Autor: Sorina Bujarov
Astăzi, angajatele combinatului de panificație Franzeluța au participat la o lecție de informare despre cancerul de col uterin. Astfel, timp de o oră, peste 20 de femei au fost instruite cum să se protejeze de această maladie, care sunt căile de transmitere a virusului papiloma uman – principalul factor de risc a cancerului cervical, care sunt simptomele acestei boli, dar și ce măsuri trebuie întreprinse pentru o diagnosticare precoce. Deși vizibil obosite, femeile s-au arătat interesate de subiect, mai ales după ce au auzit câte victime face anual această boală.
Deși intrau agale pe ușă, după câteva minute toate ascultau atent informațiile pe care le comunica medicul, venit special pentru o astfel de lecție publică. Interesul le-a apărut imediat ce au aflat care este numărul femeilor care mor anual din cauza cancerului de col uterin. Majoritatea au rămas șocate, oftând: „Să ne ferescă Dumnezeu de așa ceva”. Doar că Dumnezeu nu ne ferește, dacă nu ne purtăm de grijă.
„În 2012 la nivel mondial au decedat aproximativ 270 de mii de femei din cauza cancerului de col uterin. În Europa, anul trecut, erau înregistrate 60 de mii de femei cu acest tip de cancer, dintre care 30 de mii au decedat. Vă dați seama că este o boală fatală, dacă nu este depistată și trată la timp”, le-a atenționat la începutul lecției Victoria Stavinschi, medic la Centrul Municipal de Sănătate Publică. Neavând răbdare, unele femei au început să întrebe ce trebuie să facă ca să evite această maladie, vizibil speriate că s-ar putea număra printre victimele acestei maladii. După ce medicul a enumerat un șir de simptome specifice cancerului cervical, unele dintre ele s-au mai liniștit, bucurându-se că nu au niciunul din semnele clinice menționate de către medicul ginecolog oncolog.
„Sângerări și eliminări vaginale anormale, dureri pelvine, eliminări de sânge cu urină constituie principalele simptome ale cancerului de col uterin. Dacă ați înregistrat măcar unul din ele, trebuie să mergeți de urgență la medic pentru a afla cauza acestora”, a explicat Nadejda Bordian, medicul ginecolog care a ținut lecția.
Tot ea le-a vorbit și despre căile de transmitere a virusului papiloma uman, dar și despre testele și analizele medicale necesare pentru diagnosticarea timpurie a acestui virus. „Unele femei au acest virus însă organismul singur se luptă cu el și îl învinge. În majoritatea cazurilor însă el trăiește în organism, iar ulterior începe să dezvolte celule canceroase, la nivelul colonului uterin. Și dacă nu e tratat, acesta se răspândește în întreg sistemul reproductiv, dar nu se oprește aici”, a subliniat ginecologul Bordian.
Așa deci, a mai adăugat specialistul, pentru a evita astfel de situații vizita la medicul ginecolog trebuie să devină o obișnuință pentru fiecare femeie. Consultul ginecologului și efectuarea testului Babeș Papanicolau (PAP) și pentru depistarea virusului papiloma uman se recomandă o dată la doi ani. De altfel, virusul papiloma uman (HPV) a stârnit o mulțime de întrebări în rândul femeilor - de unde se ia, cum poate fi prevenită infectarea sau cum se tratează.
„În majoritatea cazurilor se transmite prin cale sexuală, dar, mai rar, la atingerea pielii. Poate fi prevenit prin relații sexuale protejate, adică cu prezervativ, iar înainte de debutul vieții sexuale - prin vaccinare. Imunizarea se recomandă însă între vârsta de 9 și 13 ani. Virusul nu se tratează, de aceea trebuie să fiți atente”, a explicat giecologul.
Multe dintre femeile prezente la lecție au recunoscut că nu au știut nimic până acum de virusul care provoacă cancerul și că ar fi binevenit dacă astfel de lecții s-ar organiza la școală, ca adolescenții să știe din timp cum să se protejeze. „Este prima dată când particip la o astfel de lecție, dar și când aud despre papiloma virus. La ginecolog merg mai rar, dar nici el nu are timp să vorbească cu pacienții despre toate maladiile existente. E bine că ne informează acum, dar era și mai bine dacă o făceau mult mai devreme, ca noi să fi avut ocazia să facem tot ce trebuie pentru a ne proteja”, a afirmat Elena, o femeie de aproximativ 50 de ani.
Lecția de informare a fost organizată în contextul Săptămânii de Prevenire a cancerului de col uterin, ce se desfășoară în perioada 25 – 31 ianuarie.
Potrivit unor date prezentate de Institutul Oncologic, cancerul de col uterin este al 9-lea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer înregistrate la noi în țară. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că în 2013 în Republica Moldova au decedat din cauza acestei maladii aproximativ 200 de femei, cu 33 mai mult decât în 2012.
█ Articole relaționate:
95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050