Autor: Sorina Bujarov

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Pentru aceasta, precizează medicii, este nevoie să efectuăm anual testul Babeș Papanicolau (PAP), dar și colposcopia. Dacă primul test se face gratuit în Centrele de Sănătate din țară sau în secțiile consultative ale spitalelor raionale, atunci colposcopia le dă mari bătăi de cap atât medicilor ginecologi, cât și pacientelor care trebuie să-l efectueze. Asta, pentru că în majoritatea instituțiilor medicale unde, în mod normal, ar trebui să fie posibilă efectuarea examenului colposcopic, acest lucru este aproape imposibil. Motive sunt mai multe: nu sunt specialiști bine instruiți care ar putea lucra cu colposcopul sau acest dispozitiv medical nu este disponibil în instituția medicală.

De altfel, colposcopia reprezintă o procedură medicală care constă în examinarea pereților vaginului, coloanei vaginale și a colului uterin. Examenul este important prin faptul că permite depistarea numeroaselor probleme ginecologice, inclusiv eroziunea colului uterin, modificările precanceroase la nivelul colului uterin, precum displazia, leucoplazia, dar și cancerul cervical propriu-zis. Potrivit medicilor, testul este indicat atunci când femeile se plâng de eliminări vaginale anormale şi senzaţie de mâncărime în regiunea organelor genitale, de sângerări vaginale anormale, în cazul durerilor şi sângerărilor în timpul sau după actul sexual. De asemenea, medicii recomandă acest examen și în cazul în care femeia a dezvoltat condiloame generate de virusul papiloma uman sau atunci când testul Babeș Papanicolau dă un rezultat negativ. 

Examenul medical care poate salva viața a sute de femei însă nu poate fi realizat în majoritatea Centrelor de Sănătate din țară, inclusiv în raioane. În timp ce la Chișinău femeile pot efectua examenul colposcopic la policlinica de sector, la un centru privat sau chiar la Policlinica Institutului Oncologic, atunci cele din sate sau raioane întâmpină greutăți  enorme la acest capitol.

 Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman, care provoacă cancer de col uterin, pe înțelesul tuturor. Când se recomandată imunizarea, în ce cazuri este ineficientă și cât costă aceasta în Moldova 

La Florești, de exemplu, medicii spun că în instituțiile medicale din raion acest examen nu se face, astfel că femeile sunt îndrumate să meargă la Bălți sau la Chișinău.

„La noi nu se face acest examen, noi le trimitem la Bălți sau la Centrul de Diagnostic din Chișinău. În raion există un colposcop, doar că el este al Centrului de Sănătate din Florești, instituția însă nu are specialist instruit pentru a putea lucra cu colposcopul”, a precizat Tatiana Lazăr, medic ginecolog la spitalul raional din Florești.

În raion există totuși un specialist care a fost instruit cum să lucreze cu colposcopul, doar că acesta este angajat într-o altă instituție medicală, decât cea care dispune de acest utilaj.

„Până în luna octombrie anul trecut eu am fost angajată la Centrul de Sănătate. Acolo este colposcop, doar că atunci eu încă nu trecusem instruirea la Institutul Oncologic și nu puteam lucra cu el. Acum, după ce am trecut instruirea m-am transferat la spital. Aici însă deja nu am colposcop”, a precizat pentru Sănătate INFO ginecologul Tatiana Lazăr.

În aceste condiții, femeile de la Florești sunt nevoite să meargă la Bălți sau Chișinău. Doctorii indică examenul de colposcopie doar femeilor care se plâng de simptome evidente ale unor maladii grave, precum cancer de col uterin, eroziuni vaginale, etc.

Nici femeile din raionul Anenii Noi nu o duc mai bine. Deși colposcopul și specialistul instruit pentru a efectua examenul de colposcopie sunt în aceeași clădire, utilajul stă prăfuit într-un cabinet, iar medicul a ales să se ocupe de altceva.

„Indicăm colposcopia destul de rar, când testul PAP arată că există unele celule atipice, adică canceroase, în cazul eroziunilor vaginale, displaziilor. Sunt singurul specialist instruit care poate face examenul colposcopic, doar că deja de câțiva an eu lucrez la maternitatea spitalului”, a precizat pentru Sănătate INFO Petru Beșleaga, medic ginecolog la spitalul raional din Anenii Noi.

█ Există viață și după cancer. Povestea unei tinere mămici care a învins cancerul de col uterin „Lumea nu trebuie să se teamă de cancer – e tratabil” 

Acesta mărturisește însă că nici anterior, când muncea la secția consultativă  a spitalului, nu obișnuia să facă examene colposcopice, deși avea instruirea necesară. Asta pentru că nu dispunea de ustensilele necesare pentru a putea efectua examenul dat.

„Pentru a face acest test e nevoie de acid acetic sau de caliu iodat, pentru a face proba Schiller. Eu nu aveam însă la dispoziție nimic, așa că nu puteam să fac acest examen. Femeile erau și sunt trimise la alte instituții medicale. De cele mai deseori merg la Chișinău, pentru că medicul care este la secția consultativă nu a trecut specializarea necesară”, a mai adăugat ginecologul Beșleaga, precizând că astfel femeile din raion sunt puse în situația să cheltuie dublu, atunci când trebuie să treacă examenul colposcopic.

„În cazul în care în timpul colposcopiei se depistează unele celule atipice, medicul mai poate face și biopsia. Rezultatele acesteia sunt gata în maxim două săptămâni, așa că femeile trebuie să facă două drumuri la Chișinău pentru acest examen medical”.

După mai multe telefoane am identificat și un raion în care colposcopul este utilizat conform destinației. Este vorba de raionul Basarabeasca. Directorul Centrului de Sănătate din raion ne-a spus că în 2014 examenul colposcopic a fost efectuat de către 90-100 de femei.

„Până în octombrie acest examen se făcea la noi în instituție, însă în ultimele patru luni s-a făcut la secția consultativă de la spitalul raional, deoarece serviciul de planificare a familiei s-a transferat la spitalul raional. Am discutat cu medicul ginecolog și mi-a spus că anul trecut în jur de 100 de femei au făcut acest examen. De mult timp avem colposcop, așa că femeile din raion nu sunt nevoite să meargă la Chișinău, decât în cazuri grave”, a precizat Maria Beșleaga, directorul Centrului de Sănătate din raionul Basarabeasca.

În 2014, în Moldova erau înregistrate aproximativ patru mii de femei cu cancer de col uterin. Anual, din cauza maladiei, mor aproximativ 200. Medicii spun că acest lucru se întâmplă din cauză că maladia este depistată în stadii avansate, când uterul, dar și alte organe sunt grav afectate. 

 

 Articole relaționate: 

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân