Autor: Parascovia Rogate

Experiența Irlandei în aplicarea Legii Antitutun, studiată de către deputații moldoveni. Șase legislatori s-au aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru în această țară pentru a vedea cum a reușit această să aplice eficient Legea privind controlul tutunului.  Irlanda este prim țară din Europa, care a interzis fumatul în localurile publice, iar acum culege roadele. Numărul fumătorilor s-a redus cu peste 30 la sută, iar tinerii în mod special au început să ducă un mod de viață sănătos. Cu ce impresii au venit deputații din această vizită și ce cred că poate face Moldova pentru a ajunge la performanțele Irlandei, i-am întrebat pe câțiva dintre ei.

Vadim Pistrinciuc, deputat liberal-democrat, vicepreședinte al Comisiei parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie

„Chiar dacă este țara pub-urilor și barurilor, irlandezii nu fumează în interior. Irlanda dispune de multe programe de prevenire a fumatului. Chiar aveam ce învăța de la ei. Cea mai importantă lecție e că nu trebuie să dăm înapoi și să nu admitem ca legea să fie modificată. Astfel, avem șanse mari să ajungem la nivelul lor, deoarece Legea Antitutun din Moldova e foarte bună. Cred că pe termen mediu trebuie să îndeplinim două sarcini mari. Este vorba despre politica de taxe, pe care irladezii au aplicat-o. Acestea sunt unele dintre cele mai importante instrumente și cu cât sunt mai aspre, cu atât mai eficiente. Al doilea obiectiv pe care trebuie să-l atingem ține de aplicarea programelor de prevenire a fumatului. Ar fi bine ca și în rândul tinerilor să fie astfel de programe. În Irlanda ei au mai multe, unul chiar în mediul online.

Astfel, persoana care dorește să se lase de fumat se adresează prin intermediul acestui program și i se oferă coaching (consiliere) și consultații medicale. Statisticile arată că multe persoane apelează la aceste servicii. Mai au și linie fierbinte, etc. Pentru mine cel mai impresionat a fost cum lucrează irlandezii cu tinerii, iar noi trebuie să recunoaștem, că oamenii devin fumători din anii adolescenței.

Ca să atingem astfel de rezultate în Moldova, contează mult voința politică. Trebuie să rezistăm lobby-ului din partea industriei tutunului și să evităm schimbarea legii. La noi a trecut un an de la interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise, iar rata de implementare a legii e înaltă, deși sunt semnale că în unele localuri se mai fumează. În Irlanda însă oamenii se ocupă de respectarea Legii. Dacă te duci și fumezi pe un teren de joacă sau într-un local, fii sigur că nu poliția te va avertiza, ci oamenii. Asta, deoarece ei au văzut cât e de bine fără fum de tutun în localuri și au început să-și protejeze spațiul lor”.

Oxana Domenti, deputat comunist, președintele Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie

„Irlanda a aprobat un pachet de legi antifumat, similar celui din Moldova, încă în 2004, fiind prima țară europeană care a interzis fumatul în toate localurile publice închise. De atunci, prin măsuri complexe, s-a reușit reducerea numărului fumătorilor cu peste 30%, au fost evitate aproape 4.000 de decese asociate fumatului activ și pasiv, iar 40% dintre angajații pabu-rilor și restaurantelor irlandeze au raportat indicatori de sănătate ameliorați.

Ingredientele succesului în Irlanda sunt consecvența în promovarea politicilor, responsabilitatea politicienilor pentru sănătatea cetățenilor, sprijinul public major, inclusiv sprijinul necondiționat al tuturor partidelor de la guvernare și din opoziție acordat măsurilor antitutun. De altfel, în Irlanda, rată de conformare și respectare a legilor este de 99,7%. Irlandezii nu tolerează corupția. De asemenea, autoritățile au pus accent sporit pe educația populației și promovarea modului sănătos de viață, precum și pentru oferirea suportului pentru cei care doresc să se lase de fumat, etc.

Combaterea fumatului este doar un pasaj din strategia de sănătate Healthy Ireland, care pune accent și pe importanța reducerii consumului de alcool, combaterea obezității, promovarea alimentației sănătoase, modului de viață activ, îmbătrânirii active, etc.

Vizita a fost o lecție utilă pentru politicieni din Moldova, dar și din Romania (fiind o vizită comună) pentru ca să ne asumăm noi obligații și responsabilități pentru sănătatea cetățenilor și a generațiilor viitoare. Întâlnirile de la Dublin, la Ministerul Sănătății, Parlament și instituții de cercetare, au fost posibile datorită autorităților irlandeze, Inițiativei 2035 fără tutun, Centrului Pentru Politici și Analize în Sănătate, Organizației ENSP, a fondului Tobacco - Free Kids și a Organizației Mondiale a Sănătății”, a scris pe Facebook Oxana Domenti.

Tudor Deliu, deputat liberal-democrat, vicepreședinte al Comisiei juridice , numiri și imunități

„În Irlanda nu veți vedea oameni fumând, din mers, nici măcar pe stradă”

„Scopul vizitei a fost să vedem cum se implementează Legea privind controlul tutunului în Irlanda și să învățăm unele lucruri pe care le-am putea aplica și în Moldova. Am avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, care are și un departament special care lucrează în domeniul controlului tutunului, cu reprezentanții Comisiei Sănătate din Parlamentul Irlandei și organizațiilor care se ocupă de lupta cu fumatul. După adoptarea Legii, în Irlanda, s-au redus indicii de morbiditate a bolilor asociate fumatului.

De asemenea, am remarcat că acolo autoritățile luptă pentru ca tinerii să nu fumeze, ceea ce le reușește. Asta, deoarece acum mai puțin de un procent dintre tineri aleg să fumeze. De asemenea, acolo nu se fumează în nicio încăpere, ci afară. Ei consideră că acesta este un succes extraordinar, deoarece până în 2004 nu vedeai nimic în localuri din cauza fumului. De altfel, și pe stradă veți vedea foarte rar pe cineva fumând. Cel puțin eu nu am văzut pe nimeni care să fumeze din mers.

Irlanda a pus accent mult pe educație. Sunt organizații neguvernamentale, care oferă servicii de informare. Reprezentanții lor merg prin localități și lansează discuții pe tema tutunului în instituțiile de învățământ. De altfel, acolo există o strategie de combatere a fumatului. Pe lângă aceasta, în Irlanda autoritățile se străduie să convingă oamenii să nu fumeze, informându-i, dar nu sancționându-i. Și în Moldova după adoptarea Legii începe să se amelioreze situația în baruri. Totuși, a trecut puțin timp. Cred că și în Moldova trebuie să ducem o muncă asiduă de conștientizare în rândul tinerilor despre dauna fumatului. Asta e primordial. Ar trebui campanii de informare, educare prin instituțiile de învățământ, colectivele de muncă. Prin aplicarea sancțiunilor noi nu vom rezolva problema. La început și în Irlanda au fost presiuni din partea industriei tutunului, la fel ca la noi. Dacă nu greșesc, acolo se intenționa ca Legea să fie atacată la Curtea Constituțională, dar în scurt timp s-a renunțat la idee”, a precizat și Tudor Deliu.

 █ Aer mai curat în localurile publice, odată cu aplicarea Legii Antitutun. Nivelul de poluare a scăzut de 27 de ori 

Vom preciza că în vizită în Irlanda au mai mers și deputatul neafiliat Ștefan Creangă, președinte al Comisiei economie, buget şi finanţe. La fel, au vizitat Irlanda și socialistul Vladimir Odnostalco, membru al Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, membru al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Potrivit unui studiu realizat recent de Centrul PAS, în localurile de alimentație publică din Municipiul Chișinău, odată cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise aerul nu mai este periculos pentru oameni.

De altfel, studiul a arătat că numărul de clienți ai localurilor nu a scăzut față de 2013, când se permitea fumatul în localuri, chiar dacă industria tutunului încearcă că lase impresia că restricțiile pentru fumat ar afecta veniturile proprietarilor de localuri. Și în Moldova, industria tutunului încearcă să facă diverse presiuni asupra autorităților, insistând ca Legea Antitutun să fie modificată. În decembrie 2016 se vehicula că ar exista și un proiect de modificare a legii, semnat de către mai mulți deputați, însă acesta nu a fost făcut public până în prezent.

Mai precizăm că cea mai dură prevedere a Legii privind controlul tutunului și anume interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise a intrat în vigoare de la 31 mai 2016. În curând se face un an de la aplicarea restricțiilor.

 

 █ Articole relaționate: 

Aproape un an de când nu se mai fumează în localurile din Moldova. Cum au răspuns moldovenii la întrebările despre fumat

Țara care a urcat în topul țărilor cu cel mai bun control al fumatului 

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby”