Autor: Parascovia Sula
După un val de nemulțumiri ale părinților, care susțin că micuții lor sunt hrăniți cu produse alimentare nesănătoase, apar inițiative ca aceștia să primească fructe proaspete în fiecare zi. Ideea aparține reprezentanților Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, care au inițiat un proiect pilot în acest sens. Experții au elaborat un chestionar pe care l-au repartizat părinților, copiilor, administrațiilor unor școli și unor companii producătoare de fructe și chiar unor ong-uri și donatori în care i-au întrebat, în linii generale, dacă ar fi interesați și cum anume să sporească cantitatea de fructe pentru copii. Răspunsurile vor fi prezentate în următoarele zile. Autorii proiectului vor să vadă cât de dispuși sunt să colaboreze fiecare dintre aceste părți pentru ca micuții să poate beneficia de o alimentație sănătoasă și bogată în vitamine.
La modul practic, reprezentanții PNUD Moldova propun ca elevii și copiii de la grădinițe să primească „snacksuri” din fructe proaspete, care pot fi consumate între mese în locul alimentelor mai puțin sănătoase.
„Este vorba despre un proiect pilot de promovare a consumului sporit de fructe în stare proaspătă în școli și grădinițe publice. Nu mă refer la măr așa cum este el, ci la un fel de „snacksuri”, adică fructele sunt feliate și ambalate corespunzător și cu un termen de valabilitate mai mare, de până la 21 de zile. Acestea vor fi mult mai atractive pentru copii, decât fructele în stare proaspătă”, menționează Dumitru Vasilescu, managerul proiectului.
Părinții au fost cei mai receptivi să completeze chestionarul, menționează coordonatorul, mai ales că mulți dintre ei se plâng că micuții lor nu au deloc fructe în instituții.
„Copilul meu frecventează grădinița din ianuarie și abia azi am văzut mere proaspete în meniu”, ne-a declarat Cristina, o mămică din Chișinău.
„Nu avem niciun fruct. Aș fi dispusă să achit suplimentar doar ca copilul să aibă o alimentație sănătoasă”, a adăugat Daniela, o altă mămică.
„Nu am văzut fructe toată vara, nici toamna, pe când vara piersicii erau trei-patru lei un kilogram. Legume în afară de cele fierte la felul întâi sunt foarte puține, iar proaspete extrem de rar! Parcă am trăi la polul nord! Aș vrea să se înlocuiască prăjitura de la chindii cu fructe. Sunt dispusă să plătesc mai mult pentru produse de calitate si un meniu echilibrat”, a spus și Natalia, o altă mămică.
În alte instituții însă lucrurile stau ceva mai bine, spun părinții.
„Copilul meu frecventează grădinița de patru luni și în meniu întotdeauna au fost incluse fructe și legume: mere și morcovi”.
Și la liceul Liceul Teoretic Principesa Natalia Dadiani, directoarea spune că zilnic le oferă copiilor fructe. „Copiii beneficiază în fiecare zi de mere, banane ori mandarine. Liceul nostru este deservit de către combinatul Liceistul. Primim fructele o dată la două săptămâni. De asemenea, mai oferim compoturi din fructe uscate”, a declarat pentru Sănătate INFO, Ana Gheorghiță.
„Primim în jur de 200 de kg de mere pe săptămână. Le oferim atât în formă proaspătă, cât și coapte, precum și în salate mixte din mere și morcovi. Ne aprovizionăm o dată pe săptămână cu fructe. Ulterior, când se va mai încălzi vom oferi și altfel de fructe”, a declarat și Maria Coman, directorul instituției preșcolare nr. 201 din Durlești.
Situația este mai tristă însă la Liceul Teoretic din Măgdăcești. Directorul școlii spune că elevii nu au mai mâncat fructe din ianuarie. „În prima jumătate a anului de învățământ ele au fost incluse în meniu de două ori pe săptămână. Copiii primeau mere și banane. Acum prețurile au crescut și nu ne permitem să ne aprovizionăm și cu fructe. Mai trebuie carne, pește, etc. Ideea acestui proiect este bună și poate că și părinții s-ar implica, dacă ar fi posibil” a precizat Lidia Tentiuc, directorul Liceului Teoretic din Măgdăcești.
Rezultate preliminare ale chestionarului arată că mai mult de jumătate din instituțiile chestionate au spus că nu oferă copiilor fructe proaspete în mod regulat, spune Dumitru Vasilescu.
„Dorim să vedem și ce companii ar fi de acord să se implice, precum și dacă școala ar putea contribui financiar pentru aplicarea acestui proiect. Sunt multe școli care aruncă mâncarea la gunoi și de ce să nu investească mai bine în fructe proaspete, mai ales acestea ambalate în vid?! Fructele în mod obișnuit se oxidează rapid și nu toate instituțiile au posibilitatea să le păstreze în frigidere”, mai precizează Vasilescu.
Managerul a mai adăugat că copiii vor primi fructele gratuit și că proiectul ar urma să fie aplicat începând din toamnă toamnă. Până atunci vor fi făcute toate pregătirile necesare. Pentru început, în proiect vor fi incluse școlile din Chișinău, mai spune Dumitru Vasilescu.
Vom preciza că acum o lună un grup de părinți din Capitală au înaintat o petiție online către autorități, în care susțin că micuții lor sunt hrăniți nesănătos și contrar normelor alimentare. Responsabilii de la Sănătate Publică însă au spus că în urma verificărilor nu au depistat aceste nereguli și că părinții exagerează.
█ Articole relaționate:
Alimentația tatălui, foarte importantă pentru sănătatea viitorului copil
Laptele crud sau nepasteurizat poate provoca diaree sau crampe abdominale