Autor: Irina Miron
În spitalele raionale din Moldova se fac mai puține operații decât prevăd standardele internaționale. În timp ce acestea recomandă ca într-un spital să fie realizate anual cel puțin 2 mii de intervenții, chirurgii moldoveni din raioane abia de reușesc să opereze jumătate din normativ. Directorii de spitale dau vina pe insuficiența de medici chirurgi, dar, totodată exclud varianta lichidării acestor secții.
Cele mai puține intervenții chirurgicale sunt efectuate în raionul Basarabeasca. În 2012, acolo au fost realizate aproape 360 de operații de apendicită, ulcer, hernie și de extirpare a veziculei biliare. Tendința se păstrează aproape neschimbată de mai mulți ani, spun responsabilii de la Spitalul raional Basarabeasca, iar asta din mai multe motive. „În secția de chirurgie activează un singur specialist, care lucrează la noi din anii 80 și este pensionar, în timp ce ar trebui să avem 7 chirurgi. El nu poate face față solicitărilor de unul singur. Nu avem nici utilajul necesar care ne-ar permite să efectuăm intervenții complicate”, a declarat pentru Sănătate INFO, Claudia Urdea, directorul adjunct al Spitalului raional Basarabeasca.
Timp de un an, chirurgii din raionul Taraclia efectuează puțin peste 600 de intervenții chirurgicale de urgență. „Peste 70% dintre persoanele din raion care au nevoie de operație, sunt supuse operațiilor pe loc”, a precizat Valeriu Jelev, directorul Spitalului raional Taraclia. Deși nici această instituție nu atinge standardele promovate pe plan internațional, Jelev nu ia în calcul lichidarea acestei secții. „Există intervenții care trebuie efectuate în regim urgent, iar drumul până la Chișinău ar putea fi letal pentru unii pacienți”, a mai spus Jelev. „Profesorii mari din Capitală sunt prinși cu intervenții mult mai complicate, intervențiile chirurgicale urgente le pot face și medicii din raioane”, a adăugat directorul Spitalului raional Taraclia.
Nu reușesc să respecte normele internaționale nici medicii-chirurgi din raioanele Ialoveni, Cimișlia, Ialoveni și Rezina. Anul trecut, acolo au fost realizate puțin peste 900 de intervenții.
Deși standardele medicale internaționale spun clar că la o populație de 50 de mii de oameni, trebuie realizate anual cel puțin 2 mii de operații, Programul Național de Dezvoltare a Asistenței Medicale Spitalicești pentru anii 2010-2012, prevede un număr de operații de două ori mai mic. Totuși, autorii programului nu precizează pentru ce tip de instituții medicale este valabil normativul. Statisticile arată că standardele internaționale funcționează perfect în Marea Britanie, Germania, America și alte state. În Moldova, acești indici sunt respectați doar în șase spitale raionale - la Cahul și Orhei, unde într-un singur an, sunt realizate peste 3 mii de intervenții chirurgicale. „Acolo unde se efectuează un număr mic de operații, secțiile au devenit ineficiente, respectiv, nu ar trebui să mai existe”, consideră Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate.
Studiile de specialitate din ultimele două decenii au demonstrat că bolnavii tratați de chirurgii care operează anual un număr mic de pacienți, înregistrează o rată mai mare de complicații postoperatorii.
Articole relaționate:
Deficit de medici în sudul și centrul Moldovei. Nisporeni, Cantemir și Cimișlia – cele mai afectate