Autor: Parascovia Rogate
În Moldova, 60 la sută din femeile depistate cu cancer de col uterin descoperă boala într-un stadiu foarte avansat, atunci când tratamentul nu mai este eficient. Și asta, în mare parte din cauză că multe dintre instituțiile medicale nu dispun de aparate speciale care ar putea descoperi celulele canceroase și nici specialiști-ginecologi care să le folosească nu prea există. Din acest motiv, astăzi la Chișinău a fost lansat în premieră un curs intensiv pentru medicii obstetricieni-ginecologi în domeniul colposcopiei. Procedura medicală constă în examinarea pereților vaginului, coloanei vaginale și a colului uterin și are scopul să descopere leziunile precanceroase.
La instruire participă 15 medici obstetricieni-ginecologi din mai multe raioane. Astfel Ministerul Sănătății își propune să ofere acces femeilor la servicii medicale de calitate pe întreg teritoriul țării, precum și să prevină îmbolnăvirea de cancer de col uterin, dar și decesele cauzate de acesta.
„Una dintre opțiunile care asigură depistarea afecțiunilor precanceroase, adică dinainte apariției cancerului, este colposcopia. Scopul acestei investigații nu este identificarea cancerului, ci depistarea și asigurarea tratamentului leziunilor precanceroase pentru prevenirea depistării cancerului de col uterin. Rănile identificate la această etapă pot fi tratate simplu în condiții de ambulatoriu. Astfel, odată ce medicii vor fi instruiți, majoritatea acestor afecțiuni identificate vor putea fi tratate la nivel raional”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Rodica Scutelnic, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.
În Moldova, în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer cervical, iar la fiecare două zile una decedează din acest motiv.
„În Europa de Est și Asia Centrală, cancerul de col uterin este pe locul II ca fiind cel mai letal în rândul femeilor. Aproape 38 mii de cazuri noi de cancer cervical și 18.000 decese se înregistrează anual în această regiune. Cifra este de zece ori mai mare în comparație cu Europa Occidentală. Motivul este că nu sunt suficiente programe de screening de calitate înalte în această regiune. În Moldova, 60% dintre cazurile diagnosticate se fac la o etapă întârziată, atunci când tratamentul este mai puțin eficient. De aceea, aceste instruiri ar putea schimba lucrurile”, spune și Alanna Armitage, directorul regional pentru Europa de Est și Asia Centrală a UNPFA.
La modul practic, programul de instruire va dura șase luni și se va încheia în decembrie. Acesta conține sesiuni teoretice și practice, dar și un modul online. Astăzi a avut loc prima lecție teoretică în care medicilor le-au fost prezentate noțiuni generale despre colposcopie, etc. Cea care va realiza instruirea este Uliana Tabuica, Dr. Conferențiar Universitar la Catedra de Obstetrică și Ginecologice a USMF „Nicolae Testemițanu”, care a efectuat mai multe stagii în acest sens.
„Acum asistăm la un eveniment la care am lucrat aproape doi ani, ca să aducem cunoștințe europene în colposcopie. Acest curs a fost elaborat de către Federația Internațională de Colposcopie și a fost pregătit în limba rusă. Acesta constă din 25 de module, care vor putea fi studiate online, prin intermediul unei platforme speciale. După aceasta ne vom întâlni în fiecare lună cu medicii, ca să discutăm ce neclarități ar putea apărea. Probabil, peste trei luni vom începe și stagiul practic și sperăm că ulterior, medicii vor dori să aplice pentru certificare internațională la Federația Internațională de Colposcopie din Franța”, a declarat Tabuica pentru Sănătate INFO.
Aceste cursuri sunt necesare, deoarece, deși unele instituții medicale dispun de colposcoape (aparate cu care se face colposcopia), nu au specialiști care să efectueze aceste investigații. Astfel, adesea din lipsă de informare, dar și acces la servicii medicale, femeile descoperă că au cancer când deja este prea târziu.
„În acest moment, nu toate raioanele dispun de cabinete de colposcopie și specialiști care să realizeze aceste investigații. La Chișinău și Bălți și în câteva raioane sunt, însă nu peste tot în Moldova. Acum începem instruirea primului grup de specialiști care vor acoperi zonele principale ale Moldovei. Medicii trebuie să învețe să presteze servicii conform standardelor internaționale. De altfel, acest program este necesar, pentru că sunt instituții medicale care au procurat utilaj, dar nu are cine să lucreze cu el”, explică și Iurie Dondiuc, președintele Societății de Colposcopie și Patologie Cervicală din Moldova.
Medicii prezenți la prima lecție sunt foarte entuziasmați că vor putea aplica pentru un certificat internațional.
„Vrem să cunoaștem mai multe ca să putem să prevenim cancerul de col uterin. Femeile noastre trebuie să fie sănătoase. Am mai participat la astfel de cursuri, dar nu la specializări internaționale și chiar vreau să obțin cunoștințe noi și certificare internațională”, a declarat pentru Sănătate INFO Stela Tihon, medic obstetrician-ginecolog de la Asociația Medicală Teritorială Râșcani.
„Eu fac astfel de investigații din 2013 la Drochia. Am mai făcut astfel de cursuri în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie de la USMF „Nicolae Testemițanu”. Acum aștept informații noi și îmi doresc să aplic în practică cât mai curând aceste cunoștințe. Sper că vom putea motiva femeile ca să facă vizite profilactice la medici”, a mărturisit și Svetlana Nicov, medic obstetrician-ginecolog la Centrul de Sănătate Drochia.
Vom preciza că programele de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. În Moldova, procedura este efectuată odată la trei ani pentru femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani.
Potrivit Ministerului Sănătății, anual 150 de femei din Moldova decedează din cauza cancerului cervical.
Vom adăuga că programul de instruire este organizat în cadrul parteneriatului de cooperare dintre Ministerul Sănătății și Biroul Regional al UNFPA, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, Federația Internațională a Patologiei Cervicale și Colposcopiei, Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului, Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din Moldova și USMF „Nicolae Testemițanu”.
Notă: Colposcopia este o investigație imagistică de verificare a vulvei, vaginului și a colului uterin. Aceasta se realizează cu ajutorul colposcopului: un microscop stereoscopic binocular cu lumina puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile. Este o investigație nedureroasa, dar poate fi resimțit un disconfort trecător. Neinvazivă, neiradiantă și nu necesită anestezie sau spitalizare. Durează între 10 și 20 de minute (în lipsa biopsiei). Pacienta primește rezultatul pe loc.