Autor: Sorina Bujarov
Majoritatea femeilor care dezvoltă cancer de col uterin află despre acest lucru atunci când sunt diagnosticate cu această maladie, vestea fiind un adevărat șoc pentru paciente. Există însă și cazuri când femeile sunt în așteptarea acestui diagnostic, ceea ce este mult mai greu de suportat. Se întâmplă atunci când femeile mai întâi află că sunt infectate cu papiloma virus uman (HPV), după care află tipul virusului – cu risc mai mic sau mai mare de dezvoltare de cancer de col uterin, iar după aceasta așteaptă să vadă dacă în organism au început să se dezvolte celule canceroase.
Este și cazul Anei din Chișinău care de aproape un an este în așteptarea diagnosticului de cancer de col uterin. Femeia în vârstă de doar 28 de ani povestește că la sfârșitul lui 2013 a afla că este infectată cu virusul papiloma uman. A luat virusul de la soțul ei. Nu știa că acesta poate fi transmis prin cale sexuală, așa că nu s-a protejat suficient. Acum spune că vrea să facă cunoscută povestea ei pentru a ajuta alte femei să evite situația în care s-a pomenit. A fost diagnosticată cu HPV de tip 16, virusul care se face vinovat de aproximativ 70 la sută din cazurile de cancer de col uterin.
„Am aflat că sunt infectată cu HPV de tip 16 în octombrie 2013, iar după jumătate de an, în martie, PAP-testul (Babeș Papanicolau) care se face regulat la noi în policlinică a arătat ca am dezvoltat celule canceroase în colul uterin. Imediat m-am adresat la medicul oncolog de la Policlinica Oncologică din Chișinău. Medicii au constatat că încă nu am cancer, însă procesele ce duc la el au loc prea rapid”, a mărturisit tânăra.
█ Moldovenii diagnosticați cu cancer dezvoltă și câte șase tumori la diferite organe
Două luni mai târziu a fost diagnosticată de către ginecologul de la Centrul de Sănătate din sector cu „leziune intraepitelială” de grad scăzut. La o diferență de două luni a repetat testul Babeș Papanicolau, iar diagnosticul a fost – „leziune intraepitelia de grad sporit”. Potrivit specialiștilor, acest dignostic reprezintă, de fapt, leziuni precanceroase. Tânăra povestește că nu doar noutatea a șocat-o, dar și atitudinea medicilor față de pacienți. Aceasta povestește că atunci când a ajuns la medicul oncolog pentru consult, acesta a refuzat să-i explice mai multe despre diagnosticul său, astfel că a fost nevoită să consulte și alți specialiști pentru a înțelege ce se întâmplă în organismul ei. „Am fost la oncologul care deservește Municipiul Chișinău. De la doamna doctor n-am înțeles nimic. Când am întrebat ce înseamnă „leziune intraepitelială” de grad scăzut și de ce apare, mi-a răspuns că ea n-are de unde să știe. M-am informat singură de pe internet, după care am găsit un ginecolog foarte bun care mi-a explicat”, a adăugat Ana.
Astfel concluzionează tânără, de mai bine de jumătate de an așteaptă noutatea de care se teme orice femeie – diagnosticul de cancer cervical (col uterin). Urmează să mai efectueze un test PAP, după care medicii vor stabili următorii pași. Din luna noiembrie situația însă a devenit și mai complicată pentru Ana. Asta după ce femeia a rămas însărcinată. Astfel, în loc să se bucure din plin de faptul că va avea un copil, aceasta trăiește cu frică fiecare zi de sarcină, deoarece pe parcursul gestației aceasta nu poate urma nici o procedură de diagnostic sau de tratament. „Îmi rămâne doar să mă rog că nu voi dezvolta ceva mai rău în cele nouă luni de sarcină. E vina mea că nu am fost atentă, pentru că medicul m-a preîntâmpinat că nu trebuie să rămân însărcinată în această perioadă. Sper însă că copilul să se nască sănătos”, a mai adăugat viitoarea mămică.
În iulie Ana urmează să nască, după care va urma toate testele necesare pentru un diagnostic precis.
Potrivit specialiștilor, principala cauză a cancerului de col uterin este virusul papiloma uman. Acesta este periculos, deoarece crează modificări la nivelul țesuturilor, iar aceste modificări pot genera, ulterior, cancer ale organelor genitale feminine. În mare parte, virusul este transmis prin intermediul relațiilor sexuale neprotejate. Astfel, pentru a reduce riscul de transmitere și contaminare medicii recomandă reducerea numărului partenerilor sexuali, utilizarea prezervativului, evitarea contactului sexual cu parteneri care prezintă condiloame vizibile la nivel genital și efectuarea regulată a testului Papanicolau. Vaccinarea împotriva virusului papiloma uman este recomandată femeilor înainte de începerea vieții sexuale. Potrivit medicilor, în lume există două tipuri de vaccin împotriva acestui virus, în Moldova însă este disponibil doar vaccinul Cervarix, care se face contra plată. Conform datelor de studiere a eficienţei vaccinurilor este estimat, că prin aplicarea lor, ar fi posibil diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului de col cu 35-80%.
Potrivit unor date prezentate de Institutul Oncologic, cancerul de col uterin este al 9-lea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer înregistrate la noi în țară. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că în 2013 în Republica Moldova au decedat din cauza acestei maladii aproximativ 200 de femei, cu 33 mai mult decât în 2012. În perioada 25 – 31 ianuarie în Moldova se desfăşoară Săptămâna de Prevenire a cancerului de col uterin.
█ Articole relaționate:
95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050