Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea femeilor din Moldova, care au ghinionul să se infecteze cu virusul papiloma uman (HPV), cel care provoacă cancer de col uterin, află despre acest lucru deja când maladia canceroasă s-a dezvoltat în organism. Prevenirea acestui virus însă nu ține de domeniul fantasticului, iar femeile, dacă urmează recomandările doctorilor, pot evita infectarea cu virusul papiloma.

Potrivit specialiștilor, cele mai eficiente metode de prevenire a infecției cu papiloma virus uman sunt vaccinarea și o viață sexuală protejată. În cazul în care virusul a fost deja depistat în organism, pentru a-l ține sub control, anual trebuie efectuat screeningul pentru cancer cervical (de col uterin).

Vaccinarea este o primă metodă, dar și cea mai eficientă în acest caz, susțin medicii. La nivel modial există două tipuri de vaccinuri împotriva virusului papiloma uman - Gardasil şi Cervarix. În Moldova însă este disponibil doar preparatul Cervarix, la un singur centru privat. Trebuie să știți însă că acest vaccin protejează doar împotriva a patru tipuri ale virusului papiloma uman – 6, 11, 16 și 18, pe când HPV are în totalitate peste 100 de tipuri, protecția însă nu este de 100%. „În Centrele de Sănătate nu se fac astfel de vaccinuri. Se fac doar la un centru privat și, desigur, se face contra plată. Gratuit a fost doar la început, când vaccinul dat a fost adus în țară. Fără plată însă s-a făcut doar prima doză, însă nu are nicio eficiență dacă nu se administrează și celelalte două doze”, a explicat pentru Sănătate INFO,  ginecologul Nadejda Bordian.

Potrivit acesteea, vaccinul împotriva virusului care provoacă cancer de col uterin trebuie făcută la vârsta de 9 – 13 ani, atunci când fetițele încă nu au început viața sexuală. În cazul în care imunizarea s-a făcut mai târziu, după un contact sexual, aceasta nu mai este la fel de eficientă. Pentru o oarecare protecție însă femeilor li se recomadă să facă vaccinul și ulterior, la orice vârstă. Însă, înainte de aceasta trebuie să urmeze anumiți pași.

 Cât de bine știu femeile din Moldova ce este cancerul de col uterin și ce provoacă maladia. „Prima dată aud. Să ne ferească Dumnezeu” 

„Preparatul este ineficient dacă virusul este deja în organism. Însă, chiar dacă ați început viața sexuală și totuși vreți să vă imunizați împotriva acestui virus, trebuie mai întâi să vă testați pentru a vedea dacă virusul este sau nu în organism. În cazul în care femeia nu are virusul, atunci vaccinul, la fel, este eficient dacă e administrat până la vârsta de 26 de ani”, a mai adăugat  ginecologul Bordian.

Vaccinul nu este recomandat fetițelor de până la nouă ani și nici gravidelor. Asta pentru că încă nu a fost dovedită eficiența lui și nici riscurile asociate administrării pentru această categorie de femei.

În Moldova, costul dozelor de vaccin împotriva virusului care provoacă cancer cervical este de aproximativ 6 mii de lei, câte două mii de lei pentru fiecare doză. Potrivit medicilor, cele trei doze de vaccin se fac la o diferență de o lună și, respectiv - șase luni.

„Prima doză se face în ziua stabilită, a doua doză se face la o diferență de o lună, iar a treia doză – după șase luni de la prima administrare, adică peste cinci luni de la ultima vaccinare, conform planului de imunizare pentru maladia respectivă”, a precizat ginecologul Bordian.

 Există viață și după cancer. Povestea unei tinere mămici care a învins cancerul de col uterin „Lumea nu trebuie să se teamă de cancer – e tratabil” 

Vaccinarea însă nu trebuie să excludă și celelalte măsuri de protecție, precum sexul protejat și efectuarea testului Babeș Papanicolau și pentru depistarea virusului papiloma uman. Acestea trebuie făcute o dată la doi ani, însă doar după vârsta de 25 de ani. Din păcate, în Moldova aceste teste nu pot fi făcute în Centrele de Sănătate, deoarece instituțiile nu dispun de laboratoare bine dotate.

„Testul PAP și testul pentru identificarea virusului HPV, dar și a tipului acestuia, se face doar în laboratoarele private. Costă în medie 250 de lei testul PAP și aproximativ tot așa celelalte teste. O dată la doi ani însă femeile trebuie să facă aceste teste, pentru că e vorba de sănătatea lor – cel mai scump lucru. Pe lângă aceasta, de două ori în an trebuie să meargă la ginecolog, chiar dacă nu le supără nimic”, a mai adăugat medicul ginecolog.

Potrivit specialistului, pe lângă cancerul cervical, virusul papiloma uman mai poate provoca și condiloame (negi), care se dezvoltă foarte rapid în vagin, dacă nu se intervine la timp.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Oncologic, cancerul de col uterin este al 9-lea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer înregistrate la noi în țară. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că în 2013 în Republica Moldova au decedat din cauza acestei maladii aproximativ 200 de femei, cu 33 mai mult decât în 2012. 

 

 Articole relaționate:

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

Experiența unei moldovence care de aproape un an este în așteptarea diagnosticului de cancer de col uterin. „Nu am cancer, însă procesele ce duc la el au loc prea rapid”