Autor: Parascovia Rogate

Astăzi o mare parte dintre chișinăuieni a preferat să rămână acasă, din cauza riscurilor provocate de ninsoare și arborii prăbușiți. Doctorii din Capitală au riscat și au ieșit la muncă. Unii au parcurs chiar zeci de kilometri, iar alții au rămas blocați în propriile mașini. Și totuși s-au încumetat să ajungă la spital, pentru a salva pacienții care au atâta nevoie de ei. O farmacistă a ajuns astăzi la muncă, mergând pe jos tocmai din Ialoveni până la Chișinău, pe o distanță de 15 kilometri.

„Mulți doctori au întârziat, dar au venit. Eu, de exemplu, am venit cu mașina din orașul Vadul lui Vodă și eram la 08:30 aici. Farmacista instituției a venit tocmai din Ialoveni pe jos. A ajuns toată udă. În instituție este cald, intrările au fost deszăpezite. Astăzi am primit și produse alimentare”, a declarat pentru Sănătate INFO Ștefan Calancea, directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1 pentru copii din Capitală.

 Ambulanţe blocate şi echipe de salvare transportate cu tractorul la pacienţi. Cum se descurcă Serviciul de Urgență 

Medicii ne-au confirmat că nu le-a fost ușor deloc să ajungă la muncă. „Vin din cartierul Schinoasa. M-am pornit cu mașina, dar s-a blocat. Apoi, am mers pe jos până la instituție. Majoritatea doctorilor au ajuns pe jos. Toți au venit înghețați, dar muncim și ne-am încălzit”, a spus și Larisa Gangur, medic pediatru de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 pentru copii din Capitală.

Instituțiile medicale din Capitală au lucrat în regim obișnuit. Având în vedere că doctorii s-au deplasat mai greu, majoritatea lucrătorilor medicali și-au așteptat colegii și abia apoi au predat gărzile.

„Cei care locuiesc aproape au venit pe jos, alții cu mașinile. Însă toate secțiile lucrează, iar activitatea obișnuită a spitalului nu a fost perturbată”, spune și Marina Zibliuc, ofițerul de presă al Spitalului Clinic Republican.

„Toți doctorii sunt prezenți. Au mai întârziat, dar secțiile lucrează fără probleme. La ora 07:00 la noi accesul în instituție deja era asigurat. La acea oră am ajuns și eu la muncă. Vin din Cruzești. Drumul pe care-l făceam în 15 minute, s-a lungit la o oră”, precizează și Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

„Unii au întârziat, dar 90% dintre angajați sunt la serviciu”, menționează și Viorel Vetrilă, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Capitală.

„Specialiștii de gardă au lucrat până cei care urmau să preia tura au ajuns la muncă”, spune și Steluța Andreeva, ofițer de presă al Institutului Mamei și Copilului.

O femeie însărcinată, dusă cu brancarda jumătate de kilometru de doctorii de la Urgență 

De cealaltă parte și șeful Direcției Sănătate din cadrul Consiliului Municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, dă asigurări că în toate instituțiile medicale energia termică a fost repornită, iar accesul - asigurat.

„Unele instituții au pornit din nou căldura de la începutul săptămânii, altele de miercuri sau deja de ieri. Medicii sunt la muncă, medicamente sunt și facem față situației”, spune Moldovanu.

Responsabilii Centrului Național de Asistență medicală Prespitalicească spun că în Capitală deja se circulă mai ușor, deoarece drumurile au fost deszăpezite. Totuși, în regiunea de Sud, multe dintre ele continuă să fie blocate.

Vom preciza că astăzi a fost anunțat Cod Portocaliu de ninsori și vânt. Situația excepțională a început de ieri, creând mari dificultăți, în special, din cauza drumurilor blocate de zăpadă , dar și de copacii afectați de condițiile meteo.

 

█  Articole relaționate:

Cât de repede ajunge salvarea în Moldova. „Pe timp de noapte căutăm și câte o oră casa bolnavului” 

A chemat ambulanța, însă medicii au cerut bani pentru a-i cumpăra medicamentul necesar și apă, pentru a-i oferi ajutor medical 

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră