mai arată că valoarea totală a veniturilor din accize la țigarete produse în 2014, la nivel mondial, a fost de 328 miliarde de dolari.Specialiștii au analizat și ce se poate întâmpla în cazul în care accizele la țigarete vor crește, în toate țările, cu un dolar per pachet în fiecare an. Iată rezultatele:
- Prețul mediu de vânzare cu amănuntul al țigaretelor va crește cu 63 la sută în țările cu venituri mici, 25 la sută în țările cu venituri mari și cu 42 la sută la nivel global.
- Nivelul consumului zilnic de tutun de către adulți va scădea cu 9 la sută – de la 14,1 la sută la 12,9 la sută. Altfel spus, 66 de milioane de oameni la nivel global nu vor mai fuma zilnic.
- Numărul de decese asociate cu fumatul se va reduce cu 15 milioane. Cele mai multe decese vor fi evitate în țările cu venituri mici și medii, precum este Republica Moldova.
- Venitul din urma accizelor la țigarete va crește cu 47 la sută, adică se vor aduna cu 141 de miliarde de dolari mai mult decât până acum.
Principalele beneficii generate de majorarea taxelor la țigări
Creșterea accizelor la tutun poate preveni milioane de decese cauzate de boli legate de fumat, iar în consecință vor fi atinse obiectivele de sănătate stabilite la nivel mondial.
Și pentru că majorarea taxelor la țigări consolidează bugetul statelor, țările cu venituri mici și medii vor avea posibilitatea să își realizeze obiectivele prioritare de dezvoltare. Asta, din banii acumulați din acize.
Notă: Articolul 6 din Convenția Cadru a OMS privind controlul tutunului (OMS CCCT), precum și liniile directoare pentru punerea sa în aplicare impun statele semnatare, printre care și Republica Moldova, să adopte și să pună în aplicare o politică de majorare treptată a accizelor la țigări. Aceasta ar reduce semnificativ cererea de produse din tutun.
█ Articole relaționate:
Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis”