Redactor: Tatiana Povar

O mare parte din orezul comercializat pe piața internațională, destinat copiilor, este contaminat cu arsenic, o substanță chimică, care afectează dezvoltarea copiilor, în perioada de creștere. Experții spun că acest lucru este o consecință a prelucrării culturilor de orez cu pesticide, scrie The Independent.

Astfel, oamenii de știință recomandă evitarea consumului de orez pentru copiii de vârstă fragedă. Savanții au descoperit, după ce au efectuat un studiu, că produsele din orez destinate copiilor conțin o concentrație de arsenic peste normele admise.

Uniunea Europeană a stabilit norma de arsenic în produsele alimentare pentru copii în ianuarie 2016, pentru a preveni daunele de pe urma consumului acestui produs toxic în cantități mari.Cercetătorii de Queen’s University Belfast au testat 73 de produse alimentare pentru bebeluși și au depistat nivelul crescut de arsenic în 80 la sută dintre biscuiții ce conțin orez și 61 la sută dintre terciurile de orez.

█ Ce este și cum acționează Sarinul, arma chimică folosită în masacrul din Siria 

Arsenicul ar fi contaminat orezul încă la etapa de creștere a plantei, ca rezultat al poluării industriale și a utilizării pesticidelor. Produsul chimic poate avea un impact nefavorabil asupra dezvoltării copiilor, a declarat Andy Meharg pentru The Independent.

,,Alimentele pentru copii ce conțin arsenic, în cantități care depășesc normele admise, pot influența dezvoltarea imunității, creșterea și dezvoltarea intelectuală a copiilor. Au fost încălcate legile Uniunii Europene”, afirmă biologii. Din produsele alimentare pentru copii, aflate pe piață, 73 la sută au conținut mai mare de 0,1 mm de arsenic la 1 kg de orez.

La începutul acestui an, profesorul Meharg a atenționat despre nivelurile ridicate de arsenic depistate în orezul fiert în mod obișnuit, în condiții casnice. Biologul a efectuat mai multe experimente, prin care a încercat să găsească o metodă de preparare a orezului care ar reduce nivelul de toxine. Dacă orezul este lăsat în apă, cu aproximativ 12 ore înainte de fierbere sau peste noapte, nivelul de toxine se reduce cu 80 %, a constatat acesta.  

Arsenicul este cancerigen și afectează inclusiv adulții, afirmă profesorul Meharg. Trebuie însă să consumi orez o viață întreagă ca să existe riscul să dezvolți cancer. Mai sensibili la această substanță chimică sunt însă copiii.

█ Anesteziolog cercetat pentru decesele și otrăvirea mai multor pacienți 

,,Bebelușii sunt de cinci ori mai expuși la consumul de arsenic prin intemediul mâncării lor, care în mare parte conține orez. Pe majoritatea ambalajelor de la laptele din orez este indicat că nu este recomandat consumul de către copiii de până la cinci ani. Dacă este indicat pe laptele din orez, de ce nu s-ar indica și pe alte produse?”, se întreabă specialiștii.

Din păcate, produsele alimentare care conțin orez sunt la mare căutare de către cei cu intoleranță la gluten. Acestea mai sunt alternativă și la terciuri, a adăugat profesorul Meharg. 

Cercetătorii au testat 13 tipuri de orez pentru copii, 29 de pachete de biscuiți din orez și 31 de tipuri de cereale din orez, produse de către nouă branduri, comercializate în 17 magazine din Belfast. De asemenea, a fost comparat nivelul de arsenic din urina bebelușilor alimentați la sân cu a celor alimentați artificial.

Mary Fewtrell, specialist în nutriție pediatrică a declarat: ,,Din cauza greutății mici a copilului, acesta poate fi expus la niveluri mai înalte de arsenic, în comparație cu copii mai mari sau adulții. Ar fi de dorit ca alimentele pentru bebeluși să conțină cât mai puține substanțe toxice, care le-ar pune în pericol sănătatea.” 

 

 Articole relaționate:

Ce medicamente au luat naziștii în al II-lea Război Mondial 

15 copii au murit la scurt timp după ce au fost vaccinați împotriva rujeolei. OMS: „Se pare că lucrătorii medicali au încurcat diluantul cu un relaxant muscular”