Autor: Sorina Bujarov

În ultimul timp tot mai mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii de teamă că vaccinul le-ar putea mai mult dăuna, decât ajuta să prevină anumite maladii. În unele raioane ale Moldovei numărul micuților vaccinați este în cădere liberă și abia depășește 10 la sută.

Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că anul trecut cel mai evitat vaccin a fost cel împotriva infecțiilor pneumococice, care se administrează la 2, 4 și 6 luni de la naștere. Doar 29 la sută dintre copii din toată țara au fost imunizați cu acest preparat, precizează specialiștii în sănătate publică. Cele mai mici rate de imunizare împotriva infecțiilor pneumococice se înregistrează în raionul Cimișlia – doar 14% de copii au primit vaccinul. În raionul Ceadîr-Lunga împotriva acestor infecții au fost vaccinați 22% dintre nou-născuți.

Pe locul doi topul celor mai evitate vaccinuri de către părinții din Moldova este cel împotriva rotavirusului, preparat care se administrează la fel ca și cel pentru infecțiile pneumococice. Datele arată că în 2014 doar 71 la sută dintre nou-născuții din țară au fost imunizați împotriva acestei maladii. Restanțieri la acest capitol sunt raionale Ocnița – cu doar patru copii din zece imunizați și raionul Ceadîr-Lunga, unde doar cinci micuți din zece au fost vaccinați împotriva rotavirusului.

 Restricţii pentru copiii nevaccinaţi. Lupta împotriva nevaccinării ia amploare 

Al treilea vaccin pe care îl refuză părinții pentru micuții lor este vaccinul Hib – bacterie care provoacă numeroase boli grave, în special la nou-născuți, precum meningita, epiglotita, pneumonie, ostemiolită. Cu toate acestea, anul trecut doar 89% dintre micuții din Moldova au fost imunizați împotriva acestei bacterii. La Rîbnița, de exemplu, doar 39% dintre copii au primit acest vaccin.

Aceeași rată de imunizare se atestă și în cazul preparatului împotriva rujeolei, oreonului și rubeolei, vaccin care se administrează la un an, la 6-7 ani și în adolescență la vârsta de 14-15 ani. În cazul acestui preparat, cele mai puține vaccinări s-au făcut în Ceadîr-Lunga (76%).

Puțin mai bine stăm la capitolul imunizare împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP). 90% dintre copii au fost imunizați și împotriva acestor maladii. În cazul hepatitei de tip B, aproximativ 92% dintre copii au fost imunizați, iar împotriva poliomielitei – 92%. Potrivit acelorași date oficiale, rata de vaccinare cea mai bună este împotriva tuberculozei. Din acest an, preparatul se administrează o singură dată, în prima săptămână de la naștere. 

Specialiștii au și o explicație cu privire la scăderea ratei de imunizare. „La nivel național, numărul copiilor vaccinați a scăzut semnificativ în stânga Nistrului, iar acest lucru se răsfrânge și asupra statisticilor. De asemenea,  scăderea este determinată și de refuzul unor grupuri de populaţie de a-și vaccina micuții, fiind influenţați de propaganda anti-vaccinare, nivelul jos al cunoştinţelor unor lucrători medicali privind contraindicaţiile medicale pentru vaccinare şi capacităţi insuficiente de comunicare cu părinţii”, precizează specialiștii de la sănătate publică. Potrivit acestora, în pofida temerilor părinților din Moldova, numărul reacțiilor adverse post-vaccin înregistrate rămâne constant. În 2014 au fost înregistrate 120 de cazuri.

„Cele mai multe reacții adverse au fost înregistrate după imunizările BCG (anti-tuberculoză) – 88 de cazuri la vaccinare şi 17 la revaccinare. Acestea s-au manifestat prin limfadenite regionale (imflamarea ganglionilor limfatici), abcese reci locale, cicatrice și ulcere în locul administrării vaccinului. După administrarea vaccinului pentavalent (aplicat în cinci doze la vârste diferite) împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, dar și a preparatului împotriva hepatitei B și împotriva bacteriei Hib au fost înregistrate opt cazuri de reacții adverse – hiperpirexie (febră), plâns neîntrerupt, convulsii pe fon de febră, reacţii locale, toate finalizându-se cu însănătoşire după tratamentul adecvat pe parcursul a două zile de spitalizare”, precizează specialiștii în supravegherea și controlul bolilor prevenibile prin vaccinuri de la CNSP.

 Doi copii s-au îmbolnăvit de tetanos, pentru că nu fusese vaccinați. Medicii cer părinților să achite tratamentul de zeci de mii de euro 

Și medicii de familie spun că descreșterea ratei imunizării copiilor sunt de cele mai deseori informațiile false care ajung la părinți. „Oamenii citesc prea multă informație negativă despre vaccin, că poate da complicații sau probleme. De fapt, ele sunt bune și recomandate. Eu îmi vaccinez copiii și nepoții. Cred că fiecare copil trebuie să aibă toate vaccinurile, mai ales pentru că are imunitatea mai slabă decât cea a unui adult. Toate vaccinurile trebuie să fie făcute potrivit calendarului, pentru că toate sunt importante din prima zi de la naștere. Nu este bine să le ignorăm. Sunt multe cazuri când oamenii vin să li se facă vaccin după ce au fost mușcați de ceva”, precizează Ana Uncu, medic de familie la Centrul Medicilor de Familie nr. 3 din Capitală.

„Este foarte greu, mai ales cu aceste rețele de socializare, cu campanii anti vaccin -  că tot mai mulți copii devin cu handicap, că unii copii fac anafilaxie, paralizie, chiar autism. Este o propagandă masivă în rețele de socializare. În astfel de cazuri eu le spun așa – că vaccinând copilul Dvs evitați o formă gravă a bolii, chiar și aceeași poliomielită. Dacă nu-l vaccinați îl supuneți riscului și pe copilul Dvs și pe cei din jur și eu nu cred că trebuie să moară de tetanos sau rujeolă, mai ales că boala aceasta poate fi prevenită”, este de părere Nelly Revenco, președintele Societății de Pediatrie din Moldova. 

 

█  Articole relaționate:

Oficial de astăzi, de facto – în septembrie. Vaccinul împotriva pneumoniei și meningitei va ajunge în țară cu întârziere 

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”