Redactor: Tatiana Povar

Rezistența la antibiotice poate transforma o simplă intervenție chirurgicală, un transplant de organe sau chimioterapie prea periculoase pentru a fi efectuate, atenționează Organizația Mondială a Sănătății. Organizația a publicat lista celor mai periculoase 10 bacterii, care reprezintă o grea încercare pentru sănătatea omului, din cauza rezistenței la antibiotice.

Experții în sănătate au menționat și anterior că problema rezistenței la antibiotice poate cauza o povară a bolii mai grea pentru omenire decât cancerul.

Aproximativ 700 de mii de oameni din întreaga lume mor anual în urma infecțiilor rezistente la tratamentul cu antibiotice. Se estimează că numărul acestora va crește până la 10 milioane până în 2050, dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare de control. 

OMS vine cu o listă de bacterii care au nevoie de atenție sporită din partea medicilor și a responsabililor de sănătatea publică, având în vedere că acestea sunt rezistente la antibiotice.

█ A reapărut una dintre cele mai periculoase forme de febră din lume

Instituția filantropică de cercetare Wellcome Trust consideră că lista este importantă pentru studiile de identificare a noilor antibiotice.

OMS afirmă că 12 bacterii deja și-au dezvoltat abilități de rezistență la tratamentul cu antibiotice și alte bacterii își pot modifica materialul genetic spre această cale. Bacteriile au fost clasificate, în funcție de necesitatea depistării antibioticelor noi, în trei grupuri.

Grupul critic include bacteriile multi-drog rezistente care prezintă o amenințare pentru spitale. Bacteriile din listă pot cauza infecții severe, deseori mortale, cum ar fi sepsisul și pneumonia. Celor care li se acordă o prioritate înaltă sau medie sunt bacteriile care cauzează gonoreea și salmoneloza.

,,Lista de bacterii este un nou instrument pentru asigurarea cercetării și dezvoltării răspunsului urgent la necesitățile de sănătate publică”, afirmă Dr Marie-Paule Kieny, asistent al directorului general al OMS pentru sisteme de sănătate și inovație. ,,Rezistența la antibiotice este în creștere, iar noi rămânem cu tot mai puține opțiuni de tratament. Dacă lăsăm comerțul cu medicamente în pace, curând nu vom mai avea cu ce trata infecțiile.”

█ Antibioticele, cauza răspândirii unei bacterii periculoase în spitale 

OMS consideră că lista va stimula Guvernele să pună în aplicare politici de dezvoltare a medicamentelor noi. Experții au prezentat lista bacteriilor periculoase examinând un șir de criterii, printre care infecțiile mortale pe care le provoacă acestea și prezența pe piața de producere a antibioticelor pentru ele.

Câteva dintre bacterii nu au fost introduse în listă, din considerentul că țările deja au programe și politici de sănătate pentru combaterea lor. Un exemplu este tuberculoza multi-drog rezistentă. Alte bacterii, inclusiv streptococul A și B, chlamidia au fost excluse din considerentul că nu prezintă o preoblemă de sănătate publică.

Tim Jinks, șeful Departamentului infecții rezistente la antibiotice de la Welcome Trust, a declarat în legătură cu lista bacteriilor prezentată de OMS: ,,Această listă cu bacterii prioritare a fost dezvoltată în baza necesităților comunității noastre și este una din cele mai reușite tendințe de sănătate. Fără medicamente eficiente medicii nu pot trata pacienții, numai peste o generație decesele rezultate în urma rezistenței la antibiotice ar putea atinge cifra de 10 milioane pe an. Cele mai banale intervenții chirurgicale ar putea deveni fatale fără antibiotice.”

Lista bacteriilor prioritare propusă de OMS:

Bacterii cu prioritate critică:

Șase bacterii cu prioritate înaltă:

Trei bacterii de prioritate medie:

  • Streptococcus pneumoniae, insensibile la penicillină
  • Haemophilus influenzae, rezistentă la ampicillină
  • Câteva specii de Shigella, rezistente la fluorchinolone.

 

█ Articole relaționate:

Majoritatea oamenilor au această bacterie în stomac. Ce reprezintă helicobacterul pylori și ce boli poate provoca 

A fost elaborat Primul Ghid internațional pentru profilaxia infecțiilor chirurgicale și combaterea rezistenței la antibiotice 

În Moldova nu sunt raportate toate infecțiile din spitale. „Unii medici se tem că vor fi pedepsiți”