Autor: Parascovia Rogate

Să fii medic în Moldova e și bine, e și rău, vorba spotului social care cheamă doctorii să rămână să lucreze în țară. Pe cât de atractiv e domeniul, din punct de vedere al notorietății, pe atât de prost plătit este. În consecință golul cu care se confruntă sistemul la capitolul resurse umane, e tot mai mare. Drept dovadă este numărul de funcții vacante pe care nu se grăbesc medicii să le ocupe atât la Chișinău, cât și în raioane.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în acest moment, instituțiile medicale din Moldova au 431 de locuri vacante pentru specialiști în domeniul sănătății. Dintre acestea, 252 de posturi sunt pentru asistentele medicale, 97 pentru medicii specialiști, 21 pentru cei generaliști, iar 20 – pentru medicii de familie. De astfel, mai este nevoie de 15 farmaciști, nouă felceri laboranți, patru medici igieniști, 25 de farmaciști, șapte felceri laboranți, dar și de patru medici igieniști. Lista se încheie cu trei locuri disponibile pentru medicii veterinari și alte două pentru dentiști.

 Spitalul Clinic Republican caută peste 150 de cadre medicale cu reputație ireproșabilă

Doar la Asociația Medicală Teritorială (AMT) Centru din Capitală este nevoie de patru medici de familie și zece asistenți medicali. La AMT Botanica, de asemenea, se caută medici de familie, oftalmologi, neurologi, etc. Cele mai defavorizate rămân însă instituțiile medicale raionale. La acest capitol, cel mai rău stau raioanele Telenești, Orhei și Ștefan-Vodă. Cele din urmă duc lipsă de cadre atât la spitale, cât și la Centrele de Sănătate.

În centrul Moldovei, la Telenești, e la fel de complicat la capitolul asigurare cu medici. Condițiile de muncă sunt neatractive mai ales pentru cei tineri.

„În ultimul timp, situația cu lipsa cadrelor medicale este tot mai proastă. În primul rând, tinerilor specialiști nu le convin condițiile de trai, perspectiva și cariera profesională, educația copiilor, activitățile extrașcolare, etc. Apoi urmează salariile. În spitalul raional, vârsta medie a angajaților este de peste 55 de ani. Asta e un factor care demotivează. Avem nevoie de medic urolog, internist, oftalmolog, etc.”, a declarat pentru Sănătate INFO Alexei Bivol, directorul Spitalului Raional de la Telenești.

De altfel, specialistul menționează că acum tinerii nu sunt la fel de răbdători ca înainte, iar dacă nu li se oferă un salariu motivant, atunci refuză din start. „Deoarece nu avem medic radiolog am rugat specialiștii de la catedră să ne ofere un rezident până îl vom găsi. Astfel, a venit unul și i-am explicat condițiile. Când am ajuns să discutăm de salariu și-i spun că e în jur de 5.000 de lei, tânărul mi-a spus că fără 6.000 - 7.000 de lei nu vrea să lucreze aici și a plecat,” a declarat directorul pentru Sănătate INFO.

La Ștefan-Vodă situația nu e mai bună. Șeful Centrului de Sănătate spune că în ultimii 16 ani, s-a angajat doar un medic de familie tânăr.

 Numărați pe degete. Specialiștii deficit din sistemul medical al Moldovei 

„Tot timpul am dus lipsă de specialiști. Cumva însă ei se acopereau unul pe altul. Dar acum volumul de lucru la medicina primară se mărește, iar numărul de paturi în spitale se reduce. E un surmenaj nemaipomenit Sunt câțiva medici care pe parcursul anilor au plecat peste hotare. A fost foarte dureros când unicul medic cu rezidențiatul în medicina de familie a plecat în Germania. Nu avem medic psihiatru, dar el ar trebui să fie la medicina primară. E o problemă mare. Timp de 16 ani nu am avut nici un tânăr specialist. Anul acesta, în sfârșit a venit un medic de familie. E foarte dificil. Nu avem cadre. Acum, activează 18 medici de familie, dar mai avem nevoie de nouă. Pe mulți nu îi aranjează salariul, deși s-a mărit, precum și volumul de lucru”, a declarat Mariana Haret, șeful Centrului de sănătate de la Ștefan-Vodă.

Potrivit ultimelor date, în sistemul de sănătate sunt angajați 13.012 de medici de diverse specializări. În 2014 însă numărul acestora era cu 132 mai mic. De altfel, în 2015, de exemplu, numărul personalului mediu s-a redus cu aproximativ 1.340 de specialiști, față de anul precedent.

Cei care doresc să aplice pentru anumite posturi de muncă în domeniul sănătății o pot face până la 31 decembrie 2016. La unele instituții medicale, termenul-mită de depunere a dosarelor însă este până la 20 decembrie.

 

 Articole relaționate:

Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă