Redactor: Mariana Matcovschi
Mai mulți medici din Moldova s-au ales cu distincții de stat oferite de președintele țării de Ziua lor profesională. Igor Dodon a împărțit premiile celor care, cităm din comunicatul remis presei: „s-au remarcat prin muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătăţii”. Printre cei desemnați nu se regăsește însă niciun medic de familie.
Chiar dacă medicina de familie este considerate prima verigă a sistemului de sănătate, la care bolnavii se adresează în primul rând și cel mai des, niciuna dintre cele 18 distincții oferite de către Igor Dodon nu a ajuns la vreun medic de familie.
Șeful statului le-a mulțumit medicilor pentru abnegația şi angajamentul profesional, urându-le succes și multă sănătate. „În pofida situației dificile din țară, sunteți cei care muncesc cu dăruire pentru a aduce o rază de speranţă suferindului, pentru a trata boala şi sufletul pacienţilor”, a menţionat Igor Dodon.
Potrivit Decretului semnat de Igor Dodon, patru specialişti au obţinut cea mai înaltă distincție - Ordinul „Gloria Muncii”. Primul pe listă este Vladimir Manea, medic la Institutul de Medicină Urgentă, care a contribuit la dezvoltarea serviciului de asistență urgentă a populaţiei.
Urmează Dumitru Mastak, șef al Centrului Municipal de Dializă Chișinău, care, potrivit comunicatului, pe parcursul activităţii sale a realizat peste 24 de operații de transplant renal, a asistat la 63 de asemenea intervenții, la 41 de prelevări de rinichi în calitate de medic urolog transplantolog și este autorul a 5 monografii, 4 brevete de invenții și peste 50 de articole științifice.
Și Eleonora Tcaci, vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost decorată cu „Gloria Muncii”. Ea și-a început activitatea în anul 1980 și este medic de categorie superioară.
Ultimul din acestă listă este Viorel Vetrilă, director interimar al Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Municipiul Chișinău, doctor în medicină, care activează în domeniu mai mult de 20 de ani.
Medalia „Meritul Civic” a ajuns la alți patru medici și doi asistenți medicali.
Radu Avădănii este medic la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, coordonator de transplant și medic anesteziolog-reanimatolog. A contribuit la depistarea și menținerea a 53 de donatori, ceea ce a făcut posibilă inițierea transplantului de ficat și relansarea transplantului renal, în rezultat fiind salvate mai multe vieți.
Victor Cojuhari, medic-oncolog de categorie superioară la Spitalul Raional Rîbnița, activează în domeniu mai mult de 35 de ani.
Un alt medic care s-a învrednicit de distincția președintelui este Pavel Mutruc de la Spitalul Clinic Municipal Bălți. Acesta activează mai mult de 40 de ani în calitate de medic ortoped-traumatolog, și, conform comunicatului, posedă cele mai avansate metode de diagnostic și tratament.
Vasilii Tanurcov este medic la Spitalul Raional Ceadîr-Lunga. Activează în domeniu aproximativ 50 de ani și manifestă responsabilitate și profesionalism.
Și două asistente medicale au obţinut Medalia „Meritul Civic”: Iulia Buga și Zinaida Cauș. Prima este asistentă medicală la Spitalul Clinic Republican, unde activează din anul 2003 în secția chirurgie cardiacă a viciilor dobândite, iar cea de-a doua la Spitalul Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat.
Medalia „Nicolae Testemițanu” a ajuns la patru șefi de secţie, un vicedirector de spital și un medic clinician.
Printre șefii de secţie se numără Lilian Antoci, Tatiana Gorelco, Ina Moldovan și Rodica Solonari.
Lilian Antoci este șef de secție la Institutul Oncologic, doctor în medicină, care activează în domeniu mai mult de 30 de ani în calitate de chirurg-oncolog și efectuează intervenții chirurgicale de o complexitate majoră la pacienții afectați de cancer gastric a organelor cavității abdominale.
Tatiana Gorelco, șef de secție la Institutul Mamei și Copilului, doctor în științe medicale, activează în domeniu mai mult de 30 de ani și implementează modalităţi şi tehnici noi în diagnosticarea și tratamentul bolilor alergice la copii.
Ina Moldovan este șef de secție la Spitalul Clinic Militar Central și activează mai mult de 18 ani în domeniul ocrotirii sănătăţii.
Ultimul șef de secţie decorat cu Medalia „Nicolae Testemițanu” este Rodica Solonari. Ea activează la Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” și, se arată în comunicat, este preocupată de perfecționarea tehnologiei farmaceutice.
Și vicedirectorul Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii, Ala Siric, a obţinut o asemenea medalie. Ea este doctor în medicină și activează în domeniu mai bine de 26 de ani, fiind autor a 34 de lucrări științifice de specialitate.
Svetlana Ureche, medic la Institutul de Cardiologie și clinician experimentat, posedă multiple specializări în domeniul cardiologiei.
Titlul onorific „Om Emerit” a fost conferit la doar doi medici. Este vorba despre Vasilii Andreev și Galina Vasilache.
Vasilii Andreev este profesor-consultant la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițamu” și doctor habilitat în medicină. Activează mai mult de 60 de ani în domeniul ocrotirii sănătății, este autor a 185 de publicații științifice. A contribuit substanțial la dezvoltarea și perfecționarea serviciilor medicale geriatrice specializate în Republica Moldova.
Cel de-al doilea „Om Emerit”, Galina Vasilache, este șefa de secție la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care promovează importanța donării voluntare și sistematice de sânge și componența sanguină întru salvarea de vieți omenești.
Menționăm că în comunicatul Președinției nu este specificat care sunt criteriile după care au fost selectați anume aceşti medici.
█ Articole relaționate:
REPORTAJ FOTO// „Bogăția” științei medicale din Moldova