Autor: Sorina David

Aproape 800 de femei din Republica Moldova au fost depistate cu stări precanceroase şi cancer mamar în urma unui screening desfăşurat în două raioane ale ţării. Acestea nici nu bănuiau că au cancer mamar sau că sunt predispuse să-l dezvolte. Programul de screening a avut loc în cadrul proiectului „Promovarea sănătăţii şi profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari”, care s-a desfășurat în perioada decembrie 2012—august 2014. Toate persoanele diagnosticate cu cancer şi cele predispuse la cancer au fost ulterior monitorizate.

În urma investigaţiilor medicale, 763 de femei au fost depistate cu stări precanceroase, iar alte 30 – suspecte că ar avea cancer mamar în proporţie de 90%. Patologii benigne ale glandei mamare au fost descoperite la 5.774 de persoane. Toate aceste femei au fost îndreptate la Institutul Oncologic pentru investigaţii histologice şi confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Potrivit specialiștilor, programele de screening al cancerului mamar permit descoperirea stadiilor incipiente şi precanceroase, ceea ce presupune salvarea a 80-90% dintre femeile care dezvoltă aceste patologii. Pe lângă consultarea şi examinarea mamografică, în cadrul proiectului au fost organizate acţiuni de sensibilizare şi informare a femeilor privind cancerul mamar. Acestea au fost învățate cum să depisteze cancerul în faze incipiente prin autocontrolul nodulilor mamari. Tot în cadrul proiectului, cadrele medicale din instituţiile medico-sanitare raionale şi-au dezvoltat abilităţile de diagnosticare precoce ale maladiei şi de management al patologiei mamare.

  Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare 

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, care a finanțat proiectul „Promovarea sănătăţii şi profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari”, screening-ul a fost efectuat pe un eşantion de 10.226 de femei. Acesta a fost făcut atât femeile asigurate, cât și cele care nu au poliță medicală, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani. Aceasta reprezintă 70 la sută din numărul total de femei care ar fi trebuit să treacă screeningul pentru cancer mamar, precizează reprezentanții CNAM-ului.

Pentru implementarea proiectului „Promovarea sănătăţii şi profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari”, din fondul măsurilor de profilaxie ale CNAM au fost alocaţi peste 2,5 milioane de lei.

Potrivit responsabililor de la CNAM, obiectivul proiectului a fost depistarea precoce a maladiei, dar şi reducerea mortalităţii prin cancer mamar.

Conform datelor Institutului Oncologic, în Republica Moldova, cancerul mamar este depistat în fiecare an la cca 900 de femei, iar în aproape jumătate dintre cazuri maladia este diagnosticată în stadiu avansat. Din cauza cancerului de sân, anual, în ţara noastră decedează 490 de femei.

 

  Articole relaționate: 

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân