Autor: Silvia Rotaru
Salată verde cu un conținut sporit de pesticide – asta au depistat specialiștii Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, după ce au verificat în laborator o probă de salată crescută în seră. Experții au constatat că produsul conține de patru ori mai multe de pesticide decât nivelul maxim admis. Testele au fost efectuate în perioada 24 aprilie – cinci mai 2017, salata fiind adusă la laborator de către un agent economic. Ceea ce au refuzat să ne spună specialiștii este dacă această salată se vinde în magazinele și în piețele din țară.
Potrivit șefei laboratorului Încercări Produse Alimentare al Întreprinderii de Stat Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, Galina Cecico, în proba verificată au fost găsite aproximativ 20 de pesticide în cantități diferite.
„Nu vă dăm mai multe detalii. Am făcut publică această informație pentru consumatori, ca ei să știe că există pe piață produse cu pesticide. Un agent economic a prezentat o probă la Agenția de metrologie, iar rezultatul este confidențial, pe care trebuie să-l cunoască doar el. Consumatorii trebuie să știe că pe piață se comercializează așa produse. Noi nu știm de unde s-a adus această probă, poate chiar acel agent economic o consumă. Când mergeți la piață întrebați de directorul pieței despre certificatele de inofensivitate și atunci veți ști ce se vinde pe piață”, ne-a sugerat Galina Cecico.
Potrivit specialiștilor, pesticidele sunt folosite în aproape toată producția agricolă modernă pentru a îmbunătăți randamentul de creștere al culturilor, pentru combaterea buruienilor, insectelor și a altor daune care le pot provoca rozătoarele. Acestea cresc mai repede și sunt mai atrăgătoare decât culturile neprelucrate cu pesticide.
Tot specialiștii ne avertizează că produsele cu conținut de pesticide sporit, consumate frecvent, pot duce la intoxicații și afecțiuni grave ale ficatului și sistemului imunitar.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că la nivel mondial aproximativ 50% din volumul fructelor, legumelor şi cerealelor sunt prelucrate, într-o măsură sau alta, cu pesticide. Prelucrarea cu substanţe chimice a produselor alimentare constituie un pericol pentru sănătate şi este una dintre problemele primordiale la compartimentele siguranţa alimentelor, comerţul şi protecţia consumatorului.
█ Articole relaționate: