Autor: Sorina Bujarov

Cancerul, maladia secolului XXI, ucide anual aproximativ șase mii de moldoveni. Cele mai frecvente forme de cancer sunt mamar, colorectal și pulmonar. Din păcate, mulți dintre moldovenii care au avut nenorocul să dezvolte o astfel de boală luptă nu cu o singură tumoare și nu doar la un singur organ. Ele se dezvoltă concomitent sau în scurt timp după ce a fost descoperită prima. Așa arată datele unui studiu prezentat recent, care face referință la informațiile Registrului Familial de Cancer de la Institutul Oncologic. Astfel, unii moldoveni ajung să dezvolte chiar și șase tumori în timpul vieții.

Datele studiului reprezintă o analiză a cazurilor de cancer înregistrate în Moldova pe parcursul ultimilor 30 de ani. Astfel, în această perioadă aproximativ 600 de pacienți au dezvoltat mai multe tumori maligne, la diferite organe. În medie, fiecărui dintre acești bolnavi le revine câte două tumori. Asta pentru că pacienții incluși în studiu au dezvoltat în total de 1.180 de tumori, la diferite organe. O mare parte dintre tumori, mai exact 640, au fost depistate concomitent cu diagnosticul primar, fiind a doua sau a treia tumoare dezvoltată de către un singur pacient în aceeași perioadă. Alte 330 de tumori au fost depistate la o diferență de aproape un an de la diagnosticul primar, iar peste 310 – la o diferență de mai bine de un an de la primul diagnostic de cancer.

 Un screening de rutină a salvat viața a 800 de moldovence care nici nu bănuiau că au cancer 

Majoritatea pacienților incluși în studiu au dezvoltat două tumori, însă 11 la sută dintre ei au dezvoltat între trei și șase tumori maligne. Dintre aceștia, 44 de pacienți au avut câte trei tumori, iar 11 persoane – câte patru. Alți patru pacienți au dezvoltat cinci tumori, iar un pacient a dezvoltat chiar șase tumori la diferite organe.

Potrivit datelor, la majoritatea pacienților diagnosticul primar este de cancer colorectal, urmat de cel mamar și de col uterin. Printre cele mai frecvente tumori dezvoltate ulterior diagnosticului primar sunt cancerul pulmonar, stomacal și cel ovarian, combinațiile fiind dintre cele mai diferite. În mare parte însă organele afectate de cancer fac parte din același sistem.

Potrivit specialiștilor, acest lucru se întâmplă din cauză că moldovenii obișnuiesc să meargă rar la medic, iar tumorile sunt diagnosticate în faze târzii, atunci când celulele canceroase s-au răspândit în tot organismul. Potrivit unui raport al Institutului Oncologic, majoritatea pacienților sunt diagnosticați cu cancer în fazele II și III ale maladiei, lucru confirmat și de medici. „Doar 12 la sută dintre femeile care ajung la medic sunt în stadiul întâi, deși în alte țări procentul este de 60 de procente. Fiecare a treia femeie vine cu cancerul în stadiul 3-4. Ele au și o frică față de spitale, că trebuie să lase gospodăria acasă, dar le e frică și de situația financiară“ , a explicat pentru Sănătate INFO medicul oncolog Vasile Jovmir, într-un alt articol publicat recent. 

 Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare 

Târziu se adresează și pacienții care dezvoltă cancer colorectal. „Din păcate pacienții ajung la mine în stadiul trei și patru. Mulți nu dau importantă, alții se tem să afle realitatea sau amână consultul la medic din cauză că nu au timp“, a precizat pentru același articol Lidia Gârleanu, specialistă în cancerul colorectal la Institutul Oncologic.

Pentru depistarea timpurie a cancerului, medicii recomandă efectuarea examenelor profilactice în fiecare an, dar și în cazul unor simptome neobișnuite, precum noduli la nivelul sânilor, sângerări neobișnuite, etc.

Potrivit ultimelor date prezentate de Institutul Oncologic, în 2013, în Moldova au fost înregistrați peste 8.200 de bolnavi cu maladii canceroase.

 

  Articole relaționate: 

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân