Autor: Parascovia Sula

Și-a lăsat țara ca să studieze medicina în Moldova.  A ajuns aici după ce la Damasc,  în Siria, de unde este originar, a început să studieze artele. În Moldova a ajuns întâmplător, fiind repartizat împreună cu alți tineri, după ce a înțeles că visul lui e să fie totuși doctor.

Sulaiman Alsaliem spune că acum e și moldovean adevărat. De ce? Pentru că aici a trăit mai mulți ani decât la el acasă.  Trăiește în Moldova mai bine de două decenii, deci a avut timp suficient nu doar să învețe chirurgie oftalmologică, dar și să o profeseze. Ar fi putut să plece să lucreze în Siria, dar a decis că în Moldova este loc și pentru el. Mai ales că între timp a îndrăgit o moldoveancă, și ea medic de profesie, cu care și-a făcut familie.

Sulaiman Alsaliem vine dintr-o familie de doctori. Pasiunea pentru medicină a descoperit-o încă în copilărie. „Mă pasionau animalele, în special îmi era milă de cele bolnave. Încercam cu orice preţ să le tratez şi să le ajut”, povestește Sulaiman.

 Chirurg moldovean, traducător la Ambasadă - „Meseria aceasta m-a făcut mai vestit decât cea de medic de inimi” 

A înțeles că vrea să fie medic, când bunica sa aproape își pierduse vederea. A fost, de fapt, momentul determinant. „Bunica din partea mamei a suferit o traumă în tinerețe, iar apoi a început să-și piardă vederea. Am iubit-o foarte mult și nu puteam fi indiferent la suferințele ei, dar și la imposibilitatea de a-și vedea copiii și nepoții”, își amintește oftalmologul.

Debutul în medicină

În Moldova a venit în 1992, când s-a înscris la medicină. Știa din start că se va specializa în chirurgie oftalmologică. Pentru că este pasionat și de cercetare, a făcut și doctoratul, astfel că în 2008 a obținut titlul de doctor în științe medicale. Preț de aproape un deceniu a operat la ochi sute de moldoveni cu probleme de vedere. Acum a decis să-și dedice munca cercetării.

 „Acum mă ocup cu lucrul științific la Catedra Oftalmologie a USMF „N.Testemiţanu” sub conducerea profesorului Eugeniu Bendelic. Vreau să-i mulțumesc că datorită lui fac ceea ce îmi place și nu sunt nevoit să mă ocup de altceva”, mărturisește Sulaiman Alsaliem.

În cercetare, doctorul a reușit să obțină deja patru brevete de inventator, unul dintre ele fiind pentru un preparat destinat regenerării ochiului. Medicul nu se oprește însă aici. Zi de zi face noi și noi cercetări. Vrea cu tot dinadinsul să facă societatea mai sănătoasă.  Acum, nu-și poate imagina viața fără medicină, dar și fără familia din Moldova.

Ochiul este o parte indispensabilă a creierului

Pentru Sulaiman Alsaliem, fiecare zi e nouă provocare și oportunitate să dezvolte știința despre ochi. „Ochiul este partea externă a creierului. Datorită vederii, omul poate recunoaşte şi aprecia tot ce-l înconjoară. De aceea, este foarte important să avem o alimentație și un mod de viață sănătos, pentru a vă proteja vederea”, explică oftalmologul.

 Povestea lui Jan Drobeniuc, epidemiologul moldovean stabilit în SUA. „Aici, viața nu mai e un proces de supraviețuire. Pot să mă focusez pe cercetare, fără frustrări” 

Însă drumul către o carieră de succes nu a fost lipsit de obstacole. Sulaiman Alsaliem spune că a fost ani grei de acomodare și sacrificii. Pe lângă faptul că medicina este o știință amplă, ca să poată profesa, studia, cerceta trebuia să se integreze rapid, inclusiv să învețe limba română. Atunci când muncești din suflet, orice sacrificiu își merită valoarea. „Cred că cel mai mare sacrificiu a fost faptul că de mulți ani sunt departe de părinți și frați”.

Prima intervenție chirurgicală

Și acum își aminte cu nostalgie de prima sa operație. Era foarte emoționat, dar faptul că pacientul și-a recuperat vederea, l-a făcut mai încrezător și chiar i-a asigurat un debut de succes. „Inițial aveam senzaţie de frică, emoții, dar asta a fost doar la primele operații. Mai târziu, teama a dispărut și m-am obişnuit”. 

Cel mai frumos lucru din viața sa de medic este rezultatul pe care-l obțin pacienții după tratament, mai exact, îmbunătățirea  vederii. Fiecare caz tratat înseamnă o mare împlinire sufletească. Sulaiman își amintește cu entuziasm de un caz mai special pentru cariera lui de oftalmolog. Spune că nu-l va uita niciodată.

„Am avut un caz când un pacient nevăzător, a doua zi, când ce și-a revenit după operație și putea vedea, m-a recunoscut după voce” .

Acum, doctorul este mulțumit de viața pe care o are și nu ar schimba medicina pentru nimic în lume. El îndeamnă tinerii să fie curioși, și să muncească asiduu pentru a-și face visele realitate. „Dacă tinerii își vor face un plan în viață și vor munci după acest plan, mai devreme sau mai târziu ei își vor atinge scopul”.

Pentru succes e nevoie de multă muncă

Doctorul recunoaște însă că succesul nu înseamnă doar practică, cu și mult studiu, lecturi, traininguri.

L-am întrebat ce l-a motivat să rămână în Moldova, o țară săracă, cu migrație activă, cu o democrație abia în dezvoltare și cu multe probleme în medicină. Răspunsul a fost cât se poate de firesc – noua lui familie, posibilitatea să dezvolte domeniul oftalmologiei și pur și simplu dragostea față de profesia ce și-a ales-o. Spune că nu s-a gândit niciodată să profeseze pentru bani.

 Diferențele sistemelor de sănătate din Moldova și Cehia povestite de Sergiu Leahomschi, obstetrician-ginecolog la Praga. „Aici medicii și profesorii universitari sunt cele mai respectate profesii”

„Cei mai mulţi dintre medicii care pleacă în străinătate nu lucrează conform specializării. Însă oftalmologia este pasiunea mea și nu mi-aş imagina să fac altceva decât medicină, doar pentru a face un ban în plus. Un alt factor foarte important este familia pe care am reușit să o întemeiez aici, în Moldova”.

De curând, Sulaiman Alsaliem și-a luat și cetățenia Moldovei. Se mândrește mult că, după douăzeci de ani de când trăiește în Moldova poate spune cu certitudine că este nu doar cetățean sirian, dar și moldovean.

În încheiere ne-a spus că în viață trebuie să faci doar ceea ce-ți place cu adevărat. „Chiar dacă întâlnești obstacole, le vei depăși, doar dacă-ți dorești din tot sufletul și muncești”.

 

 Articole relaționate:

Povestea unei asistente medicale din Moldova care muncește în Rusia. „Mi-e dor să port halatul alb, dar mai rabd” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui stomatolog pediatru plecat la muncă în Italia. „Mi-e dor de un „mulțumesc” de copil”