Autor: Parascovia Rogate

Spitalele vor permite părinților sau tutorilor să-și supravegheze copiii internați în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare. Minorii până la vârsta de trei ani vor putea fi însoțiți permanent de unul dintre membrii familiei. În cazul copiilor mai mari, accesul adulților va fi asigurat în funcție de posibilitățile instituției medicale. De fapt, acestea nu sunt niște măsuri noi, însă de curând Ministerul Sănătății a aprobat un Regulament, unde sunt specificate modalitățile de acces și vizitare de către părinți a copiilor din secțiile de Terapie intensivă și Reanimare. Documentul conține și mai multe neclarități.

De exemplu, părinții trebuie să semneze o declarație de confidențialitate, precum că  nu vor efectua poze și video copilului lor în timpul internării. În cazul refuzului semnării unei astfel de declarații, accesul acestora va fi interzis. În unele cazuri însă fotografiile au fost o măsură, prin intermediul cărora părinții au arătat condițiile în care a fost tratat copilul lor, precum atunci când un micuț a fost internat într-un secție pentru adulți, unde nu era căldură și acoperit cu pături și sticle cu apă caldă pentru a se încălzi.

De asemenea, noul document prevede că părintele sau tutorele copilului urmează să-și asigure alimentația din cont propriu, ceea ce contravine  Hotărârii de Guvern nr. 1387 din 2007 cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Potrivit acestui document, mamele sau îngrijitorii copiilor cu vârsta de până la trei ani, de asemenea, pot fi spitalizate și beneficia de alimentație și servicii hoteliere ca și micuții. Mai mult, aceste servicii sunt incluse în costul cazurilor tratate, pentru care CNAM deja plătește.

Cu toate că Ministerul Sănătății ar fi trebuit să explice mai clar în ce condiții vor fi cazați părinții (pe scaune, paturi separate, etc.), acesta fiind unul dintre mai acute aspecte, în Regulament nu este specificat nimic despre acest lucru.

Ce prevede Regulamentul

Potrivit Regulamentului recent aprobat de Ministerul Sănătății, pentru a avea acces permanent în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare, părintele va avea nevoie de permisiunea șefului de secție sau în lipsa acestuia, a medicului reanimatolog de gardă.

La intrarea în secție, părinții vor fi obligați să îmbrace un halat medical, o bonetă, o mască și să încalțe bahile. La prima vizită, acesta va primi echipamentul necesar din partea instituției medicale, ulterior însă aceștia vor trebui să le cumpere de sine stătător. Părinților li se vor asigura dezinfectarea mâinilor.

Am contactat câțiva manageri de spitale din Moldova să vedem în ce condiții ar putea sta părinții alături de odraslele lor. Aceștia au spus că și până acum în majoritatea cazurilor oferă acces unuia dintre părinți. Nu peste tot condițiile de cazare sunt cele mai bune, însă unele spitale dispun de paturi speciale pentru mămici sau tutori. De altfel, dacă copiii au până la trei ani, atunci toate serviciile, inclusiv și alimentația părintelui este oferită gratuit, din contul instituției.

„Fiecare copil beneficiază de un pătuț special pentru el, iar mamele au paturi aparte. Mamele sunt hrănite și, de asemenea, pot face și duș. Aceasta are dreptul la cazare și hrană și respectarea unei igiene personale din contul instituției, dacă copilul are vârsta până la trei ani”, a declarat pentru Sănătate INFO Ștefan Calancea, directorul Spitalului Municipal pentru Copii nr.1.

La Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” pentru mame nu există paturi. Instituția dispune de câteva saloane, numite boxe, amenajate special pentru părinte și copil. Mama poate sta alături de micuț pe toată durata tratamentului, doar că va fi nevoită să doarmă pe un scaun mai mare.

„În cazul când copilul se află în saloanele de supraveghere, atunci mama stă pe un scaun obișnuit. În camerele de reanimare, părinților li se permite accesul, doar dacă comportamentul lor nu pune în pericol viața copiilor. Cu toate acestea, nu sunt atât de mulți părinți care stau în permanență lângă micuți. Acum, secția dispune de nouă paturi de reanimare, dar ne propunem să facem reparație și să procurăm un mobilier mai comod pentru părinți.”, spune și Alexandru Holostenco, directorul Spitalului Municipal pentru copii „Valentin Ignatenco”.

Nici la Spitalul Raional din Ungheni nu sunt toate condițiile necesare, dar managerul instituției spune că și până acum părinții care au micuți cu vârsta de până la cinci ani puteau sta în permanență lângă ei.

█ Părinții vor acces în Secțiile de terapie intensivă și reanimare, când copii sunt spitalizați în stare gravă

„Avem șase paturi, trei pentru copii și alte trei pentru adulți. Din păcate însă nu dispunem de spații speciale pentru părinți. Dacă copiii au până la cinci ani, atunci stau pe un pat împreună. Acestora le asigurăm și alimentația. Asta e situația. Așa a fost construit spitalul de prin anii 1960. În cazul copiilor mai mari de cinci ani, le permitem să viziteze copilul doar în programul de vizite”, explică Andrei Alexeev, director Spitalul Raional Ungheni.

„Oficial dispunem de șase paturi, dar mai avem alte trei - de rezervă. Noi ne permitem să oferim părinților copiilor toate condițiile. De asemenea, le asigurăm și alimentarea”, adaugă și Valeriu Nichiforciuc, directorul Spitalului Raional Florești.

La Cimișlia accesul părinților se permite, dacă aceștia sunt de acord. „Mereu am permis asta tuturor părinților, dacă erau de acord. De fapt, copiii în secția de reanimare nu stau mai mult de 24 de ore, iar dacă avem posibilitatea să oferim și paturi separate părinților, atunci o facem. Noi aveam 6 paturi și alte două de rezervă, iar într-un an aproape 30 de copii trec prin această secție. De asemenea, asigurăm și alimentația părinților a căror copii au mai mult de cinci ani, dacă starea lor este gravă și este necesară prezența mamei pentru a-și reveni”, a declarat și Mariana Florea, directorul Spitalului Raional Cimișlia.

„Acum saloanele sunt divizate prin paravane, dar de săptămâna viitoare începem renovarea capitală a secției de Terapie Intensivă și Reanimare, finanțată de Consiliul Raional. Ne-am propus să creăm și saloane speciale pentru copiii care au nevoie de un părinte alături. Noi avem opt paturi, dintre care două sunt pentru copii. Acum ne propunem să mărim numărul acestora cu încă patru”, menționează și Elena Palanciuc, directorul Spitalului Raional Orhei.

Vom preciza că potrivit noului Regulament, personalul medical va refuza accesul în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare a părinților, care se află în stare de ebrietate, care au consumat stupefiante, care sunt agresivi sau au simptome de boală contagioasă.  De asemenea,  medicii vor putea interzice adulților să asiste la procedurile de resuscitare a copiilor. În caz că medicii nu doresc să acorde acces în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare, atunci refuzul va fi prezentat în formă scrisă, în decurs de 24 de ore.

Vom adăuga că Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru acum două luni ca să stabilească care vor fi condițiile de acces ale părinților alături de copiii lor în secțiile de Terapie Intensivă și Reanimare, la solicitarea unui grup de mămici.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1387 din 2007 cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, „mamele (îngrijitorul) sunt spitalizate pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 3 ani şi/sau în cazurile justificate din punct de vedere medical”.

 

 Articole relaționate:

Bolnavi de nepăsare. Respectul față de pacienţi tinde să devină o boală incurabilă

Miliarde de lei pentru modernizarea celui mai solicitat serviciu medical din țară. Jumătate din bani lipsesc