Autor: Irina Miron

Statisticile arată că numărul copiilor moldoveni de până la un an, care nu se alimentează corespunzător, este în creștere. Anul trecut au fost înregistrați 943 astfel de bebeluși.  Din meniul zilnic al acestora lipseau cele mai importante elemente nutritive, cum ar fi vitaminele, mineralele sau proteinele.

Cei mai mulți copii malnutriți, cu vârsta de până la un an, au fost înregistrați, în 2012, în raioanele din centrul Moldovei - peste 400. În top sunt raioanele Ialoveni și Strășeni – cu 101 și respectiv 74 de micuți care sufereau de subnutriție.

Se întâmplă chiar dacă responsabilii din centre medicilor de familii dau asigurări că pun gratuit la dispoziția părinților amestecuri pentru bebeluși. „De amestecuri beneficiază familiile sărace, cu mai mulți copii. Majoritatea micuților malnutriți provin anume din această categorie de familii, ei au retard fizic sau mental”, a declarat pentru Sănătate INFO Andrei Iațîșin, directorul Centrului Medicilor de Familie din Strășeni.

Cei mai puțini copii subnutriți, cu vârsta de până la un an sunt în raioanele Basarabeasca, Taraclia, Dubăsari și Dondușeni. Anul trecut acolo erau luați la evidența medicilor patru și respectiv câte cinci copii.

Directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, susține că cele mai multe cazuri de malnutriție la copii se explică prin faptul că mamele nu-i alăptează sau nu au bani ca să le poată asigura o alimentație sănătoasă.

„Dacă până acum câțiva ani, 93 %  dintre gravide alăptau, acum sub 90 % dintre ele alăptează”, a precizat directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan.

Copiii malnutriți suferă de tulburări de memorie și au imunitatea scăzută, iar în consecință, se pot îmbolnăvi mai ușor. Anul trecut erau luați în evidențele medicilor aproape 900 de copii malnutriți.

 

Articole relaționate:

Alimentația copiilor în zilele noastre mai nesănătoasă decât pe vremea războiului 

Criză de sănătate publică - tot mai puține mame își alaptează copii