Redactor: Tatiana Povar

2017 ar putea să devină anul în care mișcarea anti-vaccinare ar putea atinge un apogeu în SUA, iar specialiștii se așteaptă la o stagnare și o involuție de decenii în progresele obținute de sănătatea publică până acum. Îngrijorările privind scăderea indicelui de vaccinare în America le-a exprimat Peter J. Hotez, medic pediatru la Colegiul de Medicină Baylor și director al Centrului pentru Dezvoltarea Vaccinării la Spitalul de Copii din Texas, într-un articol publicat pentru The New York Times.

În America vor apărea focare de rujeolă, scrie specialistul, iar rujeola este una din cele mai contagioase și letale dintre toate bolile umane. „O singură persoană infectată cu  acest virus îl poate transmite la zeci de oameni nevaccinați, preponderent copii prea mici ca să ajungă să primească prima doză de vaccin antirujeolic. Un nivel înalt de contagiere se poate manifesta atunci când procentul copiilor imunizați scade sub 90-95 la sută. Așa s-a întâmplat în anii ‘50, când patru milioane de americani au fost infectați și 450 au decedat. În întreaga lume, rujeola continuă să omoare 100.000 de copii anual”, precizează profesorul.

„Mitul despre faptul vaccinarea poate provoca autism a circulat în societate, chiar dacă s-a dovedit de nenumărate ori contrariul. Donald Trump, a întărit credibilitatea în asemenea păreri în cadrul unor dezbateri ale republicanilor, însă, în calitate de președinte nu avut niciun punct de vedere în susținerea oponenților vaccinării. De aceea, avem motiv să credem că își va schimba părerea neîntemeiată”, mai scrie Hotez.

█ Diferența dintre rujeolă, rubeolă și varicelă. Cum se manifestă fiecare

„Totuși, unul dintre liderii mișcării anti-vaccinare, a afirmat că recent a avut o întâlnire cu președintele la care s-a discutat necesitatea creării unei comisii prezidențiale care să investigheze siguranța vaccinurilor. O astfel de comisie a fost inițiată în anul 2000, când Dan Burton din Indiana, un alt oponent al vaccinării, a efectuat niște investigații care însă nu s-au soldat cu vreun rezultat.

O conspirație nedocumentată a fost ințiată recent împotriva Centrului de Prevenire și Control al Maladiilor (CDC). Fiind un om de știință, care depune eforturi la nivel global pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva unor boli neglijate, legate de sărăcie, așa cum ar fi shistosomiaza și boala Chaga, dar și tată al unui copil cu autism și alte dizabilități, sunt îngrijorat de faptul că sănătatea întregii populații este pusă în pericol din cauza că nu au fost întreprinse suficiente acțiuni împotriva conspirațiilor false și pseudoștiinței”, este de părere pediatrul.

„Texas, statul în care locuiesc și activez, poate fi primul stat care încă odată ar putea trece prin grave erupții de rujeolă. Din toamnă, mai mult de 45 mii de copii de aici nu au fos vaccinați din motive nemedicale. Un comitet de acțiune politică colectează bani pentru protejarea acestor ,,excepții conștiente” și pentru a instrui părinții cum să se opună vaccinării. Drept rezultat, rujeola poate fi așteptată foarte curând în câteva școli publice și private.

Academia Americană a Pediatrilor a elaborat un document de 21 de pagini în care sunt enumerate toate studiile care dovedesc că nu există legătură între autism și vaccinare. Sunt indicate studii epidemiologice recent efectuate, cu implicarea a mii de copii și femei însărcinate, care, de asemenea, dovedesc lipsa oricărei legături, a adăugat Hotez.

█ Cum ar putea Donald Trump și Robert F. Kennedy Jr.să „zguduie” politica vaccinurilor 

Un studiu bazat pe maimuțe tinere arată că vaccinarea nu produce modificări neurobiologice în creier. E foarte clar că vaccinurile nu sunt motivul din care copiii dezvoltă autism. Sunt dovezi puternice că modificările genetice au cel mai important rol în dezvoltarea ei, iar modificările în creierul copiilor cu autism apar încă în timpul dezvoltării intrauterine a fătului. Expunerea mamei la substanțe chimice toxice sau infecțiile în primul trimestru de sarcină ar putea fi un motiv. Cercetătorii au sugerat că modificările degenerative din creier se pot produce în rezultatul următoarelor medicamente: talidomida, misoprostol și acid valproic; insecticidul clorpirifos și infectarea mamei cu virusul rubeolic.

Iată pe ce ar trebui să ne bazăm în profilaxia autismului, nu pe niște mituri nedovedite că de vină ar fi vaccinurile. Dacă ar fi inițiate din nou studii care să verifice aceste mituri neîntemeiate, banii statului și eforturile agențiilor ar fi cheltuite în zadar. Aceasta doar ar distrage atenția de la probleme care într-adevăr necesită atenția, cum ar fi suportul familiilor cu copii bolnavi de autism, servicii de sănătate mintală și alte cercetări ale Instituțiilor Naționale de Sănătate.

Acum părinții din Texas vor fi nevoiți să trăiască cu teamă că o simplă plimbare la mall sau bibliotecă ar putea expune nou-născuții la pericolul virusului rujeolic. Răspândirea zvonurilor și teoriilor false precum că vaccinurile ar produce autism nu sunt în folosul sănătății nici al copiilor cu autism, nici al celor sănătoși, își încheie articolul Peter J. Hotez, medic pediatru la Colegiul de Medicină Baylor și director al Centrului pentru Dezvoltarea Vaccinării la Spitalul de Copii din Texas.

 

 Articole relaționate:

Este bine sau nu să ne vaccinăm împotriva gripei ? Cât de eficient este vaccinul adus în Moldova 

HIV este tot mai prezent în Europa. Niciodată nu a fost atinsă o cifră atât de mare 

Vaccinul care te protejează de cancerul de col uterin. De ce e bine să-l facem? Informații pentru mame și adolescente