Autor: Parascovia Rogate

Localurile de alimentație publică din Chișinău au devenit mai sănătoase datorită restricțiilor impuse de Legea Antitutun. Un studiu efectuat de curând arată că la aproape un an de la interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise, majoritatea clienților restaurantelor, cafenelelor, barurilor, etc. afirmă că acestea sunt mai sănătoase atât pentru ei, cât și pentru angajați. Doar 17% din respondenți neagă acest fapt.

Din eșantionul chestionat fac parte atât fumători, cât și nefumători. Astfel, 67% dintre respondenți știu că fumul de tutun din încăperi conține substanțe chimice, care sunt și cancerigene. De altfel, numărul respondenților care cunosc acest lucru este mai mare printre fumători - 76%, decât nefumători - 61%.

 █ Un an de la legea antifumat în România

71% dintre participanții la studiu știu că femeile sunt expuse într-o măsură mai mare la fumatul pasiv la locul de muncă, fiindu-le afectată sănătatea.

De altfel, șase din zece respondenți au afirmat că nu sunt de acord ca femeile să lucreze într-o încăpere în care se fumează, în timp ce 40% acceptă acest fapt. Cei care cred că femeile nu trebuie să lucreze în spații unde se fumează sunt nefumătorii, rata lor fiind de 70%. Fumătorii însă sunt de acord în proporție de 50 la sută. 

Situația capătă însă altă întorsătură atunci când respondenții au fost întrebați dacă femeia care ar lucra în încăperea în care se fumează ar fi mama, soția, sora sau prietena lor. Astfel, ponderea celor care admit ca persoanele apropiate să fie expuse fumului de tutun la locul de muncă s-a micșorat de două ori sau până la 21%.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) fumatul pasiv provoacă anual aproximativ 600 de mii de decese premature printre femei. Acestea suferă mai mult decât bărbații din cauza fumatului pasiv.

 Țara care a urcat în topul țărilor cu cel mai bun control al fumatului 

În lume, 47% dintre decesele printre femei sunt cauzate de boli asociate fumatului pasiv. În Moldova, conform estimărilor, în fiecare an aproape 580 de femei mor din cauza maladiilor asociate expunerii la fumul de tutun.    

Notă: Studiul a fost realizat de Institutul de Marketing, Analiză, Sondaje și Investiții IMAS în perioada 9-15 februarie, pe un eșantion de 303 respondenți, care au vârste de la 18 ani în sus.

150 de chestionare au fost îndeplinite în zece localuri de alimentație publică (restaurante și cafenele), iar alte 153 - în șapte locații de agrement (baruri, karaoke, cluburi), selectate aleatoriu din toate sectoarele Municipiului Chișinău.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanțat de organizațiile „Campanian for Tobacco-Free Kids” și „Bloomberg Philanthropies” și aplicat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

 

  Articole relaționate: 

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby” 

Ștefan Creangă: „Cabinele speciale pentru fumători nu sunt eficiente și nu susțin astfel de idei sub nicio formă” 

Au crescut amenzile pentru promovarea produselor din tutun. Documentul a intrat în vigoare astăzi