Redactor: Sorina Bujarov

Mai multe medicamente ar putea fi retrase de pe piața Uniunii Europene. Este vorba despre preparate testate la laboratorul Alkem Laboratories Ltd din Taloja, India. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunță că a început reevaluarea medicamentelor autorizate pentru comercializare, în baza studiilor clinice efectuate la acest laborator.

Decizia vine în urma unei inspecţii de bună practică în studii clinice, desfășurată la această unitate. Specialiști europeni în farmacologie anunță că în urma verificărilor au apărut îngrijorări cu privire la calitatea studiilor efectuate asupra acestor medicamente.

█  Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova

Inspecția a fost efectuată în comun de către autoritățile germane și olandeze în luna martie anul trecut, în contextul unei verificări de rutină. După ce specialiștii au analizat în detalii constatările inspectorilor, autoritatea competentă a medicamentului din Germania (BfArM) a solicitat EMA să evalueze beneficiile și riscurile preparatelor, în baza studiilor clinice efectuate la acest laborator și autorizate de către UE. De asemenea, vor fi evaluate medicamentele aflate în curs de autorizare pentru piața UE.

Agenția Europeană a Medicamentului va stabili care sunt preparatele testate la acest laborator și va reevalua informațiile disponibile despre ele. Responsabilii au cerut acest lucru pentru a determina ce pași vor fi întreprinși pentru protecția sănătății publice. Altfel spus, specialiștii urmează să stabilească dacă preparatele trebuie retrase de pe piață sau vor lua măsuri mai puțin radicale.

De altfel, reevaluarea medicamentelor la acest laborator este efectuată de către Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman, care va transmite informația Consiliului Europei. Acesta, la rândul lui, va lua decizia finală în privința medicamentelor, care va fi obligatorie pentru toate statele membre ale UE.

Vom preciza că anul trecut CE a dispus retragerea a 40 de preparate de pe piața farmaceutică din Uniunea Europeană. Asta, după ce au fost descoperite încălcări la unitatea din Hyderabad (India), a companiei GVK Biosciences Bucureşti, firmă care se ocupă de monitorizarea studiilor clinice. 

 

█ Articole relaționate

Avertismentul experților europeni privind efectele adverse grave ale unui medicament 

Bioparox-ul, retras de pe piața UE, a provocat reacții adverse și pacienților din Moldova

Pericolul medicamentului Ibuprofen, despre care producătorii au tăcut