Autor: Sorina Bujarov

Anual, în Moldova, cancerul de col uterin curmă viața a aproximativ 200 de femei – mame, soții sau fiice. Cel puțin așa arată datele oficiale ale Ministerului Sănătății. Și totuși maladia este învinsă de o mulțime de alte femei diagnosticate cu această  maladie.  Deși boala nu se face atât de ușor uitată, lăsând în urmă unele sechele și amintiri neplăcute, femeile care au trecut prin această experiență tristă spun că e posibil să revii la o viață normală.

Victoria are doar 26 de ani, dar deja a reușit să treacă prin experiența neplăcută a acestei maladii. A aflat că este predispusă la cancer de col uterin în timpul celei de-a doua sarcini. După un control de rutină la medicul ginecolog, femeia a aflat că este infectată cu virusul papiloma uman (HPV). De altfel, este principala cauză a dezvoltării cancerului cervical (col uterin).

Tânăra povestește că a vestea a fost un șoc, mai ales că în timpul primei sarcini doctorii nu au descoperit nimic. Din acest motiv avea dubii în privința diagnosticului.

A conștientizat însă repede problema și în loc să se vaiete a ales să acționeze rapid. Își dorea foarte mult să nască bebelușul. „Sigur că am rămas șocată, mai ales după ce am aflat tipul virusului. Din nefericire aveam un virus cancerigen. Eram în a 18-a săptămână de sarcină. Mă speriasem mai mult pentru copil, decât pentru mine. Este destul de greu când afli așa ceva oricât de puternic ai fi. Nici nu pot descrie ce am simțit, doar că din start eram decisă că voi naște.”, mărturișete Victoria.

Nu a lăsat mâinile în jos și a urmat cu strictețe toate indicațiile medicilor. Mai întâi a efectuat o serie de teste medicale, pentru a afla cu precizie diagnosticul. Asta în pofida riscurilor. „Exista un oarecare risc pentru copil, dacă urmam testele necesare, însă am ales să le fac, pentru că îmi doream să fiu sănătoasă și eu și copilul meu. În plus, acasă mă mai aștepta un copil. Nu am putut să-mi permit să nu-l văd cum crește”, a adăugat tânără mămică.

 Moldovenii diagnosticați cu cancer dezvoltă și câte șase tumori la diferite organe 

Astfel, după aproape două luni de teste și analize medicale, doctorii au depistat că pe unele porțiuni ale uterului au început să se dezvolte celule canceroase, care afectau organul destul de grav. În consecință, specialiștii de la Policlinica Oncologică i-au recomandat să facă avort, astfel încât doctorii să poată interveni chirurgical pentru a înlătura porțiunile cancerigene. O astfel de intervenție ar fi ajutat-o să evite dezvoltarea cancerului cervical propriu-zis.

„Inițial am mers la un oncolog care mi-a recomandat să fac avort. Așa rece mi-a spus despre acest lucru. Înțeleg că este o rutină pentru ei, dar femeilor le este destul de greu să audă așa ceva, mai ales când nu sunt sigure dacă o să mai poată avea copii. Am refuzat să îmi întrerup sarcina, așa că am fost trimisă la un alt medic – șef de secție. Deja doamna doctor mi-a explicat că nu este totul atât de grav și că pot păstra sarcina”, mai mărturisește Victoria.

Medici însă au avertizat-o că după naștere problema ei de sănătate ori se va agrava foarte rapid, ori va dispărea de la sine. Pentru a împiedica virusul papiloma să afecteze și alte porțiuni ale uterului, pe toată perioada gestației Victoria a urmat un tratament strict – cu preparate hormonale, antiinflamatoare și chiar cu antibiotice. Din păcate însă, după naștere examenele medicale au arătat că situația s-a înrăutățit, iar celulele canceroase s-au răspândit pe mai multe porțiuni ale uterului. Efectuarea exciziei (extirparea unei porțiuni de țesut sau de organ) însă nu era posibilă, deoarece Victoria trebuia să-și alăpteze copilul.

„Am făcut din nou teste medicale, la trei luni după naștere. Rezultatele au fost rele. Aveam precancer de col uterin. Excizie nu puteau să îmi facă, pentru că era nevoie de anestezie, însă eu alăptam și nu aveam voie. Așa că am mai așteptat trei luni, după care am ajuns pe mâna medicilor de la oncologie”, povestește tânăra în vârstă de 26 de ani.

 Experiența unei moldovence care de aproape un an este în așteptarea diagnosticului de cancer de col uterin. „Nu am cancer, însă procesele ce duc la el au loc prea rapid” 

La jumătate de an de la naștere totuși medicii au efectuat excizia și i-au extirpat Victoriei  porțiunile de uter afectate de cancer. Ei au reușit să evite totuși înlăturarea întregului organ. Acum tânăra trebuie să meargă de două ori pe an la doctor pentru investigații, mai ales că virusul Papiloma uman nu a dispărut din organism. Femeia este însă hotărâtă să urmeze cu strictețe indicațiile doctorilor, doar să nu mai treacă o dată prin experiența urâtă.

„Eu țin să cred că bebelușul meu mi-a salvat viața. Așa tip de cancer poate fi diagnosticat, de obicei, în stare avansată și atunci e mult mai greu de tratat. E bine că l-am depistat la timp. Am împărtășit experiența pentru ca lumea să nu să se teamă de diagnosticul de cancer – acesta se tratează”.

Notă: Cancerul de col uterin este provocat de anumite tipuri ai Virusului Papilomei Umane (HPV). Specialiștii spun că infecţia cu HPV este destul de răspândită şi majoritatea adulţilor contractează această infecţie la un moment dat în viaţă. Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. În stadiile avansate însă apar sângerări vaginale anormale, secreţii şi dureri.

Printre factorii care condiţionează apariția bolii sunt: viaţa sexuală timpurie, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, infecţiile transmise pe cale sexuală,  contraceptivele hormonale utilizate timp îndelungat (mai mult de 5 ani), avorturile numeroase, consumul de tutun și supraponderabilitatea

 

 Articole relaționate: 

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân