Redactor: Tatiana Povar

Pacienții care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală trebuie obligatoriu să facă un duș înainte de operație. În niciun caz însă nu trebuie să se bărbierească, iar antibioticele administrate în scopuri profilactice ar trebui să fie utilizate înainte sau în timpul operației cu scopul de a preveni infecția, dar nu după intervenție. Acestea sunt noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății. Acestea au drept scop salvarea vieții bolnavilor, reducerea cheltuielilor și suspendarea transmiterii bacteriilor rezistente la antibiotice.

,,Ghidul Global de prevenire a infecțiilor în chirurgie” cuprinde o listă de 29 de recomandări concrete elaborate de către 20 de experți de frunte din întreaga lume din 26 de surse de evidență recentă. Recomandările au fost publicate la începutul acestei luni în The Lancet Infectious Diseases, în legătură cu creșterea accentuată a infecțiilor asociate asistenței medicale atât printre pacienți, cât și printre cadrele medicale din întreaga lume.

,,Nimeni nu ar trebui să se îmbolnăvească când acordă asistență medicală sau când primește ajutor medical,” afirmă doctorul Marie-Paule Kieny, director-general adjunct la OMS pe Sisteme de Sănătate și Inovație. „Profilaxia infecțiilor chirurgicale nu a fost niciodată mai importantă, dar este complexă și necesită un șir de măsuri preventive. Acest ghid este un instrument valoros pentru protecția pacienților.”

█ În Moldova nu sunt raportate toate infecțiile din spitale. „Unii medici se tem că vor fi pedepsiți”

Infecțiile în chirurgie sunt cauzate de bacterii care nimeresc prin intermediul inciziilor. Aceste infecții pun în pericol viața a milioane de pacienți anual și contribuie la răspândirea antibioticorezistenței. În țările cu venituri mici și medii, 11% dintre pacienții operați se infectează în timpul intervențiilor chirurgicale. În Africa, până la 20% dintre femeile care au născut prin cezariană s-au infectat în timpul operației, iar acest lucru s-a manifestat ulterior asupra stării de sănătate a mamelor și abilității de a-și îngriji copii.

Însă infecțiile intra-operatorii nu sunt doar o problemă caracteristică țărilor în curs de dezvoltare. În SUA, acestea contribuie la 400 000 zile în plus petrecute în spital și cheltuieli de peste 900 milioane dolari anual.

Profilaxia infecțiilor înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală

Ghidul include 13 recomandări pentru perioada de dinaintea operației, iar 16 în timpul și după aceasta. Recomandările cuprind simple precauții cum ar fi: asigurarea că pacienții merg la duș sau fac baie înainte de operație, iar echipa chirurgicală își spală mâinile după toate regulile, cât și ghid în utilizarea antibioticelor pentru prevenirea infecțiilor, ce soluții să se utilizeze la prelucrarea câmpului operator, care suturi să se efectueze.

 ,,Mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi se poate pomeni în situația că are nevoie de o intervenție chirurgicală, însă nimeni nu și-ar dori să ia vreo infecție din sala de operație,” a declarat Doctorul Ed Kelly, Directorul Departamentului Furnizarea Serviciilor și Siguranță al OMS.

,,Prin aplicarea acestor noi recomandări echipele chirurgicale vor putea reduce din prejudicii, ameliora calitatea vieții și contribui cât de cât la stoparea răspândirii rezistenței la antibiotice. Noi mai recomandăm ca pacienții care se pregătesc de operație să întrebe chirurgul dacă urmează recomandările OMS.”

Niciun ghid internațional, bazat de dovezi, nu fost disponibil anterior, ceea ce a creat divergențe în interpretarea dovezilor și recomandărilor din ghidurile naționale existente. Noul ghid al OMS este valid pentru orice țară și poate fi adaptat. Acesta ia în considerare dovezi științifice puternice disponibile, costurile și resursele implicate, cu prioritate pentru valorile și cerințele pacienților. Recomandările completează documentul popular al OMS ,,Lista de Control a Siguraței Chirurgicale”, care oferă măsuri de siguranță desfășurate pe larg prin introducerea recomandărilor mai detaliate de prevenire a infecțiilor.

█  Stela Bivol, Centrul PAS: „De ce bahile și nu spălatul pe mâini? Oare să nu știe sistemul medical despre metodele de reducere a infecțiilor? E vorba, de fapt, de ecuații economice” 

Oprirea răspândirii rezistenței la antibiotice

Important este faptul că ghidul recomandă ca antibioticele să fie utilizate pentru prevenirea infecțiilor doar înainte și în timpul operației – o măsură de bază în stoparea răspândirii antibioticorezistenței. Antibioticile nu ar trebui să fie utilizate după operație, cum se face deseori.

Antibioticele sunt destinate prevenirii și tratării infecțiilor de origine bacteriană. Rezistența la antibiotice apare când bacteriile nu mai răspund la medicamente. Rezistența se dezvoltă natural, în timp, dar abuzul utilizării antibioticelor accelerează rapid acest proces.

Rezistența la antibiotice pune în pericol realizările din medicină obținute până în prezent. Fără antibiotice efective pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor, transplantele de organe, chimioterapia în cancer, intervenții chirurgicale devin extrem de periculoase. Aceasta duce la creșterea duratei de internare, costuri medicale înalte și mortalitate crescută.

Multe studii demonstrează că aplicarea unui șir de măsuri profilactice reduce semnificativ dauna infecțiilor chirurgicale. Un studiu pilot efectuat în patru țări din Africa a arătat că implementarea unor recomandări adecvate a dus la scăderea cu 39% a infecțiilor postoperatorii. În baza acestor exemple de succes, OMS pregătește materiale informative și metodice care vor ajuta instituțiile medicale naționale și locale să pună în practică recomandările.

 

█ Articole relaționate:

Crește numărul infecțiilor luate de pacienții moldoveni din spitale. Multe din cazuri rămân neraportate 

„Aplicarea programelor de control în spitale pot reduce numărul infecțiilor în jumătate”

Copiii cu viroze, tratați pe coridoare. Spitalele cu greu fac față numărului mare de bolnavi 

Numărul infecțiilor enterovirale a crescut de patru ori. Cei mai afectați sunt copiii