Autor: Parascovia Rogate

Cuplurile infertile care vor să beneficieze de o fertilizare in vitro gratuită vor putea pregăti dosarul cu actele necesare, pe care să-l prezinte Comisiei de evaluare a cuplurilor asigurate. Documentele și indicațiile medicale necesare, precum și modul de organizare a Comisiei sunt specificate în Regulamentul cu privire la prestarea serviciile de reproducere umană asistată medical, lansat astăzi în dezbateri publice.

Potrivit documentului, la Centrul „Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală” din cadrul Institutului Mamei și Copilului va fi instituită o comisie de evaluare. Aceasta va analiza toate dosarele depuse de familiile care doresc o procedură de fertilizare in vitro gratuită. Specialiștii din cadrul comisiei vor stabili care cupluri sunt eligibile pentru o astfel de procedură, în baza indicațiilor medicale.

 Moldova rămâne fără copii. Când cuplurile infertile vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită 

Sunt două feluri de indicații medicale pe care trebuie să le întrunească cuplul -  primare și complementare.

Indicațiile medicale primare sunt: factorul tubar al infertilității (absența trompelor uterine la femei sau obturarea trompelor) și factorul endocrin (anovulația sau polichistoza ovariană). De asemenea, printre indicațiile primare sunt endometrioza (creșterea anormală a celulelor care se desprind de pe pereții uterului, în afara acestuia) și infertilitatea din alte motive, dacă tratamentele obișnuite nu au dat rezultat timp de 5 ani.

Indicațiile medicale complementare sunt următoarele : femeile trebuie să aibă uterul sănătos, fără patologii, iar rezerva ovariană să fie în limitele normale. Indicele masei corporale al femeilor trebuie să fie între 20-25, iar pe lângă aceasta, femeile nu trebuie să sufere de mai multe maladii extragenitale, printre care infecții cu transmitere sexuală, hepatite cu formă gravă, tuberculoză, etc. Totuși, conform documentului supus dezbaterilor publice, problemele de sănătate ale bărbatului nu constituie o indicație medicală, din contra – cuplul poate beneficia de procedură numai dacă nivelul și calitatea spermatozoizilor este în limitele normale.

De o procedură de fertilizare in vitro gratuită vor benefica cuplurile care vor întruni una dintre indicațiile primare și toate indicațiile complementare, scrie în document.

Cuplurile care vor dori să se înscrie în lista de așteptare trebuie să prezinte un certificat medical cu privire la starea de sănătate a lor, inclusiv informații despre maladiile concomitente și investigațiile medicale care confirmă infertilitatea. Pe lângă aceasta, familiile trebuie să depună Comisiei o cerere, acordul informat al cuplurilor, copiile buletinelor de identitate, dar și al polițelor de asigurare obligatorie.

Procedura de fertilizare in vitro va fi efectuată la una din cele patru clinici private din țară, care prestează astfel de servicii medicale. Este vorba despre Centrul Medical Repromed, Clinica New Med Life, Clinica TerraMed și Spitalul Internațional Medpark.

█ Au schimbat legea pentru privați? A fost adoptat documentul care le permite acestora să facă fertilizări pe bani publici 

Cuplurile vor putea să-și aleagă instituția medicală disponibilă, unde va avea loc procedura de fertilizare in vitro. Lista cuplurilor care urmează să efectueze proceduri de Fertilizare in vitro ar urma să fie actualizată la fiecare trei luni de către Ministerul Sănătății, iar Clinica care urmează să presteze acest serviciu trebuie să informeze cuplul cu 30 de zile înainte de procedura propriu-zisă.

În acest an, odată cu aprobarea acestui regulament, aproape 100 de cupluri ar urma să beneficieze de o fertilizare in vitro gratuită, a precizat anterior Ministerul Sănătății, într-un răspuns remis redacției.

Clinicile private urmează să fie contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. O procedură de fertilizare in vitro va costa 31 mii 729 de lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 1020 cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare. Suma nu include însă costuri pentru medicamentele pe care le va administra pacienta în condiții de ambulatoriu. Conform statisticilor Centrului „Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală”, în prezent, aproximativ 140 de mii de cupluri sunt infertile. În 3.000 de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro.

Dezbaterile publice pe acest proiect de regulament vor dura până la 14 februarie. Ulterior, dacă nu sunt sugestii pentru modificarea lui, acesta urmează să ajungă pe masa Executivului pentru aprobare.

Vom menționa că datele statistice arată că prima procedură de fertilizare in vitro are șanse foarte mici de reușită. Numai în 30 la sută din cazuri se atestă o reușită. 

 

█  Articole relaționate: 

De ce moldovenii nu mai fac copii. Moldova are cea mai mică rată a fertilității din Uniunea Europeană 

Promisiuni pentru cuplurile infertile. Ministerul Sănătății a anunțat o procedură de fertilizare in vitro gratuită, fără să aibă pregătite toate regulamentele  

REPORTAJ// Moldova, țară fără rod