Autor: Parascovia Sula
În ultima lună tot mai mulți copii au obrajii roșii, de parcă ar fi fost pălmuiți de cineva. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate printre copiii de la grădiniță sau cei de la școală. Virusul se transmite prin aer și uneori de la mamă la făt. Medicii spun că în termeni populari afecțiunea așa și se numește - boala obrajilor pălmuiți, iar în cei medicali – eritemul infecțios sau boala a cincea. Ea se manifestă prin obraji roșii, erupții la nivelul pielii și uneori febră.
Acum o săptămână, Liliana Niguleanu, a observat că micuțul ei are obrajii roșii. Inițial a crezut că e vorba despre o alergie alimentară. „Avea obrajii de culoarea roșie intens, după care au apărut erupții și pe mâini, umeri , piept și fese”, povestește mămica. Ulterior a înțeles însă că e vorba de altceva.
„Timp de două zile i-am dat Suprastin, deoarece mâncase căpșune și credeam că are alergie. Cu toate acestea, nu avea mâncărimi. Am încetat să-i administrez pastilele și am observat că nimic nu se schimbă. Atunci am verificat copiii de la grădiniță și din ogradă, întrebând părinții, și am depistat că mai sunt patru copii cu același fel de „alergie”. Atunci era clar că este o boală infecțioasă. Am căutat pe internet și am găsit răspunsul”, a precizat Liliana pentru Sănătate INFO.
Obrajii s-au dezroșit fără vreun tratament. Copilul s-a simțit bine, iar în afară de erupții, alte simptome nu a mai avut. „La fel a fost și cu ceilalți patru copii. Timp de câteva zile boala a dispărut. În aceste zile nu i-am administrat copilului niciun tratament, decât o cremă emolientă pe obraji, pentru că avea pielea uscată”.
O altă mămică, ai cărei copii au contactat virusul este Olesea Banari. „La început se poate observa ca niște pete roșii abia vizibile, precum o alergie. Dar a doua sau a treia zi culoarea devine mult mai intensă. Astfel de pete sunt și pe umeri, fese, dar fără mâncărimi sau deranj”, spune mămica.
Și Tatiana are un copil cu aceleași simptome. „Și noi avem! La început am crezut că e alergie alimentară”.
Specialiștii spun că în ultimele săptămâni tot mai mulți părinți ai căror copii au obrajii roșii se adresează medicului. Numărul lor crește de la o zi la alta. Medicii spun însă nu există motiv de îngrijorare, pentru că afecțiunea poate fi suportată ușor și practic nu are nevoie de tratament.
„În acest moment infecția predomină în grădinițe, școli și colectivități. Luna trecută am depistat în jur de 20 de copii, ceea ce e un număr destul de mare într-o perioadă scurtă de timp. Această boală nu poate fi prevenită, deoarece nu știm când suntem în contact cu o persoană infectată. În caz că am văzut pe cineva care are deja obrajii roșii și au fost în contact cu noi, de fapt, persoana respectivă a fost contagioasă cu două, trei zile înainte”, a explicat pentru Sănătate INFO dermatologul Irina Batîr.
█ Factorii de risc ce provoacă alergiile la copii
Medicul spune că infecția se transmite prin aer, iar primele simptome sunt obrajii roșii care parcă „ard”.
„Inițial doar obrajii sunt roșii. După trei zile încep să apară pete și pe corp, de parcă ar fi ca o urticarie. Această boală nu are un tratament specific, doar simptomatic”, mai afirmă medicul Irina Batâr.
Astfel, dacă micul are febră i se administrează pastile împotriva febrei, iar dacă mâncărimi - un antihistaminic ușor.
„Antihistaminicele ar trebui să liniștească mâncărimile, în caz că micuții le au. Ulterior, se așteaptă timp de cinci-șapte zile pentru ca boala să regreseze. La început boala obrajilor pălmuiți arată ca o reacție alergică. Este necesar ca părinții să cunoască simptomele pentru a nu interveni cu nimic. Trebuie doar să aștepte să treacă”, mai completează specialista.
Deși virusul este mai răspândit printre copii, doctorii ne atenționează că și adulții se pot infecta, iar pentru femeile însărcinate chiar ar putea fi un pericol.
„Mai des se întâlnește la copii, e boala copilăriei. Însă, dacă ajunge la femeile gravide îi pot afecta fătul, provoca avorturi spontane sau anemii în ultimul trimestru de sarcină. În acest caz este necesar de consultat medicul, care va dirija tratamentul necesar pentru a nu afecta fătul. În acest moment, boala se suportă foarte ușor. Copiii pot fi doar puțin apatici sau somnoroși, iar după regresul bolii pot fi mâncărimi un pic mai intense”, a precizat Irina Batîr.
Pentru că mulți părinți nu știu ce este eritemul infecțios și se adresează medicului imediat ce se înroșesc obrajii. „În caz că copilul prezintă simptomele enumerate mai sus, atunci trebuie să așteptați doar câteva zile până boala va regresa și să oferiți tratament doar simptomatic. De obicei, eritemul infecțios este specific pentru vârsta de doi-șase ani, dar am avut și copii de șase luni”, a încheiat Irina Batîr.
În Moldova nu se ține o evidență a numărului de copii care suferă anual de boala obrajilor pălmuiți. Ceea ce recomandă specialiștii este ca părinții să fie calmi și să aștepte ca ea să dispară de la sine.
NOTĂ: Eritemul infecțios este cauzat de un virus numit parvovirusul uman B19. Numele „boala a cincea” provine de la faptul că aceasta era a cincea dintre cele șase boli ale copilăriei caracterizate prin erupții ale pielii, prezentate într-o anumită schemă de clasificare (celelalte cinci boli sunt pojarul, scarlatina, rubeola, roseola și un tip de scarlatină). În afara numelor de „boala a cincea” și „boala obrajilor pălmuiți”, mai este numită și infecția cu parvovirusul B19.
█ Articole relaționate:
Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1