Autor: Irina Papuc

Pacienții cu HIV din Moldova au acces la medicamente. PNUD anunță că a finalizat procedura de procurare a preparatelor antiretrovirale. Medicamentele au ajuns în Moldova și au fost distribuite în spitale. Toată achiziția se cifrează la aproape jumătate de milion de dolari.

Cel mai mare contract pentru medicamente, dar și pentru transportare a fost semnat cu Mylan Laboratories Limited, în valoare de 359 de mii de dolari. Potrivit Bloomberg Mylan este o companie indiană, cu sediul în Hydebarad, aceasta raportând venituri de peste 600 de mii de dolari pentru primele luni ale anului trecut. Compania este condusă de Rajiv Malik.

Un alt contract în valoare de puțin peste 113 mii de dolari a fost semnat cu Abbvie Logistic BV, o companie olandeză fondată recent. Aceasta a fost formată, prin desprinderea de gigantul Abbott. Cu un alt contract în valoare 10 mii de dolari este menționată Stichting Interational Dispensary Association, care este, de fapt, specializată în achiziții, depozitare, suport de înregistrare, etc. Un alt contract de 3.400 de dolari revine United Nations Children's Fund.

Potrivit lui Ruslan Poverga, preşedintele Asociației „Inițiativa Pozitivă” preparatele deja ar fi distribuite în spitale. Întreruperi de tratament nu au existat, însă medicii au fost nevoiți să facă unele modificări la schemele de tratament. Conform unor date aproximative, procurările prin PNUD ar fi permis economii de aproximativ 300 de mii dolari.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății la începutul acestui an 4.500 de persoane beneficiau de tratament antiretroviral. Amintim că Ministerul Sănătății a cerut ajutorul PNUD pentru ca să fie procurate medicamente pentru opt Programe Naționale.

Contractul încheiat între PNUD și autoritate este 4,25 de milioane de dolari. Termenii de achiziții au fost extrem de restrânși, astfel că responsabili din cadrul organizației au spus că invitațiile de depunere a ofertelor sunt lansate și pentru agenții economici locali, iar în cazul în care preparatele procurate nu sunt înregistrate în țara noastră, nu va exista nicio precondiție de a impune agentul economic să înregistreze medicamentul în Moldova.

 

 █ Articole relaționate:

Au fost anunțate licitațiile internaționale pentru procurarea medicamentelor pentru diabet, cancer, HIV și alte maladii. Ministerul Sănătății acordă PNUD peste 4 milioane de dolari în acest scop 

O organizație internațională va cumpăra medicamente pentru mai multe categorii de pacienții din Moldova 

Ministrul Sănătății vrea ca PNUD să cumpere și medicamente pentru copiii bolnavi de leucemie. „Doar schemele sunt europene. Unele medicamente n-au existat niciodată” 

Achiziții „bolnave” în Sănătate. Cele șapte companii în conturile cărora au ajuns cei mai mulţi bani publici din licitațiile în sănătate