Autor: Parascovia Rogate

Doctorii Eugen și Olesea Verlan sunt un cuplu de tineri specialiști care au decis să activeze în raionul Rezina, deși aveau șanse mari să rămână în Capitală sau să plece în străinătate. Ei consideră că dacă vrei să evoluezi în domeniul medicinii, atunci trebuie să fii la curent cu toate noutățile din domeniu și să nu sari peste etapele care te ajută să acumulezi experiență. Potrivit lor, aceste două componente pot fi valorificate cel mai bine în instituțiile medicale din regiune.

Așa au și făcut. El este medic de familie la Centrul de Sănătate din orașul Rezina, iar ea este medic pediatru la Spitalul Raional. Au 28 de ani și au decis că vor acumula mai multă experiență dacă vor activa într-o regiune și nu în Capitală, mai ales că în Rezina deja se simt ca acasă.

„Dacă avem norocul să avem manageri buni și, totodată, să fim de ajutor comunității, atunci toate provocările de la începutul carierei pot fi depășite”, spune Eugen Verlan. Olesea aprobă. Ambii recunosc că nu s-au gândit inițial la acest lucru. A îndrăgit primul Rezina Eugen, el fiind trimis în localitate să facă stagiul de rezidențiat.

 A ajutat mii de femei să aducă prunci pe lume, fără șansa de a deveni vreodată mamă. Istoria ginecologului-obstetrician care încă face gărzi la cei 74 de ani ai săi 

„Colegii n-au prea înțeles decizia de a veni în teritoriu, din motiv că toată lumea alege Chișinăul. Eu am cunoscut-o aici pe Silvia Popov (șefa Centrului de Sănătate Rezina) și mi-a plăcut să lucrez cu ea. Ne susține și e foarte blândă. Este foarte important ca să te simți susținut și încurajat în ceea ce faci, că nu doar salariul contează. Este exact ceea ce managerul nostru știe să facă”, povestește Eugen.

Visa să devină cosmonaut

Eugen este originar din raionul Râbnița, pe când Olesea din Briceni. În copilărie, Eugen visa să devină cosmonaut, iar acest gând nu l-a lăsat nici până la liceu. Atunci, profesoara de chimie l-a readus cu picioarele pe pământ, însă nu i-a spulberat visul, ci l-a făcut să creadă în altul  - cel de a deveni medic.  În cazul Olesei, lucrurile sunt mai simple. În familia ei există doi medici – mama, care a fost pediatru și fratele, care este chirurg. De mică a crescut cu gândul că medicina este cea mai nobilă profesie din lume, ceea ce o poate confirma și acum. „Medicina implică și multă responsabilitate, deoarece doctorii răspund de viața și sănătatea oamenilor. Noi știm că nu e nimic mai scump decât asta, iar aici greșelile sunt mai grave, decât în alte domenii”, spune Olesea.

„Am îndrăgit profesia asta atât de mult. Nu cred că voi regreta vreodată decizia aleasă. Îmi place să lucrez cu pacienții. Asta e pasiunea mea”, adaugă și Eugen.

Povestea Olesei

Olesea Verlan este din satul Beleavinți, raionul Briceni. A venit la Chișinău ca să devină medic pentru copii, deoarece îi iubește enorm. Este o tânără gingasă cu o privire inocentă, dar hotărâtă. „Îmi plac foarte tare copiii. Eu însăși, în suflet, am rămas copil. La universitate am avut profesori tare buni la pediatrie și atunci am înțeles că trebuie să ajutăm copiii să-și îndeplinească visele. Ei sunt pacienții cei mai buni și recunoscători. Poate nu pot vorbi, la fel precum adulții, dar zâmbetul lor contează mult când te întâlnești cu durerea atât de des în medicină”, mărturisește Olesea. Unicul ei regret este că acum copiii sunt mult mai bolnăvicioși, decât odinioară. Motivul constă în alimentația incorectă, dar și mediul ecologic, care e mai poluat.

Nu i-a fost greu să-l urmeze pe Eugen la Rezina, chiar dacă activase în timpul rezidențiatului la Institutul Mamei și Copilului. Olesea le recomandă și altor tineri specialiști să-și înceapă activitatea în regiune. „Este un început bun. Medicii trebuie să simtă toate etapele de dezvoltare în carieră, dar nu să activeze deodată în confort. În regiune e mai greu decât la oraș, deoarece vezi multe cazuri complicate și trebuie să le faci față”.

Este mulțumită de condițiile din spital și de sprijinul colegilor, cu toate că la început se temea că nu va fi susținută, mai ales că este specialist începător. „Inițial, atitudinea pacienților a fost mai sceptică și rece, deoarece sunt tânără și fără experiență, dar cu timpul am învins fricile. O altă provocare a fost să aplic teoria în practică. Mă temeam de greșeli, însă am apelat de multe ori la colegii mai mari, iar ei m-au ajutat de fiecare dată”.

Își începe munca la 08:00 și o termină la 17:00. Uneori mai face și gărzi. Pe lângă asta, mai oferă consultații și bătrânilor din secția de geriatrie, care se ocupă de bolile pacienților cu vârsta peste 65 de ani. Îi examinează și le indică tratament. Uneori când obosește foarte mult mai regretă că s-a făcut medic. Apoi, se trezește dimineața cu noi scopuri și inițiative. „Salariul, deocamdată, ne ajunge doar pentru noi. Nu ne permitem să mai punem și ceva deoparte. Acum stăm în chirie, dar ne-au spus că vor da în curând în exploatare  apartamente sociale”.

