Autor: Parascovia Rogate

Transplanturile sunt unele dintre cele mai dificile intervenții medicale. În Moldova, deocamdată, se realizează transplantarea ficatului și rinichilor. Pe parcursul anului trecut au fost realizate 31 de transplanturi de ficat și 22 de rinichi. Toate aceste vieți însă n-ar putea fi salvate, dacă pacienții nu s-ar înregistra în listele de așteptare. Cum are loc includerea în listă, de ce investigații este nevoie, sunt acoperite de asigurare sau nu – sunt întrebările pe care le-am adresat mai multor specialiști, responsabili de transplanturi.

Lista de așteptare pentru a beneficia de un transplant renal

Cine poate fi inclus în lista de așteptare?

„În lista de așteptare pentru transplant renal pot fi incluși pacienții care fac dializă și doresc să beneficieze de un transplant. Astăzi, responsabilitatea ca acești pacienți să acumuleze dosarul de investigații necesare o poartă medicii de la secțiile de dializă regionale din Moldova”, a declarat Adrian Tănase, șeful Clinicii de Urologie, Dializă și Transplant Renal.

Pentru a efectua investigațiile necesare, pacientul primește o listă cu testele și consultațiile pe care trebuie să le realizeze. Cu această listă se adresează la medicul de familie, iar ulterior, acesta îi oferă bilete de trimitere la toți specialiștii necesari. Toate analizele pe care trebuie să le efectueze pacienții sunt gratuite și acoperite de polița medicală, afirmă Adrian Tănase.

Investigațiile presupun efectuarea unui șir de analize medicale, precum și consultațiile specialiștilor. Se verifică starea tuturor organelor.

„Se face analiza generală de sânge, de urină (dacă este), bilirubina, nivelul de glucoză în sânge, fibrinogenul (factor de coagulare, o proteină esențială pentru formarea cheagurilor de sânge), analize pentru verificarea funcției ficatului, radiografia plămânilor, electrocardiografia, ecocardiografia, ecografia la rinichi, analizele pentru hepatitelor virale. De asemenea, se verifică dacă pacientul nu are infecții, precum, citamegalovirius, sifili etc. Toate acestea sunt importante, deoarece după transplant pacientul trebuie să urmeze medicamente imunosupresive care scad imunitatea organismului și riscă să contracteze infecții”, mai precizează Tănase.

De altfel, doritorii de a se înscrie în listă mai trebuie să facă o consultație obligatorie la stomatolog. Bărbații trebuie să meargă și la medicul urolog, iar femeile la ginecolog.

„Trebuie excluse toate focarele de infecție din plămâni, rinichi etc. De altfel, pacientul care are cancer nu poate beneficia de transplant. Ulterior se verifică vasele bazinului, vasele magistrale, unde se va efectua transplantul. Rinichiul nou se plasează în partea dreaptă sau stânga, unde sunt vasele iliace. Acestea trebuie să fie sănătoase, fără ateroscleroză”, spune Tănase.

În cazul pacienților care au polichistoză renală sau anomalii de rinichi nu vor putea beneficia de transplant până nu li se vor înlătura rinichii. După ce toate investigațiile au fost efectuate, pacienții trebuie să vină cu dosarul complet la specialiștii nefrologi de la Spitalul Clinic Republican, unde vor realiza teste de compatibilitate.

„Când dosarul e gata, se determină analizele imunologice ale pacientului pe care le face în ultima etapă, ca să se verifice compatibilitatea între rinichiul pe care îl va primi și organismul pacientului. Aici apare întrebarea dacă pacientul va putea beneficia de transplant sau nu. Se verifică anticorpii preexistenți. Cu cât sunt mai mari cu atât probabilitatea respingerii unui organ este mai mare. Când apare un donator de rinichi, se mai fac analize de cros-match dintre donatori și recipient. Dacă aceste reacții sunt negative, atunci se dă accept pentru operații”, mai explică specialistul.

Odată ce dosarul este gata, specialiștii includ pacientul în lista de așteptare pentru un transplant de rinichi, care se află la Agenția de Transplant. Lista de așteptare include numele, prenumele pacientului, diagnosticul său, la ce Centrul de dializă face procedurile, numărul de telefon și adresa.

„Când apare un donator în moarte cerebrală se fac analize de compatibilitate între sângele donatorului și cel a primitorului ca să verificăm dacă grupa de sânge permite efectuarea transplantului. Atunci când se alege pacientul care va beneficia de transplant se verifică care dintre ei are nevoie cel mai urgent de un rinichi”, mai spune Adrian Tănase.

În cazul în care donatorul este în viață, atât pacientul cât și donatorul trec toate investigațiile menționate. Donatorul va mai suporta și investigații suplimentare, precum tomografia computerizată pentru ca specialiștii să fie convinși că acesta este sănătos.

Deocamdată, în lista de așteptare pentru un transplant de rinichi se află acum 44 de persoane.

Lista de așteptare pentru a beneficia de un transplant de ficat

Cine poate fi inclus în lista de așteptare?

„Beneficiarii sunt pacienții cu ciroză hepatică în stadiu terminal, cei care au cancer al ficatului sau suferă de boli autoimune, dar și genetice ale ficatului. Însă nu toți pacienții care au cancer hepatic ar putea suporta un transplant. Dacă acesta este în stare foarte gravă, atunci  intervenția este contraindicată”, explică Natalia Taran, gastroenterolog, membru al echipei de transplant.

În baza recomandărilor medicilor gastroenterologi din Moldova, pacienții care au nevoie de un transplant se adresează la medicul gastroenterolog de la Secția consultativ-policlinică a Spitalului Clinic Republican.

„Aici pacienților li se întocmește o fișă medicală. Pacienții care au poliță beneficiază de investigații gratuite. Aceștia trebuie să facă analiza generală și analizele biochimice ale sângelui pentru verificarea funcției hepatice și renale. De asemenea, mai este nevoie de radiografia cutiei toracice, examinarea sistemului cardiac, precum și efectuarea tomografie abdominale, care vizează toate organele”, mai precizează Taran.

Ulterior, pacienții trebuie să treacă toate investigațiile recomandate pentru excluderea tumorilor. Obligatoriu se va realiza ultrasonografia bazinului mic. Bărbații vor verifica prostata, iar femeile uterul, ovarele și glanda mamară (dacă au peste 35 de ani).

„Creierul pacienților care suferă de ciroză hepatică este afectat. Adesea ei suferă de encefalopatie hepatică. Din motiv că ficatul nu lucrează, se formează substanțe toxice în intestin, care acționează la creier. Astfel, pacienții trebuie să treacă encefalograma și tomografia creierului. De altfel, printre analizele obligatorii sunt cele de verificare a citamegalovirusului, toxoplazmozei etc. Pacienții trebuie să fie consultați de medicul cardiolog, pulmonolog și ftiziatru”, mai precizează specialista.

Imediat ce dosarul este completat și prezentat doctorului, o comisie de specialiști  verifică dacă pacientul nu are contraindicații și poate beneficia de un transplant de ficat.

„După ce este luată o decizie, comisia transmite o cerere Agenției de Transplant prin care pacientul este adăugat în listă”, mai explică Taran.

Teste obligatorii care nu sunt acoperite de polița medicală

De altfel, câteva din testele necesare pe care trebuie să le facă pacienții pentru dosar sunt contra plată, ne-a spus specialista. Este vorba despre Alfa1-antitripsina, pentru determinarea stării inflamatorii a ficatului. La o clinică privată, costul unei astfel de analize este până la 300 de lei. Un alt test care se face contra plată este QuantiFERON TB pentru identificarea tuberculozei. La o clinică privat acesta ajunge la 900 de lei. Totuși, specialista spune că acest test nu este obligatoriu și se indică foarte rar.

Encefalograma, de asemenea, este o investigație care se face din buzunarul pacienților. Costul uneia ajunge până la 200 de lei.

În lista de așteptare pentru un transplant de ficat se află acum 74 de persoane.

Vom preciza că organele se pot preleva de la pacienți aflați în moarte cerebrală după ce familia și-a dat acordul pentru acest lucru. Identificarea potențialilor donatori în moarte cerebrală se face de către un responsabil din centrele autorizate. În Moldova, sunt trei astfel de centre și se fală în Municipiul Chișinău. Este vorba de Spitalul Clinici Municipal „Sfânta Treime” , Institutul de Neurologie și Neurochirurgie și Institutul de Medicină Urgentă. 

 

  Articole relaționate:

FOTOREPORTAJ// Unde și cum sunt depozitate organele până ajung să dea viață altor oameni 

Vor să salveze vieți, dar nu au cui. Medicii au identificat un donator de organe în moarte cerebrală, însă nu găsesc beneficiari cărora să le transplanteze 

„Să-i ajutăm pe alții, dacă el n-a avut viață”. Doctorii au reușit să salveze alte trei vieți, datorită unei mame care a decis să doneze organele fiului decedat