Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății vrea să fie singurul fondator al viitorului Spital Universitar. Autoritatea a pregătit un aviz negativ prin care respinge inițiativa președintei Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, ca printre fondatori să se regăsească și Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Proiectul de lege de instituire a Spitalului Universitar, printr-o decizie comună a Ministerului Sănătății și USMF „Nicolae Testemițanu” a fost înregistrat la Parlament încă din 28 decembrie 2015. Autorul documentului este deputata Oxana Domenti. De peste mai bine de un an proiectul se află în faza de examinare. Abia mâine Ministerul Sănătății va prezenta Guvernului un aviz negativ pentru această inițiativă.

Ministerul Sănătății argumentează că legea nu-i permite Universității să se implice, cu atât mai mult că ministerul are propriile planuri.

„Aceste propuneri nu corespund normelor imperative ale Legii nr. 98 din 4 mai 2012 privind administrația publică centrală de specialitate. Astfel, constituirea unui spital universitar sub formă juridico-organizațională de instituție publică urmează să fie efectuată prin aprobarea unei hotărâri de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății”, motivează instituția. În același timp,  autoritatea argumentează că autorul documentului n-a indicat în proiectul său care ar fi aportul patrimonial cu care ar fi urmat să contribuie Universitatea și că n-a indicat sursele financiare potențiale. Totodată, Ministerul Sănătății precizează că sarcina privind crearea spitalului pentru studenții de la Medicină îi revine și că acest lucru va fi realizat doar printr-o hotărâre a Guvernului. Conform Planului de acțiuni al Ministerului Sănătății, instituția își planifică să definitiveze deja un regulament de organizare a Spitalului Universitar cel târziu până în luna iunie.

Spitalul Universitar – cine și ce vrea

În proiectul său, Oxana Domenti preciza că lipsa unui spital universitar este unul dintre motivele pentru care se atestă „o tendință de diminuare a calității instruirii medicale”. Acestea sunt constatările unor experți străini care au venit în Moldova să facă evaluări în perioada anilor 2013-2014. Autorul precizează că USMF „Nicolae Testemițanu” și-a asumat angajamente de fortificare a capacităților didactice, clinice și de cercetare, având în acest sens recomandări din partea OMS și Federației Mondiale de Instruire Medicală.

„La nivel internațional, spitalele universitare reprezintă centrele de excelență din țară unde sunt combinate trei activități esențiale – servicii clinice, instruire universitară și post-universitară, precum și cercetare avansată (...) Analizând experiența țărilor europene în vederea organizării activității spitalelor universitare, rolul și importanța acestora, solicităm adoptarea acestui proiect de Lege”, menționa atunci autorul în Nota Informativă a proiectului. În susținerea inițiativei sale, Oxana Domenti a făcut referire la Codul Educației care permite instituțiilor de învățământ superior de stat cu autonomie universitară să creeze, independent sau în parteneriat, spitale universitare prin care să-și realizeze misiunile de bază.

 

█ Articole relaționate:

Rezidenții din Moldova ar putea fi instruiți într-un spital creat special pentru ei 

Crearea unui Spital Universitar în Moldova rămâne în continuare un vis. Autoritățile nu au avansat sub nicio formă cu discuțiile, iar studenții de la medicină spun că sunt ignorați în totalitate 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea”