Redactor: Tatiana Povar

O firmă producătoare de medicamente a fost acuzată de creșterea treptată a prețului la preparate farmaceutice destinate acordării asistenței medicale de urgență a nou-născuților. Preparatul costa inițial 40 dolari un flacon, iar prețul s-a mărit cu încă 34 de dolari. Alte firme farmaceutice au fost limitate în producerea unui medicament competitiv cu acesta, scrie CNN money.

Compania Mallinckrodt a fost de-acord să compenseze practicile anti-competitive, plătind o amendă de 100 milioane de dolari. Comisia Federală a Comerțului (FTC) din SUA a anunțat că situația este sub controlul. Medicamentul H.P. Acthar Gel, este utilizat în tratamentul spasmelor la nou-născuți și al sclerozei multiplă. Eric Schneiderman, purtătorul de cuvânt la New York Attorney General, a afirmat că medicamentul este prescris în situații de urgență pentru a salva viața pacienților.

Oficiul lui Schneiderman a relatat că filiala Mallinckrods din SUA, cunoscută anterior ca Questcor, a cumpărat în anul 2001 Acthar și treptat a început să scumpească medicamentul de importanță vitală cu aproximativ 85 la sută. În cadrul plângerii s-a estimat că doar un curs de tratament cu acest produs ar ajunge să coste peste 100 mii de dolari. Questcor a zădărnicit tentativele competitorilor de a introduce pe piață un medicament similar Synacthem, care este utilizat cu aceleași scopuri de tratamnt ca și preparatul menționat.

█ Avertizare EMA. Medicamentele antivirale împotriva Hepatitei C pot reactiva Hepatita virală B

,,Este un caz evident al unui monopolist care face afaceri prin eliminarea competiției și păstrează puterea prin intermediul prețului,” afirmă Schneiderman în concluzie. ,,Soluționarea acestei situații va restabili competiția întreruptă prin acțiuni ilegale de către Quescor.”

Malinckrodt a scăzut cu aproximativ 14% prețul a medicament chiar în primele ore după decizie. ,,Suntem satisfăcuți că s-a putut negocia cu Comisia Federală a Comerțului și s-a ajuns la o înțelegere. Vom comenta în timpul apropiat alte detalii”,  au declarat reprezentanții Mallinckrodt.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump declara recent că producătorii de medicamente ,,ies basma curată” din tot felul de scandaluri legate de prețuri.

Subiectul privind majorarea nejustificată a prețurilor la medicamente a fost discutată și anul trecut. În cadrul campaniei politice a candidatului la prezidențiale, Hillary Clinton și Senatorul Bernie Sanders a criticat acțiunile pharma CEO Martin Shkreli pentru creșterea prețului la un medicament destinat tratamentului infecției HIV cu 5,000 %.

Compania producătoare EpiPen Milano a fost, de asemenea, acuzată de creșterea neîntemeiată a prețurilor la un medicament de importanță vitală în tratamentul alergiilor, în august anul trecut, cu 400%, începând cu anul 2009.

 

 Articole relaționate:

Medicamente pentru dereglari psihice, inlocuite intentionat, cu antihipertensive. Un angajat a vrut sa se razbune pe compania care l-a concediat 

Zeci de mii de medicamente cu defecte de producție sunt retrase din vânzare de către o companie farmaceutică din Cehia 

Mai multe preparate ar putea fi retrase din farmaciile din Europa