Autor: Parascovia Rogate

Și-au primit diplomele de medici, dar sunt nemulțumiți de locurile unde au fost repartizați la muncă. Este vorba despre rezidenții absolvenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, pe care Ministerul Sănătății i-a repartizat zilele trecute în diverse instituții medicale din țară. Mulți dintre ei consideră că e absurd să meargă să lucreze în raion și să-și lase la Chișinău casa, familia și copiii. Alții însă au fost trimiși în raioane, unde nu cunosc pe nimeni. Aceștia au înaintat cereri autorității în Sănătate ca să-și revizuiască împărțeala. În caz contrar, ei vor trebui să aleagă: să-și lase familiile în Capitală sau să achite cheltuielile pe care le-a suportat statul pentru studiile de rezidențiat.

Daniela Vangheli a absolvit facultatea „Sănătate publică și Management” din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”. Tânăra este căsătorită și are și un copil care frecventează grădinița. În plus, aceasta deja s-a stabilit cu traiul în Capitală de nouă ani. Cu toate acestea, Diana a fost repartizată la Centrul de Sănătate Publică din Nisporeni. Tânăra este indignată, deoarece soțul ei este de altă profesie și are un post de muncă la Chișinău, iar ea nu poate pleca în raion și să-și lase familia aici.

 Medicii, farmaciștii și asistenții medicali tineri vor primi indemnizații unice majorate, dacă vor merge să lucreze la sate

„Părinții mei locuiesc la Orhei de 18 ani. Eu și soțul locuim la Chișinău, în casa noastră, iar cu raionul Nisporeni nu am nici o tangență. Nu ne-au întrebat nimic și nu am putut alege. Cred că 90% dintre rezidenți au fost repartizați  aleatoriu, nici măcar în localitatea unde e locul de baștină. Eu am loc permanent de trai și viză de reședință. Cum să las familia și să plec acolo la un salariu care nici nu ajunge la 2.000 lei și să trăiesc într-un apartament mizer, pe care mi-l propun ei? Dacă nu acceptăm să mergem unde am fost repartizați trebuie să achităm atât cât a cheltuit statul cu noi pentru a beneficia de studii”, a declarat Daniela Vangheli.

Acum tânăra a scris o cerere către Ministerul Sănătății, în care solicitată autorității să fie repartizată la Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău. „La CSP din Municipiul Chișinău sunt cinci locuri vacante, dar Ministerul a repartizat doar două.  Am fost acolo și am cerut o confirmare că aș putea activa acolo, dar mi s-a spus că este ordin de la Minister să nu angajeze pe nimeni, în afară de persoanele repartizate. Din câte știu,  la rezidenții de la facultate de „Medicină Generală” e aceeași situație”, adaugă Daniela.

Într-o situație similară este și Valentin Marinescu cu soția sa. Ambii au învățat la aceeași facultate, în același an, dar în timp ce el a fost repartizat la Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău, soția sa – la Căușeni, raionul ei de baștină.

„Ne-am cumpărat un apartament la Chișinău și am decis să locuim aici. În plus, avem un copil de un an și am aplicat la grădiniță. Când am primit biletele de repartizare ne-au spus că dacă nu ne place, atunci să iau copilul și să plec cu soția la Căușeni. Cum să facem asta dacă deja suntem stabiliți aici”, se întreabă Valentin.

În cele din urmă, tânărul împreună cu soția au scris și ei o cerere către Ministerul Sănătății, în care au anexat documente precum că au o locuință, un copil și sunt căsătoriți. „Ne-au spus că timp de o lună vor examina cererea.  Noi am învățat la buget și suntem obligați ca trei ani după aia să lucrăm unde am fost repartizați. Atunci de ce nu fac repartizările în raioanele de baștină cel puțin, dar nu în alte localități? Se spune că autoritățile vor oferi un cămin familiar, dar nu știu cum va fi”, a mai precizat Valentin.

Am solicitat și opinia Ministerului Sănătății pe acest caz. Contrar spuselor tinerilor medici, ministerul insistă că s-a ținut cont de locul de baștină ale tinerilor. Doar că pe lângă asta și de locurile disponibile în instituțiile medicale. 

„Conform Strategiei de dezvoltare a resurselor umane în sănătate, este prioritar asigurarea cu cadre medicale  a instituțiilor medicale publice din teritoriu, unde exista insuficiență de medici. Solicitările tinerilor specialiști, ca să fie repartizați în alte instituții medicale, sunt examinate de Comisia de repartizare. Comisia analizează aceste solicitări în funcție de  cauzele invocate de tinerii specialiști, dar și în limita locurilor disponibile. Majoritatea dintre absolvenții studiilor de rezidențiat locuiesc în Capitală, iar cele mai multe locuri disponibile sunt în instituțiile medicale din raioane”, scrie în răspunsul oficial remis redacției.

 Cuplul de doctori moldoveni care au decis să salveze viețile oamenilor de la sate. „Pasiunea față de pacienți ne face să adorăm medicina”

Nu știm deocamdată câte cazuri de acest fel s-au înregistrat până acum, însă probleme acute ar exista și la specialitatea „Medicină de familie”.

Vom preciza că săptămâna trecută, timp de patru zile o comisie a Ministerului Sănătății, în comun cu reprezentanții de la Facultatea de Rezidențiat și Secundariat Clinic a USMF „Nicolae Testemiţanu”, au eliberat foile de repartizare la locul de muncă și au înmânat diplomele de medic specialist pentru 409 rezidenți absolvenți ai universității.

Conform contractului încheiat cu Ministerul, tinerii sunt obligați să activeze la locul indicat conform trimiterii pentru o perioadă de trei ani, precizează serviciul de presă pe site-ul universității. „Anual, pentru instruirea unui rezident din bugetul de stat este alocată suma de 35 de mii de lei”, mai scrie în comunicat.

Vom adăuga că indemnizația pentru tinerii specialiști angajați în instituțiile medicale publice din sate a fost majorată. În prezent, aceasta constituie 45 de mii de lei pentru medici și farmaciști și 36 de mii de lei pentru lucrătorii medicali cu studii medii, bani care sunt transferați în trei tranșe, câte una pe an. De asemenea, în contractele pe care studenții le semnează cu Universitatea, se prevede expres că studenții sunt obligați să muncească 3 ani la stat cel puțin, altfel trebuie să restituie sumele pe care statul le-a cheltuit pentru instruirea lor. 

De altfel, mai adăugăm că anul trecut, aproximativ 300 de studenți de la USMF „Nicolae Testemițanu”, dar și de la Colegiile de Medicină care au fost admiși la buget au abandonat studiile, generând pierderi de aproape 22 de milioane de lei, bani publici. Mai exact, de la USMF „Nicolae Testemițanu” au plecat 127 de studenți, de la Colegiul de Medicină din Bălți 83 de studenți, iar de la Colegiul Național „Raisa Pocalo” 96. Cele mai multe cheltuieli, generate de procesul mai complex de studii, le-a suportat Universitatea de Medicină. În total – 21,6 milioane de lei. Mai multe detalii - aici.

 

█ Articole relaționate:

Doctorii moldoveni care muncesc în Italia, Franța, Germania, despre Moldova. Ce ar vrea să se schimbe, pentru ca să accepte să facă medicină acasă 

Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari 

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările

Deficit de medici în sudul și centrul Moldovei. Nisporeni, Cantemir și Cimișlia – cele mai afectate