Autor: Irina Papuc

Șeful secției chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Clinic Republican a fost reținut de CNA și este cercetat într-un dosar de corupție. Doctorul ar fi solicitat de la ruda unui pacient 1.700 de euro pentru două operații.

Medicul vizat a operat un pacient internat în secția pe care o conduce încă în luna februarie. Acesta urma să suporte două intervenții. Prima ar fi fost realizată, însă a doua intervenție a fost amânată, ca mai târziu medicul să solicite bani pentru ambele operații - 1.200 de euro pentru prima și 500 pentru a doua, anunță CNA într-un comunicat al său. Femeia a denunțat doctorul, iar când a mers să-i dea banii, aceștia erau marcați. Din materialul video înregistrat nu se înțelege prea multe - este clar însă că doctorul numără mai multe bancnote Euro, apoi restituie câteva, drept „reducere”.

Potrivit CNA, doctorul deja a făcut primele declarații și a predat la CNA banii pe care i-a primit de la ruda pacientului său. 

Medicul riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare și amendă în mărime de până la 400 de mii de lei. De asemenea, el ar urma să fie privat de dreptul de a mai practica medicina timp de zece ani.

Pe site-ul Spitalului Clinic Republican echipa secției de chirurgie vasculară este lăudată ca fiind compusă din cei mai buni profesioniști. Totodată, chirurgia vasculară a devenit mai inovativă, fiind reduse la maxim inciziile și, respectiv, zilele de recuperare.

La începutul lunii aprilie un alt doctor de la Institutul Mamei și Copilului a fost reținut, pentru că a solicitat pentru o intervenție complicată 500 de dolari.  

  Articole relaționate:

Un chirurg-pediatru de la Institutul Mamei și Copilului, caracterizat de colegi drept integru, ar fi cerut 500 de dolari pentru o operație. Acum e reținut și riscă ani grei de închisoare 

Cât de coruptă a fost medicina din Moldova în 2016

Numărul actelor de corupție în sănătate a crescut de două ori