Redactor: Tatiana Povar

Guvernul Poloniei vrea restricții la singurul preparat contraceptiv de urgență, disponibil pe piața farmaceutică. Un proiect de lege în acest sens a fost deja propus spre aprobare, urmând să fie discutat și votat de Parlament, cel mai probabil în luna martie, scrie site-ul astra.org.pl

Preparatul ellaOane, care le protejează pe femei de sarcini nedorite, a fost înregistrat în Polonia la începutul anului 2015, care urmare a recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului și odată cu aprobarea unui regulament al Comisiei Europene. Preparatul a primit autorizația de vânzare fără prescripție medicală pe teritoriul Uniunii Europene. Pastila de a doua zi a devenit accesibilă în farmaciile din Polonia, fără prescripție medicală, din aprilie 2015, contribuind la creșterea standardelor serviciilor de sănătate reproductivă pentru fetele și femeile din Polonia și la extinderea altenativelor contraceptive, post act sexual, scrie pe pagina organizației Astra Youth.

█ Femeile poloneze obțin o victorie. Legea care interzice în totalitate avorturile, respinsă 

În noiembrie 2016, Ministerul Sănătății din Polonia a anunțat despre finalizarea unui proiect care are drept scop resticționarea accesului liber la contraceptivul de urgență pe bază de ulipristal acetat și eliberarea acestuia doar cu permisiunea medicului. Autoritățile au invocat faptul că pastila de a doua zi este utilizată în exces de către adolescentele poloneze. Proiectul deja a intrat în acțiune.

Sunt puține date privind utilizarea pastilei de a doua zi la diferite grupuri de vârstă. Un studiu de marketing efectuat de curând de Millward Brown arată că 45% dintre femeile care utilizează această metodă de contracepție au vârste cuprinse între 25-30 de ani, 18% - 30-35 de ani. În jur de 2% dintre utilizatoare sunt adolescente cu vârsta de până la 18 ani.

█ Avorturile selective sau în ce țări femeile sunt obligate să nască băieți. Câte fetițe sunt omorâte anual din cauza acestui fenomen

Specialiștii în sănătatea reproducerii consideră că restricțiile planificate vor afecta viața femeilor, contribuind la comercializarea produsului pe piața neagră și în locuri nesigure. De asemenea, va contribui la creșterea sarcinilor neplanificate și a avorturilor, iar accesul la avorturi sigure și legale în Polonia este, de asemenea, limitat.

ASTRA împreună cu ASTRA Youth, ca parte a organizațiilor societății civile, care activează în domeniul Sănătății Reproducerii și Drepturilor Sexuale – You Act, CHOICE pentru Tineret și Sexualitate, împreună cu Consorțiul European pentru Contracepția de Urgență a trimis o scrisoare către reprezentanții Comisiei Europene în care își exprimă dezacordul privind proiectul polonez, care îngrădește dreptul femeilor la sănătatea reproducerii.

 

 Articole relaționate:

Mihai Moldovanu i-a probozit public pe directorii de instituții medicale. „Stimați directori de spitale, pe cine noi mințim? Acestea nu sunt cifre reale!”

Alarmant. Aproape o mie de copii nu s-au născut anul trecut din cauza avorturilor comise de adolescente 

Hotărâte că nu mai vor să fie însărcinate, unele moldovence se sterilizează definitiv. „O tânără s-a sterilizat la 27 de ani, după ce a făcut doi copii. Aceștia au decedat într-un accident“