Redactor: Ina Guțu
Cel puţin cinci copii din Marea Britanie mor zilnic ca urmare a deficiențelor care există în sistemul de sănătate din această țară, avertizează Hilary Cass, directorul Colegiului Regal de Pediatrie, citată de Daily Mail. Aceasta susține că autoritățile britanice ar trebui să regândească modul de acordare a asistenței medicale în cazul copiilor.
”Dacă nu vor fi adoptate măsuri radicale în privința sănătății copiilor, costurile vor fi masive. Pentru fecare copil care moare există mai multe niveluri implicate a căror servicii ar putea fi imbunătățite” este de părere Hilary Cass.
Statisticile sunt îngrijorătoare. Unul din patru copii britanici care are nevoie de asitență medicală de urgență este examinat de un medic aflat încă în perioadă de training, decât de un consultant cu experiență, ceea ce reduce șansele punerii unui diagnostic corect.
Marea Britanie se află în topul clasamentului țărilor din vestul Europei privind mortalitatea în rândul copiilor, cu vârsta de până la 14 ani. Doar în cazul a 3 % dintre copiii britanici care suferă de astm, există un plan de prevenire și supraveghere a bolii, mai subliniază Cass.
În Marea Britanie unul din trei copii este supraponderal sau obez, în timp ce doar 4% dintre copiii cu diabet primesc îngrijire în conformitate cu ghidurile clinice actualizate. Totodată rata mortalității infantile cauzate de infecțiile meningococice este de două, trei ori mai mare decât în restul țărilor din vestul Europei.
Reprezentanții Colegiului Regal de Pediatrie au cerut să fie mărit cu 50% numărul consultanților medicali din spitale, în primul rând să fie suplinite cele 86 de locuri vacante, să fie reduse unitățile pediatrice mici, precum și să fie mărit numărul specialiștilor în centrele de tratament, care oferă servicii la standarde înalte.
Hilary Cass este implicată într-un proiect pilot pe o durată de doi ani, menit să restructureze serviciile medicale acordate copiilor în Marea Britanie, asfel încât acentul să se mute de pe spitale pe comunitate. Aste pentru că, potriviti studiilor, 50% din copii care ajung la urgențe, nu au nevoie neapărat de spital.
Articole relaționate:
Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul „Valentin Ignatenco”
Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii