Redactor: Irina Papuc

Pentru prima dată, numărul cumulativ de cazuri confirmate de HIV în regiunea europeană a OMS a crescut la peste 2 milioane. Mai mult de 153 de mii de cazuri noi cu HIV au contribuit la această cifră numai anul trecut. Vorbim de o creștere de 7% față de anul precedent și este cel mai mare număr anual de raportare din anii 1980, de când a început colectarea datelor.

Acestea sunt principalele constatări ale noului raport „Supravegherea HIV / SIDA în Europa, 2015”, lansat în comun de către Biroul Regional pentru Europa al OMS și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

„Faptele pe care le cunoaștem despre epidemia de HIV se bazează pe numărul de cazuri noi raportate în fiecare an, ceea ce reprezintă piatra de temelie a supravegherii europene a HIV”, explică Directorul interimar al ECDC Andrea Ammon.

„Dar noi știm, de asemenea, că aceste cifre nu reflectă tabloul complet. Potrivit estimărilor ECDC, acum mai mult de 122 000 de persoane din Spațiul Economic European sunt infectate cu HIV, dar nu sunt cunosc despre acest lucru, adică 1 din 7 persoane trăiesc cu HIV în UE / SEE”, a mai explicat Ammon

Modele și tendințe ale epidemiei HIV variază foarte mult în întreaga regiune

Cele mai multe cazuri de HIV s-au înregistrat anume în Europa de Est, adică peste 121 de mii de cazuri, ceea ce reprezintă 79 la sută din numărul total de cazuri diagnosticate. Peste 27 022 de cazuri noi HIV au fost diagnosticate în țările din Europa de Vest (18%). Din păcate însă nu putem vorbi despre o scădere substanțială în ultimii zece ani. Aproximativ 5297 cazuri noi cu HIV au fost diagnosticate în țările din Europa Centrală (3%). Cu toate că intensitatea epidemiei rămâne scăzută în zonă, aceasta este o creștere substanțială în comparație cu cea de acum 10 de ani. Totodată, numărul celor care au dezvoltat SIDA a crescut cu 80% în 10 ani.

█  Moldova își propune să identifice majoritatea purtătorilor de HIV, până în 2020. Guvernul a aprobat un nou program în acest sens 

Modul de transmitere, de asemenea, a variat în funcție de zona geografică. Infecțiile au crescut în mod constant în rândul bărbaților care fac sex cu bărbații în părțile vestice și centrale ale regiunii, în timp ce în partea de est a crescut transmiterea pe cale heterosexuală. Transmitere prin consumul de droguri injectabile încă reprezentat o treime din cazuri noi în țările din Europa de Est. „În pofida eforturilor semnificative, HIV rămâne printre principalele probleme de sănătate publică în regiunea europeană a OMS, în special în partea sa estică. 2015 a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi într-un an, contribuind la o cifră îngrozitoare de 2 milioane de cazuri cumulative”, a declarat Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional OMS pentru Europa.

„Pentru a rezolva această situație critică, am pus la dispoziție un nou plan de acțiune pe care toate țările europene l-au aprobat în septembrie a acestui an. Facem apel acum la liderii țărilor să utilizeze acest plan pentru un răspuns urgent, accelerat și inovator pentru HIV, în regiune, pentru ca să punem capăt epidemiei până în 2030”, a mai declarat Jakab.

Conform noului plan, în țările din Europa de Est există o nevoie urgentă de a furniza servicii integrate prin intermediul sistemelor de sănătate, pentru o mai bună abordare a factorilor sociali determinanți ai sănătății. Acesta include: prevenirea pentru persoanele expuse riscului de transmitere a HIV pe cale sexuală și prin intermediul consumul de droguri; testarea HIV; implicarea comunității în dezvoltarea și livrarea serviciilor. Numărul mare de infecții noi printre consumatorii de droguri injectabile demonstrează că este nevoie de noi politici, care să vizeze populațiile-cheie, precum și să fie consolidate programele de reducere a noxelor.

 

█ Articole relaționate:

Persoanele seropozitive nu mai transmit virusul, datorită noilor tratamente 

Gala „Red Ribbon Gala Awards 2016”: Peste 300 de oaspeți și 46.800 mii de lei adunați pentru mamele HIV-pozitive 

De ce e important să mergeți la „Red Ribbon Gala Awards 2016”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere a SIDA