Povestea lui Eugen

„În anul IV mi-a plăcut medicina de familie. Pentru asta trebuie să ai cunoștințe generale. Nu e o ramură îngustă. Aici ai grijă și de copii, și de maturi și asta e interesant și curios. Este mai greu, dar pasiunea pentru muncă te ajută să faci față provocărilor”, povestește Eugen.

Doctorul are grijă de sănătatea a peste 2.000 de pacienți din cinci sate: Saharna Veche, Saharna Nouă, Țâpova, Lalova și Buciușca. „Deja îi cunosc pe toți. Care mă ascultă, care nu, dar ne respectăm. Mai multe probleme avem cu pacienții care au hipertensiune, căci nu prea vor să ia pastile regulat. În sate, mai rar găsești oameni sănătoși, căci cei tineri au plecat și au rămas bătrânii. Primele boli de care suferă moldovenii sunt maladiile cardiovasculare, apoi cele gastro-intestinale, deoarece noi iubim să mâncăm tot ce se poate și ce nu. Moldovenii nu au o disciplină alimentară. Chiar dacă le spun că-și pot agrava bolile, ei continuă să mănânce ceea ce le place, deoarece nu se pot abține. Nici când se vor întoarce cei plecați în străinătate nu va fi mai bine, deoarece ei nu se adresează la medici și când vin au deja maladii incurabile”, spune medicul.

De la țară, politicile bune și cele proaste se văd mai bine. Cele mai  mari provocări sunt lipsa de specialiști, dar și a echipamentelor moderne.

„Din acest motiv și pacienții suferă. Noi nu avem un specialist pe o normă întreagă care să facă ultrasonografie. El vine doar dimineața și lucrează până la 10:00, apoi pleacă la Râbnița, căci lucrează și acolo. Și apoi aparatul este foarte vechi.  În cele mai multe cazuri chemăm alți specialiști sau trimitem pacienții în alte localități unde  se fac aceste investigații”, precizează Eugen.

„Of”-ul cel mai mare, explică tânărul specialist, e că trebuie să lucreze după protocoale internaționale, dar cu mâinile goale. Asta însă nu-l descurajează. El știe că este de folos oamenilor. Pentru ei își sacrifică și zilele de odihnă. „Sunt zile când consult și câte 40 de pacienți. Atunci nici nu reușesc să pun ceva în gură. Seara uneori mai am surprize (râde) când pacienții îmi mai aduc de mâncare”.

O familie de medici

Studenții de la medicină, pe lângă studiile medicale, mai trebuie să obțină și permisul de conducere, înainte de absolvire, pentru ca în situațiile de urgență să poată conduce mașina de serviciu. Așa s-a întâmplat că Olesea și Eugen au făcut cunoștință chiar la școala auto. Adesea își intersectau privirile și în cele din urmă au decis să se cunoască. „De atunci suntem împreună. Avem cinci ani deja și ne iubim mult”, spune Eugen.

Perspectivele în Rezina

Soții Verlan speră că în curând vor beneficia de apartamentul promis. Autoritățile le-au dat asigurări că în 2018 clădirea de apartamente sociale va fi dată în exploatare.

 Povestea Ludmilei Budeanu, o tânăra din Moldova care și-a propus să devină medic-anesteziolog la New York 

„Pasiunea față de pacienți ne face să adorăm medicina. Uneori, pacienții vin cu diverse probleme și nu le cunoști pe toate. Atunci te duci acasă și cauți răspuns. Apoi când vine altcineva cu aceeași afecțiunea, deja știi cum să procedezi. Asta și este  sensul meseriei”, punctează Eugen, iar Olesea îl completează „Am decis să ne dezvoltăm aici, în Moldova, ca să schimbăm lucrurile spre bine. În străinătate, dorul de acasă va fi prea mare”.

Vom preciza că Ministerul Sănătății le oferă tinerilor specialiști o indemnizație unică de 45 mii lei în primii trei ani de activitate, cu 15 mii mai mult, decât era până în acest an. Specialiștii cu studii medii se bucură de 36 de mii de lei. Banii însă nu intră pe contul specialiștilor toți odată, ci pe rând. Imediat după prima lună de activitate cei cu studii superioare urmează să primească câte 11 mii 25 de lei, iar cei cu studii medii – câte nouă mii.

În Moldova, potrivit ultimelor statistici activează 1.656 de medici de familie și 437 de doctori pediatri. Anul trecut au absolvit Universitatea de Medicină 662 de rezidenți. De la facultatea de Medicină Generală și-au luat diploma 381 de specialiști, de la Stomatologie -137,  de la Farmacie – 99, iar de la Sănătate Publică - 45 de specialiști. Dintre aceștia, în regiuni s-au angajat 239 de medici, dintre care 207 activează la sate.

 

 Articole relaționate:

Pediatrul oncolog, nevoit să renunțe la meserie din cauza lipsurilor: „Casa mi se prăbușește, iar pensia îmi va ajunge doar pentru mâncare”

Chirurg moldovean, traducător la Ambasadă - „Meseria aceasta m-a făcut mai vestit decât cea de medic de inimi” 

Doctorul sirian care tratează ochii moldovenilor, de două decenii: „Fiecare caz tratat înseamnă o mare împlinire sufletească”