Autor: Irina Miron
Astăzi, în Moldova, la fel ca și în alte 170 de țări ale lumii începe Săptămâna Mondială a Alăptării menită să promoveze ideea alimentării bebelușilor cu laptele natural al mamei. În țara noastră, tot mai puține femei își hrănesc nou-născuții cu laptele propriu. Statisticile sunt îngrijorătoare spun medicii, mai ales în condițiile în care numărul mamelor care își alăptează copiii în primele șase luni de viață, a scăzut într-un singur an, cu mai bine de două mii.
Dacă în anul 2005, alăptau aproape jumătate dintre proaspetele mămici, după șapte ani, rata a scăzut cu 10%. Astfel, în prezent își hrănesc bebelușii cu lapte natural puțin peste 31 de mii de femei, cu aproximativ două mii mai puține decât anul trecut. Se întâmplă în ciuda nenumăratelor recomandări insistente ale Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerului Sănătății și reprezentanților UNICEF, care susțin că nou-născuții trebuie alăptați la sân chiar din prima oră după naștere. Totodată, medicii încurajează mamele să opteze pentru alimentația la sân a copilului până la vârsta de doi ani și recomandă evitarea adaosurilor alimentare. „Numai laptele natural conține nutrienții necesari copilului, dar și elemente care le dezvoltă imunitatea, contribuie la dezvoltarea coloanei și inteligenței copilului”, ne asigură medicul neonatolog Galina Șcerbacova.
Mai mult, specialiștii spun că alăptatul are un efect pozitiv la copii pe tot parcursul vieții. „Cei care au fost alăptați în copilărie sunt predispuși unui risc mai mic de a deveni obezi sau diabetici”, a mai precizat Șcerbacova.
Alăptatul este benefic și pentru mame, deoarece previne cancerul mamar, dar și cel de col uterin.
Studiile mai vechi arată că practica alăptatului ar putea fi îmbunătățită, dacă mamele ar fi informate mai mult. Educația privind alăptarea corectă, dar și beneficiile acesteia, ar spori rata de alăptare în primele șase luni de viață a copilului până la 90 %.
Săptămâna Mondială a Alăptării se încheie pe 7 august. În acest timp, instituțiile medico-sanitare publice urmează să desfășoare activități de informare și consiliere a proaspetelor mame privind alimentația naturală a bebelușilor.
Articole relaționate:
Criză de sănătate publică - tot mai puține mame își alaptează copii
Ce trebuie să faci ca bebelușul tău să nu devină supraponderal
Anthony Lake, Director executiv UNICEF: „Problema malnutriţiei este subapreciată pe scară largă.”