Autor: Elena Cioina
Cu zeci de mii de bolnavi de cancer, dar fără bani pentru serviciile de înaltă performanță. Centrul Consultativ de Diagnostic al Institutului Oncologic face investigațiile, deja ani la rând, fără să fie contractat pentru ele de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Astfel, instituția era nevoită să se împrumute de la spital pentru ca pacienții să poată beneficia de investigații gratis, așa cum scrie în lege.
Anul acesta este pentru prima dată când Centrul Consultativ obține primul milion de lei pentru serviciile de înaltă performanță. E insuficient, spune administrația, dar e un pas înainte având în vedere că până acum acopereau gaura din contul staționarului. După lungi negocieri și argumente, CNAM a decis să aloce banii, deși necesar ar fi în jur de șase milioane, spune directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici. Este pentru prima oară când Centrul Consultativ obține resurse pentru aceste servicii, chiar dacă zilnici sute de bolnavi au nevoie de ele.
Banii urmează să fie împărțiți între laboratorul de medicină nucleară, unde se fac scintigrafiile, endoscopiile, colonoscopiile, mamografiile, bronhoscopiile și laboratorul de imunologie, unde sunt investigați hormonii și markerii tumorali. Medicii de aici efectuează investigații complexe care determină dacă pacientul are sau nu cancer, stadiul maladiei, e cancer malign sau benign, evoluția după tratament, etc. Până anul trecut Centrul Consultativ efectua investigațiile din contul spitalului. Anual era nevoie de aproximativ 6 milioane de lei. Dacă nu i-ar fi obținut, administrația ar fi trebuit să oblige bolnavii să plătească pentru aceste servicii sau să-i trimită la alte laboratoare.
Diagnostice inutile de cancer la sân stabilite femeilor sănătoase
„Până acum banii pentru serviciile de înaltă performanță erau plătiți din bugetul spitalului, pe numărul de cazuri tratate. Din cauză că banii erau luați de la Institut nu au putut fi mărite lefurile cadrelor medicale sau efectuate reparații. În acest an noi am schimbat modalitatea și pentru fiecare pacient care va face investigații de înaltă performanță se va raporta nominal, pentru a putea argumenta ulterior cum au fost cheltuiți banii, dar și de câți avem nevoie. Nu se va raporta ca până acum 20 de bronhoscopii sau 20 de sintigrafii, ci se va face o raportare nominală, cu IDN-ul bolnavului”, a declarat pentru Sănătate INFO, directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.
Un raport al CNAM arată că într-adevăr anul trecut Institutul Oncologic nu a primit niciun leu pentru servicii de înaltă performanță. CNAM a oferit finanțare doar pentru asistență medicală spitalicească și asistență medicală spitalicească de profil. În total e vorba de peste 188 de milioane de lei.
Pentru a activa la turații maxime și cu mai mult confort, Centrul Consultativ al Institutului Oncologic ar avea nevoie de cel puțin 6 milioane pentru serviciile de înaltă performanță.
Am încercat să înțelegem de ce o instituție medicală de nivel republican, prin care trec anual mii de bolnavi care au nevoie de investigații medicale, nu a fost până acum contractată de CNAM. Veronica Ciobanu, șefa Centrului Consultativ ne-a declarat că acest lucru nu s-a întâmplat din cauză că administrațiile anterioare nu ar fi insistat suficient de mult la CNAM cu acest subiect.
„Noi chiar intenționam să stopăm activitatea până nu obținem resurse. Cu cine am discutat la CNAM ne-au spus că fostul director nu a fost suficient de insistent să obțină bani și pentru serviciile medicale de înaltă performanță. Dar pe cât e de adevărat acest lucru nu știu, dar am înțeles că pur și simplu trebuia să argumenteze de ce instituția are nevoie de acești bani. Și anul trecut am lucrat pe contul cazului tratat. Am luat de la noi și ne-am dat tot nouă”.
Ca să convingă CNAM că au nevoie de bani pentru servicii de înaltă performanță administrația a trebuit să prezinte documente și scrisori cu toate investigațiile efectuate anul trecut.
Veronica Ciobanu precizează că anul trecut Centrul Consultativ a reușit totuși să presteze toate serviciile de înaltă performanță, cu excepția celor de rezonanță magnetică și tomografie computerizată, pentru care nu dispun de aparataj. Astfel, pacienții erau îndreptați către Centrul Diagnostic, Centrul Medical privat Excellence, Centrul Medical de Diagnostic Euromed și Maximum Magna.
Potrivit datelor Institutului Oncologic, în 2016 au fost diagnosticați cu cancer peste 9 mii de bolnavi. Numărul total al pacienților care suferă de diverse forme ale maladiei depășește 54 de mii.
█ Articole relaționate:
Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova
95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050
- See more at: http://www.e-sanatate.md/News/6626/paradoxuri-de-moldova-institutul-oncologic-nu-a-avut-niciodata-bani-pentru-investigatii-performante-bolnavii-erau-trimisi-la-privati#sthash.MOjF6UlB.dpuf