Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, uneori chiar să vrei că e complicat să salvezi o viață, care atârnă de un fir de ață. Asta, deoarece acordarea primului ajutor medical se face în condiții de-a dreptul jalnice. Unul dintre motivele principale este că aproape toate ambulanțele din țară sunt uzate în proporție de 80%. De altfel, multe dintre ele nici nu sunt dotate cu echipamentul necesar pentru intervențiile de urgență. Pe lângă faptul că sunt vechi, ambulanțele mai sunt și insuficiente, pun în pericol viața pacienților aflați în stare gravă, încălcându-le astfel dreptul la servicii de sănătate calitative și sigure. Constatările aparțin experților Oficiului Avocatului Poporului și se conțin într-un studiu privind respectarea drepturilor omului în prestarea serviciilor medicale de urgență.

Cercetarea arată că 90% dintre cele 355 de ambulanțe din Moldova sunt uzate în proporție de 80%. Asta, în condițiile în care, potrivit Hotărârii Guvernului nr.564 din 2006, o ambulanță nu mai poate fi folosită în cadrul Serviciului de Asistență Medicală Urgentă (AMU), dacă gradul de uzură al acesteia depășește 50%.

 Starea Serviciului de asistență medicală de urgență din Moldova, mai jalnică decât cea a pacienților care au nevoie de primul ajutor 

Mai mult, majoritatea dintre autosanitare nici nu sunt dotate cu tot echipamentul necesar intervențiilor medicale de urgență, iar țara mai are nevoie de cel puțin 100 de ambulanțe pentru ca intervențiile medicale să se producă mai operativ.

Iată câteva exemple, unde serviciul de asistență medicală de urgență funcționează la limită:

Satul Găvănoasa, raionul Cahul: punctul de AMU dispune de o ambulanță, pe care o folosesc din anul 2000. Aceasta este dotată doar cu un balon de oxigen.

Satul Alexăndreni, raionul Sângerei: în ambulanță persistă un miros înțepător de combustibil și deseori se defectează chiar în timpul chemărilor. Astfel, pacienții sunt nevoiți să se deplaseze cu propriul transport la instituțiile medicale.

Sectorul Buiucani, Municipiul Chișinău: punctul de AMU are în subordine 10 ambulanțe, dar toate sunt uzate în proporție de o 100%.

În satele Baurci și Cazaclia, din autonomia găgăuză - ambulanțele nu sunt dotate cu echipamente pentru urgențe cardiace.

Datele mai arată că, deși unele ambulanțe dispun de echipamentul necesar, există un singur, care dacă se strică nu are cu ce să fie înlocuit. Asta înseamnă că atunci când o echipă are nevoie de anumite utilaje, trebuie să se adreseze la o altă echipă.

Majoritatea lucrătorilor medicali care au participat la efectuarea studiului se arată indignați de condițiile în care activează. Aceștia spun că ambulanțele se află mai mult la reparații, decât în serviciu, iar starea lor este deplorabilă.

Potrivit autorilor studiului, „dotarea insuficientă cu transport și echipamente pune în pericol viața și siguranța pacienților aflați în stare gravă. Din acest motiv, este încălcat dreptul fundamental al oamenilor, precum cel pentru acces la servicii de sănătate, respectarea timpului, standarde de calitate, etc.”

 Când vor dispune moldovenii de un Serviciu de Asistență Medicală Urgentă modern. Pentru reformă, autoritățile au nevoie de miliarde de lei

Serviciul de AMUP acordă asistență medicală prin intermediul a 134 de stații și puncte de urgență. Asistența medicală prespitalicească este oferită în regim non-stop în cazul urgențelor chirurgicale, calamităților, dezastrelor, dar și a altor stări care pun în pericol viața persoanelor. Cadrele medicale trebuie să acorde primul ajutor medical specializat, să asigure transportarea la instituțiile medicale a pacienților grav bolnavi, gravidelor, etc.

Vom preciza că până în 2020, potrivit Programului Național de Dezvoltare a asistenței medicale de urgență, pe parcursul următorilor ani, Ministerul Sănătății își propune să procure ambulanțe dotate cu dispozitive medicale necesare pentru a acorda asistența medicală de urgență. Mai exact, Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății a declarat într-un interviu pentru  Europa liberă, în luna septembrie, că până la finalizarea programului urmează să fie cumpărate 450 de ambulanțe noi, câte aproximativ 100 în fiecare an. Ambulanțele ar urma să fie cumpărate începând din acest an, promitea ministra anul trecut.

Pentru dotarea serviciului de asistență medicală de urgență cu ambulanțe este nevoie de un miliard 340 de milioane de lei. Banii urmează să fie alocați din bugetul public, în limita mijloacelor aprobate anual, precum și din alte surse financiare, prevăzute de legislația de vigoare, scria în argumentarea programului aprobat.

 

 Articole relaționate:

Urgențele de sănătate publică în Moldova nu mai sunt coordonate de nimeni. Structura a fost desființată

 Urgența care nu răspunde la apeluri. „Cei de la Urgență își mai închid telefonul când obosesc de la prea multe sunete” 

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență