Redactor: Parascovia Rogate

România a urcat spectaculos în topul ţărilor cu cel mai bun control al fumatului în rândul populaţiei. Potrivit unui studiu european, țara a ajuns de pe poziţia 19 în 2013, pe locul 7 în 2016. Este cel mai mare salt înregistrat vreodată de o ţară, iar principala cauză este Legea care interzice fumatul in spațiile publice închise, iniţiată de fostul deputat PSD Cluj, Aurelia Cristea, scrie Digi24.

Topul european privind politicile de control al consumului de tutun arată că România a trecut din zona roșie, de avertisment, în zona verde.

O dată la trei ani, 35 de țări europene sunt analizate și clasate în funcţie de mai mulți indici precum valoarea taxelor pentru comercializarea țigărilor, restricţiile de fumat în zone publice sau organizarea de campanii anti-fumat.

Față de precedentul studiu, România a avansat 12 poziții, iar acum se clasează pe locul şapte, înaintea Spaniei, Ungariei, Bulgariei si Elveției. Primele poziții din clasament sunt ocupate de Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Franţa, Norvegia şi Finlanda.

Realizarea topului face parte din politicile europene de reducere a consumului de tutun în condiţiile în care fumatul rămâne, în Europa, principala cauză a deceselor şi bolilor ce puteau fi evitate.

 

  Articole relaționate: 

Un an de la legea antifumat în România

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby” 

Ștefan Creangă: „Cabinele speciale pentru fumători nu sunt eficiente și nu susțin astfel de idei sub nicio formă” 

Au crescut amenzile pentru promovarea produselor din tutun. Documentul a intrat în vigoare astăzi