Autor: Irina Miron
Merg la medicii de familie ori de câte ori au o problemă de sănătate, așteaptă răbdători la ușă, pentru ca ei să le semneze certificate medicale, să le prescrie tratament ori ca să le dea un bilet de trimitere la medicul specialist. Atunci când se îmbolnăvesc, moldovenii ajung să bată la ușa medicului de familie de mai bine de 10 milioane de ori într-un an. Astfel, ei devin cei mai solicitați doctori din Moldova și din motiv că sunt prima verigă din sistemul de sănătate cu care pacientul trebuie să interacționeze.
Destul de solicitați sunt și medicii ginecologi, dar și oftalmologii. La cardiolog, însă, moldovenii ajung mult mai rar. Anul trecut aceștia au fost vizitați de 268 de mii de ori.
La medicul obstetrician-ginecolog, bolnavii din Moldova ajung de mai bine de un milion de ori pe an. Medicii spun că din păcate, femeile se lasă pe mâna acestor specialiști abia atunci când suferă de inflamații severe ale sistemului reproductiv. „Se întâmplă pentru că nu se respectă igiena personală sau pentru că se amână prea mult vizita la medicul specialist. Multe dintre pacientele cu astfel de probleme de sănătate sunt proaspăt întoarse de peste hotare, acolo unde fie că nu au acces liber la servicii medicale, fie că nu au bani ca să achite pentru ele”, susține medicul obstetrician-ginecolog, Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului.
Pentru că au probleme cu vederea sau alte afecțiuni ale ochilor, oamenii merg și la medicul oftalmolog destul de des, mai exact de peste 830 de mii de ori pe an. Majoritatea pacienților medicilor oftalmologi sunt copiii și vârstnicii. „Copiii vin pentru corecția vederii. Alta e situația în cazul adulților și mai ales al vârstnicilor. La ei predomină problema cataractei, glaucomul sau problemele cu vederea provocate de diabet”, a spus profesorul universitar, medicul oftalmolog, Eugen Bendelic.
Și la neurolog moldovenii merg aproape la fel de des, de 820 de mii de ori într-un singur an. Medicii spun că cel mai frecvent, oamenii acuză dureri de coloană. „Cu astfel de probleme neurologice se adresează persoanele trecute de 40 de ani. A doua problemă de sănătate de natură neurologică este cea a cefaleelor sau a durerilor de cap, provocate de stres”, a precizat mediul neurolog de la Institutul de Neurologie, Lilia Coșciug.
În topul celor mai solicitați medici se mai regăsesc otorinolaringologi, la care moldovenii merg anual de aproape 700 de mii de ori, terapeuții, care sunt vizitați de pacienți de aproape 650 de mii de ori, chirurgi și dermato-venerologi, care oferă într-un an, în jur de 600 de mii de consultații.
Mai puțin solicitați sunt cardiologii care consultă anual aproape 268 de mii de bolnavi. Asta chiar dacă bolile cardiovasculare sunt de mai mulți ani, motivul principal al mortalității în Moldova. Anual, din acest motiv, își pierd viața peste 20 de mii de oameni din cei aproximativ 400 de mii de cardiaci.
Articole relaționate:
Deficit de medici în sudul și centrul Moldovei. Nisporeni, Cantemir și Cimișlia – cele mai afectate