Autor: Irina Papuc

Chirurgul, în vârstă de 41 de ani, a fost reținut în această dimineață. El ar fi cerut mită 500 de dolari pentru o intervenție chirurgicală a unui copil, dar și pentru îngrijirile de care urma să beneficieze micuțul.

Conform informațiilor oferite de CNA, chirurgul ar fi solicitat suma de 500 de dolari, pentru operație și pentru îngrijirile ulterioare de care urma să beneficieze copilul. Denunțul a fost depus de mama copilului. Medicul a fost reținut după ce s-au găsit o parte din bani, în urma perchezițiilor efectuate la el acasă.

Nu este clar de ce tip de intervenție avea nevoie copilul. Doctorul, al cărui nume nu-l putem publica pentru respectarea prezumției nevinovăției, ar fi specializat în malformațiile congenitale intestinale, realizând intervenții complicate în maladii precum Hirschprung,  Megacolon idiopatic, Megadolicosigma. Inițial, unii dintre colegii acestuia ne-au spus că doctorul ar fi integru și n-ar fi solicitat bani de la pacienți niciodată, apoi au refuzat să mai facă comentarii.

Chirurgul riscă 7 ani de închisoare, cu amendă și interdicția de a mai practica medicina pe un termen de la cinci la zece ani. 

Datele CNA pentru anul 2016 arată că numărul actelor de corupție în Sănătate a scăzut de două ori, în comparație cu anul 2015, însă domeniul rămâne în continuare unul corupt, medicina ocupând locul șapte în topul domeniilor celor mai afectate de corupție, după justiție. Cele mai multe infracțiuni comise anul trecut țin de traficul de influență, corupere pasivă, dar și depășirea atribuțiilor de serviciu.

 

 Articole relaționate:

Cât de coruptă a fost medicina din Moldova în 2016

Numărul actelor de corupție în sănătate a crescut de două ori 

DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE, pe masa judecătorilor. 30 de persoane din sistemul de sănătate, printre care și ex-ministrul, sunt învinuite