Redactor: Silvia Rotaru

Mai puține atacuri cerebrale și internări în spital din cauza fumatului și cifre de afaceri mai mari pentru patronii de baruri și restaurante, acestea sunt rezultatele introducerii legii antifumat în România, la un an de la implimentare, potrivit adevarul.ro.

Astfel, numărul de externări pentru boli atribuite fumatului în 2016 versus 2015 a scăzut, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun. 

 Spre exemplu, în perioada martie - august 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puţine cazuri externate: 

 • cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene;

• cu 11,5% (88 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral;

• cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm;

• cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

 „Oamenii au văzut că există o schimbare. Nu şi-au imaginat că poţi să stai într-un restaurant fără să fumezi, sau că poţi să ieşi afară din birou, chiar dacă e frig, doar pentru a fuma. Acum, că au avut această experienţă directă şi că au văzut beneficiile, nu au de ce să se poziţioneze împotriva acestei legi”, a susținut pneumologul Magda Ciobanu, pentru „Adevărul”.  

La rândul său, profesorul Florin Mihălţan arată că efectele benefice ale legii trebuie menţinute şi că restaurantele şi barurile nu au înregistrat nici pe departe pierderile pe care le estimau iniţial. „În acest moment, legea dovedeşte că protejează fumătorii dar mai ales fumătorii pasivi. Diminuarea expunerii la fumul de ţigară s-a concretizat prin internări mai puţine, s-au făcut economii la buget”, a declarat profesorul Mihălţan. 

 Declaraţiile sale sunt susţinute de date oficiale ale ANAF care au infirmat îngrijorările patronilor imediat după ce legea a intrat în vigoare. 

 Mai exact, cifra de afaceri a barurilor a crescut cu 5,1% la şase luni după aplicarea legii iar cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 20% la şase luni după aplicarea legii. Consumul de tutun este responsabil de peste 42.000 de vieţi pierdute anual în România şi continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită. 

Potrivit unui studiu dat publicității, circa 85% din români susțin politicile antifumat. 

Specialiștii susțin că ceea ce se întâmplă acum în România s-a întâmplat în fiecare ţară europeană care a adoptat legislaţie antifumat, iar rezultatele cercetării nu i-au luiat prin surprindere. 

 

  Articole relaționate: 

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby” 

Ștefan Creangă: „Cabinele speciale pentru fumători nu sunt eficiente și nu susțin astfel de idei sub nicio formă” 

Au crescut amenzile pentru promovarea produselor din tutun. Documentul a intrat în vigoare astăzi