Autor: Irina Papuc

Iulia Dima, mama unui tânăr care era menținut în viață doar de aparate, a decis să doneze organele fiului ei. Acestea au fost transplantate deja în ultimele două zile la trei persoane, care se aflau în lista de așteptare.

Andrei Dima, de doar 27 de ani, din satul Mingir, raionul Hâncești, a ajuns în comă după ce a suferit lovituri puternice la cap, în timpul unei altercații într-un bar din localitate.Tânărul urma să plece peste hotare la muncă, în Italia, acolo unde se afla și mama sa. Când s-a reîntors în țară, femeia a aflat că fiul ei nu mai are șanse la viață, însă poate dărui viață, la rândul lui. Iulia Dima a povestit pentru Ziarul de Gardă că a decis să ia o decizie atât de curajoasă.

„Ca orice mamă mă gândeam că o să-și revină, dar el și până astăzi este în comă. Astăzi la amiază l-au transportat la Chișinău, unde l-au pus din nou la aparate. Medicul mi-a arătat că-s multe hematoame...Am decis ca el să salveze alte vieți. Să ajutăm măcar pe alții, dacă el n-a avut viață”, a declarat Iulia Dima pentru Ziarul de Gardă.

Datorită curajului Iuliei Dima, doctorii au putut transplanta ficatul și rinichii la trei persoane, care se aflau pe lista de așteptare, iar viața lor depindea de un nou organ. Conform datelor directorului Agenției de Transplant, Igor Codreanu, ficatul a fost transplantat unei femei de 51 de ani, unul dintre rinichi - unui bărbat de 50 de ani. Un alt rinichi a salvat viața unei tinere de 37 de ani.

 

 Articole relaționate:

Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o” 

Un donator de organe din Moldova a salvat trei vieți, în doar două zile

Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți