Autor: Parascovia Sula
În Municipiul Chișinău se atestă o creștere a numărului de infecții enterovirale, iar cei mai afectați sunt copiii. Cel puțin asta anunță responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău, care atenționează părinții să fie mai atenți la igiena odraslelor lor.
Astfel, pe parcursul primelor cinci luni ale acestui an – numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de infecții enterovirale a crescut de aproximativ patru ori, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, este vorba despre perioada ianuarie-mai 2016, când au fost înregistrate 108 cazuri de boală, inclusiv un caz de meningită seroasă, comparativ cu 32 de cazuri, depistate anul trecut.
Cei mai afectați sunt copiii. Aproximativ jumătate dintre cei, cu vârsta până la 17 ani, s-au îmbolnăvit de o infecție enterovirală. 82,6% din cazuri au fost înregistrate la copiii din grădinițe și școli.
Datele Centrului Municipal de Sănătate Publică mai arată că în unele grădinițe au fost focare de infecții: în grădinița nr. 138 – patru cazuri, nr. 190 (Vadul lui Vodă) – trei cazuri, nr. 30, 35 și 225 – câte două cazuri.
Potrivit specialiștilor, acest tip de infecție este contagioasă. Cei mai predispuși îmbolnăvirii sunt copiii cu vârsta de la trei la șapte ani, care merg la grădiniță ori deja sunt la școală. Perioada anului cu cel mai mare risc de infectare este mai-octombrie.
█ Copiii cu viroze, tratați pe coridoare. Spitalele cu greu fac față numărului mare de bolnavi
„Această infecție crește cu o ciclitate la trei-patru ani. Răspândirea infecţiei se efectuează din cauza nerespectării regulilor de ingienă-sanitară: mâinile nu se spală cum trebuie, nu se curăță bine robinetele și butoanele de prin băi. De asemenea, infecția se poate produce din cauza consumului de apă din fântâni sau izvoare neamenajate, precum și apa din filtru. Acesta curăță microbii, dar nu și virușii. 80% dintre copiii infectați sunt cei de la școli și grădinițe”, a spus pentru Sănătate INFO, Gheorghe Turcu, medic epidemiolog la Centrul Municipal de Sănătate Publică.
Specialistul mai face referire și la calitatea produselor alimentare, deoarece, deseori, alimentele cumpărate din stradă nu corespund normelor de igienă.
„Infecția enterovirală este o boală intestinală acută și se transmite prin viruși. Aceștia, la rândul lor, se transmit prin masele fecale. Simptomele pot fi durerile de burtă, grețuri, febră, strănuturi, eliminări nazale, poate apărea sindromul gură-mână-picior, precum și encefalite, miocardite, etc.”, a mai menționat specialistul.
NOTĂ:
În scopul prevenirii infecţiilor enterovirale, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică vin cu următoarele recomandări:
- Respectarea regulilor de igienă personală: spălarea minuţioasă a mâinilor cu apă şi săpun, obligatoriu înainte de masă şi după veceu;
- Consumul apei din fântâni şi izvoare numai după fierbere;
- Respectarea igienei personale la prepararea bucatelor (spălarea mâinilor înainte și după preparare);
- Spălarea veselei de bucătărie şi sufragerie, cu detergenţi şi clătirea lor în apă fierbinte;
- Efectuarea calitativă a trieriii matinale în grădinițe, pentru a depista şi izola suspecții și bolnavii de boli infecţioase;
- Limitarea participării copiilor la diferite manifestări în locurile aglomerate (cinematografe, teatre etc.);
- Igienizarea regulată a încăperilor (aerisirea, dereticarea umedă, cu folosirea substanțelor dezinfectante);
- Folosirea apei și a produselor alimentare de calitate garantată;
- Evitarea scăldatului în bazinele neamenajate sau în locurile unde este interzis scăldatul;
- Evitarea contactului cu persoane bolnave;
- Adresarea la medicul de familie în cazul apariției semnelor clinice de boală: febra, vomă, diaree, semne de afectare a căilor respiratorii.
█ Articole relaționate:
Savanții se mobilizează în lupta cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele
O bacterie misterioasă îmbolnăveşte bebeluşii. Zeci de copii au ajuns la reanimare